Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 mai 2008 - Anul XIII, nr. 122 (3803)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Premieră la Suceava

Un caz rarisim, unul la aproximativ trei milioane, operat la Spitalul Judeţean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O tânără din Frasin, în vârstă de 29 de ani, a fost operată cu succes de medicii suceveni, după ce a rămas paralizată de membrele inferioare, în urma unui efort fizic minor.

Maria Marcu a fost diagnosticată cu o hernie de disc foarte rară, care apare la un procent de aproximativ 0,05 din populaţia globului, după cum reiese din tratatele de specialitate.

În urmă cu două săptămâni, Maria a încercat să mute un dulap în casă. În urma efortului, a simţit o durere foarte puternică în spate şi a căzut. În scurt timp, şi-a dat seama că nu poate să-şi mişte picioarele. Era paralizată. Disperată, femeia a fost dusă de rude la spitalul din oraşul Gura Humorului, unde i s-a făcut o injecţie pentru a-i ameliora durerile crunte şi i s-a recomandat să meargă de urgenţă la Suceava.

 

Două cazuri, în 22 de ani de carieră

Odată ajunsă la Spitalul „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, medicii de la secţia de neurochirurgie (doctorii Anatolii Buzdugan şi Cătălin Blănaru) şi-au dat seama că au de-a face cu un caz foarte rar de hernie de disc, mai ales că a apărut la o persoană tânără (boala apare de obicei la persoane care au peste 40 de ani), dar şi pentru că pacienta nu mai suferise de dureri la coloana vertebrală, „fără antecedente de suferinţe vertebrale”.

„Pacienta prezenta fenomene grave datorate unei ischemii medulare prin compresiunea arterei radiculomedulare suplimentare, variantă anatomică foarte rară decelabilă la aproximativ 0,05 % din populaţia globului, după cum arată tratatele de specialitate. Este şi primul caz de acest gen pe care l-am întâlnit la Suceava, al doilea pe care îl operez în 22 de ani de carieră medicală”, ne-a spus doctorul Buzdugan.

 

Fără bani de investigaţii la o clinică din Iaşi

O altă problemă de care s-au lovit medicii suceveni a fost aceea că spitalul judeţean se află în imposibilitatea efectuării investigaţiilor - diagnostice performante RMN vertebral.

Lipsa acestor echipamente îi determină de multe ori pe medicii suceveni să îşi trimită pacienţii la o clinică din Iaşi pentru investigaţii. Nu a fost şi cazul pacientei din Frasin. Pentru că se afla într-o stare foarte gravă, avea dureri foarte mari şi o formă a bolii foarte rară, doctorul Buzdugan a luat decizia de a o opera urgent la Suceava.

„Domnul doctor Buzdugan mi-a spus că ar trebui să merg la Iaşi pentru investigaţii, dar eu i-am spus că nu am bani. Am aflat de la alţi pacienţi că un RMN costă între patru şi şase milioane de lei vechi, bani de care nu dispun. Am trei copii şi nu am serviciu. I-am spus doctorului că nu mai plec din spitalul sucevean. Nu am cu ce”, ne-a povestit pacienta. Pentru că timpul se scurgea în defavoarea pacientei, doctorul Buzdugan, împreună cu doctorul Blănaru, au hotărât să o opereze pe Maria, pentru a o salva.

 

Operaţie contratimp

Operaţia a decurs normal, cu anestezie generală, iar acum pacienta trebuie să stea internată o perioadă pentru recuperare.

„Ca la orice operaţie au existat şi riscuri - bine calculate. Orice echipă de medici, când intră în sala de operaţie, face tot ce este posibil şi este bine pentru pacient. Nu puteam să mai amânăm operaţia, pentru că era şi vineri, şi dacă o trimiteam pe pacientă la Iaşi cu siguranţă ar fi trebuit să aştepte până luni să facă RMN –ul şi apoi să fie propusă pentru operaţie. Noi am fost nevoiţi să efectuăm intervenţia chirurgicală numai pe baza evaluării de specialitate. Operaţia a fost urgentată de intervalul de timp limitat, trei zile, în care intervenţia chirurgicală efectuată poate ameliora prognosticul recuperării paraliziei instalate”, ne-a mai explicat doctorul Buzdugan.

Maria ne-a mărturisit că dacă medicii suceveni nu ar fi operat-o, s-ar fi întors acasă la copiii ei. Ar fi rămas paralizată, cu dureri foarte mari, pentru că nu avea de unde să facă rost de banii necesari pentru investigaţii la Iaşi. În acest moment femeia se simte bine după operaţie, începe să-şi mişte picioarele, şi, în scurt timp, după cum ne-au spus medicii, va putea să păşească singură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un caz rarisim, unul la aproximativ trei milioane, operat la Spitalul Judeţean.
 Vizualizări articol: 2443 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 12 voturi
Un caz rarisim, unul la aproximativ trei milioane, operat la Spitalul Judeţean4.7512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari medicilor! trimis de
(27 mai 2008, 11:08:48
Merita tot respectul! Sper sa fie un exemplu bun si pentru lichelele care asteapta bani sa te opereze!
1.1  RE: Felicitari medicilor! trimis de
(28 mai 2008, 09:48:56
Dr. Buzdugan desi e un om de mare calibru in lumea neurochirurgiei a riscat facand o operatie fara un RMN sau un CT in prealabil. Ma bucur pentru el ca operatia a reusit. Va dati seama daca operatia nu ar fi reusit ce s-ar fi intamplat. Iar ar fi urlat astia ca doctorii sunt niste criminali.

Dar sa nu uitam ca pana la urma tot Dumnezeu deapana ghemul vietii si cand e sa traiesti o poti face si fara RMN iar cand e sa mori, mori cu 10 doctori la capatail.

Asta-i viata fratilor !!
2.   ... trimis de
(27 mai 2008, 11:14:58
FELICITARI!
3.   Felicitari trimis de
(27 mai 2008, 12:24:33
d-rul Buzdugan e un mare profesionalist!pacat ca suceava e un oras de rahat cu sistemul sanitar la pamant!

3.1  RE: Felicitari trimis de
(27 mai 2008, 13:31:47
mare profesionalism? pe naiba...acest doctor, in urma cu 5 ani, mi a dat 10 zile si paralizez daca nu ma operez de hernie de disc. dar uite ca datorita unui medic sucevean de la bucuresti sunt pe picioarele mele si fara operatie:).Asa ca Suceava are medici de tot RAHATUL
3.2  RE: Felicitari trimis de
(27 mai 2008, 13:55:56
... si totusi de acest Buzdugan am auzit o multzime de lucruri bune, adevarate "miracole ".FELICITARI .MAI AVEM SANSE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4.   Medicii=?????? trimis de
(27 mai 2008, 12:39:40
mare lucru ca a scapat din mana medicilor de la sv.
5.   Tineti-o tot asa trimis de
(27 mai 2008, 12:49:22
Toata stima pt.domnii doctori ,desigur sunt convins ca ei pot mult mai mult,dar dupa cum va dati seama sistemul nu ii prea ajuta.DUMNEZEU sa va ajute sa aveti succes dupa succes.

6.   Sincer trimis de
(27 mai 2008, 12:53:15
felicitari!
7.   Pentru bolnavul trimis de
(27 mai 2008, 12:54:22
Scuza_ma ca intervin ,se vede clar ca nu vorbesti din cunostinta de cauza ci doar din dezamagire,sunt sigur ca nici macar nu ii cunosti pe doctorii in cauza;de ce esti rautacios?
8.   In sfarsit un doctor cu suflet mare trimis de
(27 mai 2008, 12:58:05
Tineti-o tot asa, felicitari si sper sa fie un nou inceput pentru sitalul SUCEVEAN.... sa nu uitam..... si pasarea PHEONIX reinviat din cenusa,
9.   Felicitari trimis de
(27 mai 2008, 13:03:25
felicitari medicilor neuro chirurgi
10.   ... trimis de
(27 mai 2008, 13:14:07
FELICITARI !
11.   Tot respectul trimis de
(27 mai 2008, 13:15:50
pt dr buzdugan si blanaru,pacat ca lumea nu stie ce medici neurochirurgi super buni avem la suceava
12.   Felicitarii trimis de
(27 mai 2008, 13:27:55
domnilor DOCTORI FELICITARI MAI ALES CA ESTE OFEMEIE NECAJITA CU 3 COPII SA VA DEA BUNUL DUMNEZEU SANATATE SA PUTETI FACE OPRATII LA FEL DE REUSITE
13.   Felicitari si succes in continuare trimis de
(27 mai 2008, 13:30:45
numai ca ..cineva ar trebui tras la raspundere,si ma refer la conducerea spitalului,ca intr'un spital jud nu exista tomograf,rmn si alta aparatura DE SPECIALITATE.POATE CAND VOR AVEA EI,CEI DIN CONDUCERE PE CINEVE DIN FAMILIE CU O URGENTA MAJORA ,ISI VOR DA SEAMA CE INSEAMNA LIPSA LOR
14.   Nu cred trimis de
(27 mai 2008, 14:06:10
mi se pare rupt dintr-un film s. f........oare chiar nu a dat nici un ban?????????????nu cred aici nu ai ce cauta fara bani.daca e asa in curand ceilalti o sa-i alunge din spital.le strica darul...

14.1  RE: Nu cred trimis de
(27 mai 2008, 15:11:36
Si pe mine m-a operat dr. Buzdugan si nu mi-a cerut nici un ban.Daca vrei ii dai, daca nu, nu. Are un bun simt iesit din comun. Si pot sa bag mana in foc ca nu se va molipsi de la ceilalti spagari. Si n-o sa ma ard.
14.2  RE: Nu cred trimis de
(27 mai 2008, 15:13:04
Am uitat sa-l felicit inca o data pe dr. Buzdugan pentru reusitele sale !!!
15.   Felicitari! trimis de
(27 mai 2008, 14:40:30
Numai bine doctorului si echipei. Niciodata speranta renasterii nu moare. Sistemul actual si oamenii lui acum pensionabili e ticalosit, dar intotdeauna speranta renaste, sansa Binelui si a profesionalismului renaste odata cu ea. E in firea comunistilor acum secrati de batranete sa se tot vaicareasca pe tema "nenorocirilor" actuale, pentru a lauda numai epoca lor de aur, si pentru a impiedica timpul sa mearga inainte.

Miracolul romanesc, insa, bate la usa, prin alte generatii, care vor scoate sistemul din umbra, isi vor lua viata in maini, vor construi si ei o prosperitate, vor merge inainte.

Felicitari si numai succese!
16.   Bravo lor trimis de
(27 mai 2008, 15:40:36
daca ar fi cate un Buzdugan pe fiecare sectie a spitalului sa stiti ca ar merge treaba altfel acolo. felicitari
17.   ...... trimis de
(27 mai 2008, 16:44:54
Stiu doctori de la cine sa ia bani si de la cine nu.Cum zice si titlu ''Un caz rarisim, unul la aproximativ trei milioane, operat la Spitalul Judetean''Fiind un caz mai rar oricum se afla,daca cerea bani de la pacienta isi strica imaginea.

17.1  RE: ...... trimis de
(28 mai 2008, 23:03:04
Tot respectul si admiratia ptr echipa de medici din acest caz ,felicitari,dar am o mare nedumerire ,de ce nu se mediatizeaza si aceste reusite ale medicilor suceveni ,pe tvr national ,ci numai porcariile?Acesti medici nu trebuie cunoscuti si recunoscuti la nivel national si de oameni simpli?De ce sa nu ne mandrim si noi cu acesti medici?,mai ales ca au fost siguri pe DG,,fara CT,sau RMN,intr-un caz rar si la limita , in provincie ,de ce nu am auzit nimic la Antena 3 ?
18.   Un caz rarisim la Suceava trimis de
(27 mai 2008, 18:09:16
Felicitari si multa sanatate d-nilor d-tori;e frumos sa auzi ca exista oameni cu suflet;m-a impresionat mult acest caz.Multa sanatate si pacientei!
19.   Felicitari trimis de
(27 mai 2008, 19:07:08
Felicitari domnului dr. Buzdugan. Mama mea a fost operata de hernie de disc acum 5 ani, de catre domnul dr., s-a recuperat complet si si-a reluat activitatea. Va multumim.
20.   DA DA! trimis de
(27 mai 2008, 19:17:21
mna, se scot acuma cu acest caz. o fi doctori buni cei amintiti, dar in general,spitalul sucevean este la pamant. in urma acestui caz isi mai salveaza din imaginea patata in ultima vreme.
21.   Pentru Dana trimis de
(27 mai 2008, 19:47:57
Dana esti cumva din sistem,vad ca stii ceva ceva despre cum merge spaga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
22.   Pt regele leu trimis de
(27 mai 2008, 20:14:15
stii ce inseamna cuv spaga?sa fii conditionat de cineva pt a'ti face un serviciu..ori acesti dr de pe neurochirurgie nu fac acest lucru ,ii cunosc personal pt ca am avut de'a face cu ei
23.   Pentru LULU trimis de
(27 mai 2008, 20:39:42
Prietene sunt de aceiasi parere ,il cunosc si eu personal pe BUZDU si stiu ca e super OM, eu doar am facut o remarca la ironia Danei care spune prea sigur pe ea ca,citez,,stiu ei doctorii de la cine sa ia spaga'',hai salutare si s\auzim numai de bine..........de BUZDU.

24.   Bine si Rau trimis de
(27 mai 2008, 21:37:50
In timp ce oameni excelent de bine pregatiti si de inalta moralitate ca acest medic salveaza vieti si dau faima Sucevei, ticalosii la lumina strica imaginea Bucovinei si isi bat joc de oameni, si inca in apropierea bisericii. Ilie si Flutur fac de ras clasa politica romaneasca. Uitati aici, caci acum toata Romania geme de noile grozavii sucevene comise de PD-L/isti de marca:

http://www.antena3.ro/Liderii-
24.1  RE: Bine si Rau trimis de
(28 mai 2008, 23:17:53
Cred ca numai inger nu esti ,probabil un sau o PNL-IST{A], ,sau PSD-IST,asa ca nu mai striga in gura mare ...uite HOTII ,mai uita-te si in ograda ta sau a celor pe care-i acoperi ,acuzand pe FLUTUR si pe ILIE,.cam bate la ochi acest URLET de a defaima rivalii.Eu nu am nici o treaba cu flutur sau ilie ,dar sa-i condamne cei cinstiti nu tot niste lacomi si avizi de ciolan,caci aceasta campanie elect. e asa de agresiva datorita banilor de la U .E.,
25.   Sincere Multumiri si urari de BINE. trimis de
(28 mai 2008, 09:51:37
Stimate dom Doctor BUZDUGAN si colectivului cu care lucrezi:Sunt plecat de aproximativ 22ani din tara in acest tim am locuit in Germania iar apoi in SUA respestiv statul ARIZONA.In aceasta perioada de timp chiar daca sistemul comunist ma determinat sa plec din tara dar am tinut legatura stransa cu tara mea natala si de ce nu cu frati mei ROMANI.Am citit acest articol si mam bucurat nespus de mult ca acesta tara chiar daca sistemul comunist a spalat creirul omeniri si mai continue si acum sa infecteze tara Romana si poporul Roman mai sunt uameni cu bun simtin scumpa SUCEAVA.Vreau sa va spun domnule doctor Buzdugan ca si eu am fst oprat de hernie de disc aici in ARIZINA sant aproape bine si daca ma va ajuta bunul Dumnezeu sa vin anul acesta in tara am sa va fac o vizita daca ma veti primi numai sa va multumesc pentru frumosul gest pe care lati facut acestei tinere MAME.Doresc ca bunul DUMNEZEUsa va bimecuvintez pe mata ,familia si toata cinste parintilor dumitale.E=dhreniuc @AOL.com
25.1  RE: Sincere Multumiri si urari de BINE. trimis de
(28 mai 2008, 10:29:37
Mai pune mana pe gramatica Baiatule !laughing)) ha ha ha .... cat de prost esti !
25.2  RE: Sincere Multumiri si urari de BINE. trimis de
(28 mai 2008, 23:24:11
BAI.... marius ,PROST si prost crescut tu esti ,dobitocule ,in primul rand ca nu ai cei sapte ani de acasa ,in al 2 lea ca dl HRENIUC este plecat din tara de 22 de ani ,si poate ca a mai uitat limba si accentul, dar tu ce cadere ai sa-l jignesti?...ANALFABETULE si invidiosule,PORCULE?
26.   Mare noroc trimis de
(28 mai 2008, 09:54:06
noroc ca nu se mai putea astepta pt operatie,daca nu ,cu siguranta trbuia platit CEVA.sa speram ca e un nou inceput.felicitari acestor medici.
26.1  RE: Mare noroc trimis de
(28 mai 2008, 23:32:53
cU SIGURANTA CA NU STII CE ESTE O URGENTA CHIRURGICALA, DE VB ASA NISTE PROSTII.,mai ales una neurochirurgicala,unde ,dupa cum ai vazut ,nu se prea poate astepta si negocia.N u te contrazic daca ar fi fost alta situatie.Tu cum ai proceda intr-un caz de necesitate chirurgicala ,"d-le dr B sufar de "CUTARE",cand ma veti opera ,sa ma anuntati ,dar eu n-am o para chioara?Oare ar merge?
27.   ASA DA! trimis de
(28 mai 2008, 10:46:31
Felicitari!
28.   Fair-play ? trimis de
(28 mai 2008, 11:20:17
Stimate domnule dr. Buzdugan nu ati fost fair-play fata de colaboratorii de la Centrul de Tomografie Computerizata Explora Suceava care au confirmat prin examen CT suspiciunea clinica.NU ATI OPERAT NUMAI PE BAZA ACESTEIA DIN URMA!!!! Sigur ca examen RMN ar fi fost util, dar in acest caz nici acesta in varianta standard, nu ar fi vazut varianta anatomica a aterei de care vorbiti. SI PENTRU DUMNEAVOASTRA A FOST O SURPRIZA INTRAOPERATORIE!!!
29.   Sincere multumiri si urari de bine pntru MARIUS trimis de
(29 mai 2008, 10:00:27
Stimate domn MARIUS nute cunosc cine esti nici nu sant curios sa te cunosc imi pare rau ca nu ai cei sapte ani de acasa ce sa ceri dela un om ca tine sant convins ca nu ai ce da.In primul rand informeazate ce tip de scris folosesc apoi nu vreau sa ma scuz dar as vrea sa te intreb cate limbi vorbesti nu te mai intreb cate limbi sti sa scri.Dar scuzama dragaMarius pacat de frumosul nume pe care il porti.Trebue sama im pac cu idea Neam Prost tot Neam Prost ori in tara comunista ori in LIBERTATE cred ca pentru tine trebue sa vina COMUNIZMUL inca odata sa te trimeata la CANAL si de acolo sa-ti vina numai numelea lt ceva nu meriti. inca odata domnule doctor BUZDUGAN salutari sfinte din partea bunului DUMNEZEU.Iartama MARIUS imi cer ertare sa-ti demonstrez ca nu sant neam prost ca tine multumesc ..........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!>

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei