Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 mai 2008 - Anul XIII, nr. 104 (3785)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Modernizări

Examenul pentru permisul de conducere intră în era digitală

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Adio pix şi chestionare pe hârtie. În câteva săptămâni, actuala metodă de examinare pentru obţinerea permisului de conducere va deveni istorie, după ce Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava a fost dotat cu aparatură modernă, chiar peste nivelul multor ţări din Uniunea Europeană. Staţia de examinare, care cuprinde 14 touch-screen-uri, dotate cu camere video, a fost montată, iar în perioada următoare cursanţii şcolilor de şoferi îşi vor testa cunoştinţele în noul sistem.

 

Era digitală intră tot mai adânc în viaţa sucevenilor. Peste două săptămâni, angajaţii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava vor începe programarea candidaţilor în vederea examinării electronice pentru obţinerea permisului de conducere.

Şeful acestui serviciu, comisarul Florin Chiaptanaru, a precizat că examinările efective în noul format vor începe, cel mai probabil, la mijlocul lunii iunie.

„Totul depinde cât de rapid se va reuşi montarea acestor staţii de examinare în fiecare judeţ. Când sistemul va fi funcţional la nivel naţional, examinarea se va realiza în noul format. Noutatea este că toţi candidaţii trebuie să se prezinte la Suceava, examinările din celelalte oraşe ale judeţului urmând să fie sistate”, a explicat şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava.

Noua aparatură pentru examinarea auto a fost deja montată, iar primele probe au decurs fără probleme. Urmează ca şi candidaţii să se familiarizeze cu noua modalitate de testare a cunoştinţelor, motiv pentru care şcolile de şoferi din judeţ au fost informate că trebuie să se doteze cu aparatură similară.

În acest moment, în judeţ funcţionează 56 de şcoli de şoferi, cele mai multe fiind capabile să le asigure cursanţilor măsuri adecvate de pregătire, conforme cu noul mod de examinare.

 

Examinare cu pix şi hârtie pentru un ultim „lot” de 7.000-8.000 de persoane

Potrivit comisarului Florin Chiaptanaru, examinarea cu pix şi hârtie se va mai realiza cel mai probabil până în jurul datei de 15 iunie. Este vorba de cursanţii care au depuse deja dosarele la şcolile de şoferi, în jur de 7.000-8.000 de persoane.

„De pe 15 mai vom începe programările pentru examinarea în sistem electronic. Candidaţii vor avea posibilitatea de a alege una din datele de concurs care le vor fi prezentate şi la care doresc să se prezinte în vederea examinării”, a precizat şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava.

 

Cum se derulează examenul

Paşii care trebuie parcurşi în noul sistem de examinare prin care vor fi testaţi cei ce doresc să obţină permis de conducere sunt destul de simpli.

În momentul depunerii dosarului, candidatului i se vor lua datele de identificare, iar chipul său va fi înregistrat cu ajutorul unei camere de luat vederi. La final, fiecare persoană va primi un cod de bare, cu care se va prezenta în ziua examenului şi va intra în sala de testare. Codul de bare se va apropia de partea inferioară a touch-screen-ului, iar dacă totul este în regulă, persoana respectivă va putea începe testarea.

Pentru început va avea parte de 3 întrebări de acomodare, în afara concursului, gen câte flori de pe ecran sunt colorate în roşu. După parcurgerea acestei etape se va intra în examenul propriu-zis. Ca şi până acum, numărul de întrebări corecte la care trebuie să răspundă candidatul este de 22 din 26.

Totul se va derula pe touch-screen, fără ca cei examinaţi să aibă nevoie de mouse şi tastatură. Pe acel ecran, întrebările sunt afişate pe rând, iar candidatul marchează răspunsul corect. Dacă este nesigur de răspuns, îl poate şterge sau poate opta să răspundă mai târziu. Ambele operaţiuni se pot realiza doar înainte ca persoana examinată să atingă însemnul „Trimite răspunsul”, moment în care calculatorul bifează automat răspunsul.

La cinci răspunsuri greşite candidatul este eliminat din examen, chiar dacă timpul de concurs sau întrebările nu au expirat.

Examenul durează 30 de minute pentru cei care doresc să obţină permisul de conducere categoria B, respectiv 40 de minute pentru cei care vor să devină şoferi profesionişti.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Examenul pentru permisul de conducere intră în era digitală.
 Vizualizări articol: 1677 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Examenul pentru permisul de conducere intră în era digitală4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nelamurire trimis de
( 6 mai 2008, 12:10:47
Am o intrebare pentru cei care imi pot raspunde: O sa mai faca zeci de mii de euro pe luna examinatorii dupa ce se introduce examenul pe calculator?
1.1  RE: Nelamurire trimis de
( 6 mai 2008, 13:56:44
Era si timpul. Sistemul normal nu le mai da nici o sansa examinatorilor sa mai scoata bani de la prostani. Totul este automat iar rezultatul este inregistrat si listat automat cu PASS or FAIL. Deci cei care lucreaza intr-un astfel de centru nu vor avea altceva de facut decat supraveghere si inmanarea rezultatelor. In occident un astfel de sistem este si pentru NCT (verificarea tehnica la masini), asa incat char sa vrea sa ia ala mita care iti examineaza masina si nu are cum.
1.2  RE: Nelamurire trimis de
( 6 mai 2008, 14:03:30
din pacate DA!eu am luat permisu in italia.sistemul ai cam asea!fiecare concurent i se da cate un card care se introduce in unitate.pe el ai un cod,shi in el ai numele,prenumele shi chestionarul!la examen trebuie sa te inscrii cu o saptamana inainte!!!ia gandestete acuma!!!!!!
2.   Evoluam trimis de
( 6 mai 2008, 12:38:22
S-a dus cu nenumaratele ore de asteptare...si tensiunea dinaintea aflarii rezultatului.
3.   RASPUNS trimis de
( 6 mai 2008, 12:39:03
DA, PENTRU CA TRAIM IN ROMANIA.
4.   De ce spaga? trimis de
( 6 mai 2008, 13:46:37
Am dat si eu(in 1994),iar restul familiei in 2005-2006,examenul ptr permis si NU AM DAT SPAGA.Am luat din prima(eu si copii), iar sotia a picat la oras(o data). Punctajele au fost maxime la toti, de ce sa dau spaga cand pot sa invat? Nu gasesc ca cei care iau spaga(politisti, medici, functionari) sunt de vina, ci cei care dau.Am fost sa-mi schimb Permisul si sa inmatriculez o masina,chiar am ramas surprins cum mi s-a vorbit si ca in aceeasi zi am ridicat si permisul si numerele(cele la ordine-preferentialele e normal sa dureze).Puteam sa fi incercat sa ofer spaga,dar cred ca as fi incurajat o infractiune in care eu eram initiatorul.Mentalitatea "CLIENTULUI" trebuie schimbata si atunci vom avea o alta mentalitate si la "ghiseu". Nu strica sa le vorbim frumos si sa-i respectam pe "slujbasi",nu sunt chiar slugile noastre.RESPECTA SI VEI FI RESPECTAT! Spaga se ia oriunde in lume, dar nu se ofera "in draci" ca la noi.Pretul noi il facem supralicitand(grandomania+pros
4.1  RE: De ce spaga? trimis de
( 6 mai 2008, 16:29:28
doamne fereste sa te imbolnavesti si sa ajungi in spital cu mentalitatea asta..nu mai iesi viu de acolo!!!
5.   Pentru MINE trimis de
( 6 mai 2008, 13:54:49
DA,DACA O SA TE EXAMINEZE LA BLOW-JOB
6.   Pentru BALBALA trimis de
( 6 mai 2008, 14:18:05
ASTA AI ACUM SI IN ROMANIA, PE TICKETUL CARE CONTINE CODUL DE BARE PE CARE IL VA PRIMI CANDIDATUL
7.   Pentru UN ROMAN trimis de
( 6 mai 2008, 22:26:32
Si eu am ramas placut surprins de doamna de la ghiseul de inmatriculari auto.Cand m-am prezentat prima oara sa inmatriculez masina, imi lipsea ceva la dosar.Mi-a spus clar ce imi lipseste..pe un ton normal.Am plecat..mi-am completat dosarul..am revenit in incapere dupa aproximativ 15 minute, iar doamna de la ghiseu vazandu-ma ca astept, i-a rugat pe ceilalti care erau inainte mea..sa ma lase in fata,pt ca fusesem si 15 minute inainte.In fine..am predat dosarul...dupa 2 ore mi-am ridicat numerele..si cand mi le-a predat a fost la fel de amabila...chiar am si glumit...a fost ok..

Ce e pacat...ca am ajuns sa ne miram..sa ne bucuram cand un functionar public ne zambeste..ne trateaza cu respect...ceea ce de altfel..ar trebui sa fie normal si la ordinea zilei..

In legatura cu noul sistem...e bine ca intram in rand cu lumea.Manevre oricum se vor face pentru ca e Romania..nu se poate fara spaga..insa sunt de acord cu cei de mai sus...principalii vinovati suntem noi..ca da
7.1  RE: Pentru UN ROMAN trimis de
( 7 mai 2008, 02:56:36
ptr "ENCIPI": cei castigatori(cei care au incredere in ei)nu e normal sa se dea mita/spaga, dar pentru cei care cred ca le stiu pe toate, dar se tem sa se bazeze doar pe ei si se considera nedreptatiti, li se pare normal sa dea spaga/mita- asta e de fapt TAXA PE PROSTIE.

Ptr"CHIAR CREZI?": Vezi si alte postari ce le-am facut in alte articole si vei vedea ca faceam o referire la sanatate, invatamant si alte sectoare pentru care optez sa plec in alte judete (limitrofe), cu precadere IASI(acolo mi-am dus copii sa faca liceul si facultatea).De ce acolo esti tratat altfel, iar la Suceava esti tratat ca un "iobag"? Una dintre cauze, parerea mea, este lasitatea noastra si faptul ca nu luam atitudine.Totusi nu ma pot plange ca nu sunt bagat in seama pe unde ma duc, gasesc eu cate ceva sa le atrag atentia(citeste SUSPUCIUNEA)si sa-mi rezolv problemele fara sa dau mita.Priveste-ti interlocutorul in ochi, fii chiar insistent si vei vedea cum se vor comporta cu tine.

7.2  RE: Pentru UN ROMAN trimis de
( 7 mai 2008, 02:57:32
ptr "ENCIPI": cei castigatori(cei care au incredere in ei)nu e normal sa se dea mita/spaga, dar pentru cei care cred ca le stiu pe toate, dar se tem sa se bazeze doar pe ei si se considera nedreptatiti, li se pare normal sa dea spaga/mita- asta e de fapt TAXA PE PROSTIE.

Ptr"CHIAR CREZI?": Vezi si alte postari ce le-am facut in alte articole si vei vedea ca faceam o referire la sanatate, invatamant si alte sectoare pentru care optez sa plec in alte judete (limitrofe), cu precadere IASI(acolo mi-am dus copii sa faca liceul si facultatea).De ce acolo esti tratat altfel, iar la Suceava esti tratat ca un "iobag"? Una dintre cauze, parerea mea, este lasitatea noastra si faptul ca nu luam atitudine.Totusi nu ma pot plange ca nu sunt bagat in seama pe unde ma duc, gasesc eu cate ceva sa le atrag atentia(citeste SUSPUCIUNEA)si sa-mi rezolv problemele fara sa dau mita.Priveste-ti interlocutorul in ochi, fii chiar insistent si vei vedea cum se vor comporta cu tine.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei