Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 iun 2008 - Anul XIII, nr. 142 (3823)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Salmonella de la discotecă

Numărul persoanelor internate după ce au mâncat hamburgeri a ajuns la nouă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Numărul pacienţilor provenind din Gura Humorului care au fost internaţi cu toxiinfecţie alimentară la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, după ce au mâncat hamburgeri cu maioneză, a ajuns, ieri dimineaţă, la nouă.

Rezultatele primelor analize confirmă prezenţa bacteriei Salmonella.

Autoritatea de Sănătate Publică a început un control şi a dispus închiderea discotecii care, în weekend-ul recent încheiat, a comercializat mâncarea infestată, primele concluzii fiind că îmbolnăvirile s-au produs din cauza mizeriei.

Ieri, Ministerul Sănătăţii a fost informat de situaţia înregistrată la Gura Humorului, unde un grup de nouă persoane, printre care şi trei copii, au fost spitalizate cu simptome ale bolii.

 

Analizele de laborator au confirmat infestarea cu Salmonella

Directorul adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a arătat că bolnavii au continuat să vină pe tot parcursul zilei de marţi, inclusiv în cursul nopţii, astfel încât ieri dimineaţă nouă persoane, printre care şi trei adolescenţi de 13, 15 şi respectiv 16 ani, erau spitalizate. Între timp, unul dintre pacienţii internaţi a obţinut externarea.

Lăzăreanu a precizat că, din informaţiile pe care le deţine, numărul persoanelor cu toxiinfecţie alimentară ar fi mai mare, dar o parte s-au tratat la domiciliu.

Potrivit medicului, bolnavii au ajuns la spital cu febră, greţuri, vărsături, dureri abdominale, scaune diareice şi astenie, în toate cazurile fiind vorba de forme medii de enterocolită acută.

Ulterior, analizele de laborator efectuate în cazul unui prim pacient au confirmat că agentul patogen incriminat este Salmonella. În acest context, ASP a început o acţiune de control la discotecă, pentru a stabili cauzele îmbolnăvirii. Ieri, în urma verificărilor, inspectorii instituţiei au decis închiderea unităţii.

 

Au mâncat la discoteca DANS VIP, din incinta Casei de Cultură

„Iniţial a fost greu să precizăm sursa, dar toţi bolnavii aveau în comun faptul că au consumat hamburgheri de la societatea comercială SC DANS VIP SRL Gura Humorului, care funcţionează în Casa de Cultură din oraş. După ce am identificat locul unde s-au consumat produsele respective, am trimis echipele de control de la Inspecţia Sanitară să verifice condiţiile în care această unitate funcţionează. Din cercetările noastre a reieşit că este vorba de un snack bar cu discotecă şi terasă de sezon, care are autorizaţie sanitară de funcţionare din 2003, dar fără vize anuale, întrucât o perioadă de timp acestea nu au mai fost necesare. Obiectul de activitate autorizat este prepararea şi desfacerea de gustări calde şi reci, hod-dog, hamburgheri, cheeseburgeri, sandwichiuri, cafea, băuturi alcoolice, răcoritoare, la pahar şi îngheţată preambalată”, a spus adjunctul ASP, adăugând că verificările întreprinse la discotecă au evidenţiat o serie de deficienţe grave.

Din cauza neregulilor constatate, dar şi a faptului că reprezentanţii discotecii nu au putut pune la dispoziţia inspectorilor veniţi în control actele unităţii, în cursul zilei de ieri, a fost emisă decizia de suspendare a activităţii.

 

Îmbolnăvirile, produse din cauza mizeriei

Printre neajunsurile depistate la discoteca DANS VIP din Humor se numără suprafeţe, pardoseală şi pereţi necorespunzători, cu gresie şi faianță degradate şi cu porţiuni lipsă, veselă de porţelan degradată în proporţie de 10%, flacoane de substanţe dezinfectante (cloramină) neetichetate şi cu tablete degradate în ele, spaţii frigorifice fără termometru şi termogramă, grup sanitar comun pentru personalul din blocul alimentar, consumatori şi persoanele care au treabă la Casa de Cultură. În plus, pe lângă faptul că era utilizată de toată lumea, toaleta era şi necorespunzătoare, având instalaţii defecte şi lăsând mult de dorit la capitolul igienă.

Alte nereguli descoperite de inspectorii sanitari constau în lipsa vestiarului pentru personalul de la bucătărie şi a unui spaţiu special amenajat pentru igiena mâinilor angajaţilor care lucrează în acest sector, neefectuarea de acţiuni de dezinfecţie în blocul alimentar cu unităţi specializate.

Întrucât responsabilii din cadrul ASP au descoperit că hamburgerii nu erau cumpăraţi, ci se preparau la discotecă, au fost recoltate probe din carnea tocată de vită, păstrată sub formă congelată, din care se gătea mâncarea. Totodată, au fost efectuate teste de salubritate, pe suprafeţele de lucru, la bucătărie şi pe mâinile bucătăresei, şi au fost recoltate probe de scaun pentru examenul coprobacteriologic.

 

Reprezentanţii discotecii, pasibili şi de alte sancţiuni

„Cred că neluarea măsurilor corespunzătoare pentru igienizarea la timp a dus la aceste deficienţe soldate cu îmbolnăvirea atâtor persoane. Pe lângă decizia de închidere s-au dispus şi sancţiuni contravenţionale ce urmează a fi aplicate la prezentarea documentelor, pe data de 23 iunie, când reprezentanţii discotecii au fost chemaţi la sediul ASP. Eu am informat telefonic Ministerul Sănătăţii şi, în funcţie de cercetările efectuate la faţa locului şi probele recoltate în spital, vom trimite şi informarea scrisă. De asemenea, vom decide ce măsuri vom dispune în viitor”, a conchis adjunctul ASP Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul persoanelor internate după ce au mâncat hamburgeri a ajuns la nouă.
 Vizualizări articol: 1543 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 5 voturi
Numărul persoanelor internate după ce au mâncat hamburgeri a ajuns la nouă4.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asa ne trebuie trimis de
(19 iun 2008, 12:56:28
in Gura Humorului unde e sat fara stapan nimic nu e de mirare te poti asteta la orice,au ramas hotii,;comerciantii;,tiganii si restul nelegiuitilor,ce a fost bun a plecat.RUSINEEE...ORAS TURISTIC!!!
2.   DEZINTERESUL DSV-ULUI trimis de
(19 iun 2008, 15:32:20
Acolo este o bomba.Ce a asteptat DSV? Sa explodeze?Sa moara oameni?Cum a functionat fara autorizatia acestora?Si daca o aveau cum li s-a eliberat?Aveau licenta de fabricare a hamb.in asa mizerie? RUSINEEE.
3.   Magarii trimis de
(19 iun 2008, 23:06:44
Nelu Popa si Volosciuc sunt niste iresponsabili,boiiiiiiiiiiiiii

Nu-si fac curatenie in Vip si m-am imbolnavit!Booooi

4.   '' DE BUCALE.................... '' trimis de
(20 iun 2008, 00:17:28
TOATE ASTEA SUNT DE CAND A VENIT UN '' SMECHER DE BUCALE....'' SI A INSTRUIT FETELE,SI AMANTELE LUI SA FACA MANCARE DE C............. SI LA URMA URMEI CAND AU COMANDAT , NU AU ZARIT '' SATUL FARA STAPAN , MIZERIA , FAIANTA LIPSA , CURATENIA , AROGANTA ANGAJATILOR '' , SI MAI GRAV PARINTII CARE CAUTAU '' SEFA '' SI SE RUGAU SA-I PRIMEASCA LA O ZI ONOMASTICA SAU BANCHET CU 20 - 30 DE COPII CUM SE SIMT ??????????????????????????????????? DAR ACELE BUCATARESE CU COPII ACASA ??????????????????????????????
5.   PT. DANY trimis de
(20 iun 2008, 00:35:42
CE AI VRUT SA SPUI CU ASA NE TREBUIE ??????????? TARANE !!!!!!! SATUL FARA STAPAN E TREZIT DE 4 ANI LA VIATA , E ORAS STATIUNE , CU UN COMERT CALITATIV , OAMENI CU STUDII SI OSPITALIERI , BINE VAZUT IN TARA , IAR PT. TINE UN SFAT DU - TEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE SI NU TE MAI INTOARCE DECAT CU ORIZONTAL SI CU PICIOARELE INAINTE !!!! BINE CA TE- AI DUSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS !!!
6.   '' BOMBA ..............!! trimis de
(20 iun 2008, 01:11:08
LA DANCE VIP TOTI SUNT VINOVATI ! BARMANITA GATEA ,OSPATARELE FACEAU MANCARE ,BUCATARESELE FUMAU-SE RUJAU-FACEAU MANCARE , SEFII NU ERAU ,DJ-IIII TE SERVEAU , PATRONII DIN BUCURESTI ERAU SI RETETE LE DADEAU , SAMBATA TOTI SE BATEAU ,PROTECTIA CONSUMATORULUI SI DSV NU SE SESIZAU , SI LA BOMBA DEVENEA.....!
7.   Atentie!!!! trimis de
(20 iun 2008, 08:07:42
Domnule primar, atentie mare, votul c-a votul, dar blazonul nu vi-l pastrati cu astfel de intamplari!!!!
8.   De ce ? trimis de
(20 iun 2008, 09:05:04
dar ce treaba are primarul ? ce vroiai sa faca el ? doar nu erau angajatii primariei .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei