Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 apr 2008 - Anul XIII, nr. 99 (3780)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Alertă

Pericol de otrăvire cu amoniac în zona Patinoarului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sucevenii care locuiesc în zona Patinoarului artificial ori care au trecut pe acolo în cursul zilei de ieri au fost în pericol de a fi otrăviţi cu gaz toxic scurs din vechea Uzină de frig, care funcţiona pe bază de amoniac.

Din cauza vechimii instalaţiilor, care au fost utilizate mai bine de 30 de ani, în zona pompelor de recirculare a amoniacului au apărut scăpări de gaz toxic, existând pericolul otrăvirii prin inhalare a persoanelor expuse un timp mai îndelungat, sau chiar de explozie, dacă în interiorul clădirii se acumula o concentraţie prea mare de amoniac.

Mirosul înţepător de gaz a fost sesizat joi seara, în jurul orei 22.00, de o patrulă a Jandarmeriei Suceava, care a alertat apoi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, imediat fiind anunţate toate instituţiile abilitate să intervină în astfel de evenimente.

Astfel, pe lângă grupa operativă din cadrul ISU Suceava, în zona patinoarului au intervenit două autospeciale ale Detaşamentul de pompieri Suceava, un echipaj SIAMUD, membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, forţele de ordine izolând perimetrul afectat de scurgerile de gază şi asigurând o limită de siguranţă pentru trecători.

De asemenea, au fost alertate Garda Naţională de Mediu şi Agenţia de Protecţie a Mediului, care a asigurat aducerea în zonă a laboratorului mobil de monitorizare a calităţii aerului.

În cursul nopţii de joi spre vineri, s-a luat legătura cu cele mai apropiate societăţi abilitate să execute lucrări de evacuare şi transportare a amoniacului – una din Galaţi şi alta din Târgu Mureş. Cum societatea din Galaţi nu avea nici o maşină disponibilă, a fost necesară aducerea unei cisterne specializate în transportarea amoniacului tocmai din Târgu Mureş.

 

Măsuri de siguranţă pentru populaţie

Ieri, măsurile de siguranţă luate încă din timpul nopţii au fost întărite şi prin anunţarea populaţiei din zonă să închidă toate uşile şi ferestrele, pentru a nu fi afectată de emanaţiile de gaz, cu atât mai mult cu cât acestea au fost mai mari, ca urmare a operaţiunilor de scoatere a amoniacului din instalaţiile şi rezervorul Uzinei de frig şi mutarea sa în interiorul cisternei speciale.

„Primele măsuri luate au fost cele de izolare a zonei, astfel încât să nu pătrundă nici o persoană în zona de risc. A fost chemat laboratorul mobil al Agenţiei de Protecţie a Mediului, pentru a fi determinată concentraţia de amoniac din zonă. De asemenea, s-a executat şi o ventilare uşoară a amoniacului, prin deschiderea unei uşi, să scadă concentraţia de amoniac din interiorul clădirii, pentru a nu atinge limitele la care poate face explozie. În timpul nopţii s-a luat legătura cu o firmă specializată, de la Târgu Mureş, care a trimis o cisternă specială, în care este preluat amoniacul din rezervorul Uzinei de frig. Amoniacul va fi transportat la Târgu Mureş, unde sunt instalaţii speciale pentru stocare, încât la noi să nu mai fie nici un pericol.

Premergător acţiunii de eliminare a amoniacului din rezervor şi instalaţii, s-au luat măsuri de anunţare a populaţiei, de închidere a tuturor uşilor şi ferestrelor din apropiere, încât să nu apară nici un eveniment neplăcut. De asemenea, au fost luate măsuri de siguranţă pentru toate cele patru laturi ale construcţiei şi perimetrul patinoarului, în aşa fel încât, în cazul în care s-ar produce scăpări foarte mari de gaz să putem acoperi zona cu perdele de apă, care să împiedice propagarea acestuia. În momentul de faţă nu este nici un pericol pentru populaţie” a declarat şeful inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, colonel Lucel Lulciuc, care a supravegheat permanent operaţiunile desfăşurate în zonă

În plus, atât angajaţilor instituţiilor implicate în supravegherea zonei şi în acţiunile de evacuare a amoniacului, cât şi trecătorilor care au stat ceva mai mult timp în zona afectată de scurgerile de gaz le-au fost asigurată apa cu lămâie, necesară pentru înlăturarea efectelor iritante a gazului toxic la nivelul căilor respiratorii.

 

Vechea instalaţie de răcire, considerată un pericol de mai multă vreme

Principala cauză a scurgerilor de gaz de la Uzina de frig a patinoarului o reprezintă vechimea instalaţiilor, care au fost utilizate mai bine de 30 de ani, fiind funcţionale din 1976.

Tocmai din cauza pericolului pe care îl reprezenta folosirea acestor instalaţii şi a amoniacului, Uzina de frig a fost oprită din martie 2007.

„Noi încă de anul trecut nu mai lucrăm cu această instalaţie cu amoniac. Am sesizat de atunci că instalaţia este învechită, că reprezintă un potenţial pericol, tocmai de aceea instalaţia de gheaţă de la patinoar a fost înlocuită anul trecut cu alta, nouă, pe bază de freon. Acum suntem în faza de dezafectare a vechilor instalaţii, dar este o operaţiune delicată, care poate fi făcută doar de unele societăţi autorizate, trebuie o grămadă de avize, pe care suntem pe cale de a le obţine. Mai avem o tonă de amoniac în rezervoare, dar acesta va fi evacuat în totalitate astăzi şi apoi vor fi luate măsuri de curăţare a instalaţiilor, încât efectul de gaz înţepător să dispară complet”, a adăugat primarul Sucevei, Ion Lungu, care a fost prezent la locul evenimentelor atât joi seară, când s-a dat alarma în privinţa scurgerilor de gaz, cât şi în cursul zilei de ieri, când au fost golite de amoniac instalaţiile şi rezervorul uzinei de frig a Patinoarului.

În urma operaţiunilor de ieri, mirosul de amoniac nu va dispărea în totalitate, pentru că în instalaţii va mai rămâne încă o cantitate destul de mare de apă amoniacală, a cărei concentraţie de amoniac este foarte mică, încât nu mai prezintă nici un pericol. Dar şi aceste ultime reziduuri de amoniac vor fi curând neutralizate, fie cu acid sulfuric, fie prin incinerare, iar vechile instalaţii vor fi casate.

 

Amoniacul este o substanţă gazoasă, toxică, cu miros înţepător, mai uşor ca aerul, fiind uşor solubil în apă, la temperatura de 0 °C. Amoniacul sub formă de gaz într-un amestec între 15,5 - 30 % cu aerul este exploziv.

Gazul de amoniac are acţiune caustică în contact cu suprafeţele umede, fiind iritant al pielii, mucoaselor căilor respiratorii, digestive sau ochilor. O concentraţie de amoniac de 0,5% în aerul inspirat produce în timp de 30-60 de minute moartea.

Potrivit medicilor, consecinţele inhalării amoniacului din aer pot fi nefaste, mai ales în cazul persoanelor cu afecţiuni respiratorii, putând declanşa uşor o criză de astm.

Conform directorului Agenţiei de Protecţie a Mediului, Vasile Oşean, concentraţia de amoniac înregistrată de laboratorul mobil în zona de lucru, unde se executau operaţiunile de evacuare a gazului din rezervoarele Uzinei de frig, a fost de 1,4 mg/mc, adică de aproximativ 20 de ori mai mică decât limita maximă admisă, totuşi suficient de mare pentru a justifica utilizarea măştilor de gaze şi a tuburilor cu oxigen în cazul celor care au efectuat operaţiunile de evacuare.

În aerul respirabil, adică în zonele locuite, valoarea limită admisă a concentraţiei de amoniac este de 0,3 mg/mc, dar rezultatele probelor efectuate nu erau încă disponibile ieri seară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pericol de otrăvire cu amoniac în zona Patinoarului.
 Vizualizări articol: 1244 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 5 voturi
Pericol de otrăvire cu amoniac în zona Patinoarului3.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Papagali trimis de
(26 apr 2008, 11:44:19
Pentru ce au primit salariile administratia Patinuarului? Banii la bugetul primariei cu majorarile legale. Mare unitate de condus! Sunt pusi pe criterii politice in functii toti papagalii, care au lipit afise electorale.
2.   Buni rai sunt ai nostri trimis de
(26 apr 2008, 22:10:41
paste fericit

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei