Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 mar 2008 - Anul XIII, nr. 70 (3751)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Sâmbătă şi duminică

Sute de catolici au participat la slujbele dedicate Învierii Domnului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Catolicii au sărbătorit Paştele. Sâmbătă noapte, dar şi ieri, în Duminica Paştelui, sute de credincioşi s-au adunat în biserica romano-catolică „Sf. Ioan Nepomuck” din Suceava, pentru a participa la slujbele dedicate Învierii lui Cristos.

Liturghia Vegherii Pascale (Învierea) a început sâmbătă, la ora 22:00, cu sfinţirea focului şi a Lumânării Pascale. În cadrul acestei Liturghii s-a săvârşit slujba Vestirii Solemne a Învierii (Preconiul Pascal), Liturghia Cuvântului, care cuprinde nouă lecturi biblice, Sfinţirea Apei de Botez, reînnoirea făgăduinţelor de la Botez şi Liturghia Euharistică.

În Sâmbătă Învierii, preoţii catolici au slujit de dimineaţă până seara, pentru ca toţi creştinii să poată participa la sfinţirea alimentelor pascale. Obiceiurile pascale ale Bisericii Catolice sunt asemănătoare cu cele respectate de creştinii ortodocşi. În ziua de Paşte, tradiţia spune că pe masa fiecărui credincios catolic trebuie să fie ouă roşii, pască şi preparate din carne de miel.

 

Lumină pentru toţi creştinii

Credincioşii catolici, dar şi mulţi ortodocşi, s-au adunat în curtea bisericii din municipiul Suceava, unde s-au stins toate luminile tocmai pentru a arăta importanţa luminii care este Cristos. Lumina lui Cristos a fost simbolizată, conform tradiţiei, prin Lumânarea Pascală sau lumânarea de Paşti, confecţionată special, în fiecare an, având inscripţionată imaginea Învierii, semnele greceşti Alfa şi Omega, „Eu sunt Alfa şi Omega”, adică începutul şi sfârşitul, şi anul în curs, 2008. Lumânarea Pascală va sta în biserică tot timpul anului şi este aprinsă mai ales la slujbele ce se oficiază pentru cei răposaţi.

Slujba Învierii la biserica catolică din Suceava a fost oficiată de preotul paroh şi decan Ştefan Babiaş, preotul vicar Petru Bişog, împreună cu Preasfinţitul Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iaşi.

Tot în noaptea de Paşti preoţii au oficiat şi slujba de sfinţire a apei de botez. Această apă se foloseşte apoi pentru botezul copiilor şi al celor mai mari, care nu au primit botezul. După ce a fost sfinţită apa de botez, toţi credincioşii din biserică au fost stropiţi cu această apă binefăcătoare. Slujba de Înviere s-a încheiat cu o procesiune, cu Preasfântul Sacrament la care au participat toţi credincioşii.

La slujba Învierii au fost prezenţi şi primarul Sucevei, Ion Lungu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Eugen Uricec, vicepreşedintele PSD Suceava Ovidiu Donţu.

 

Duminica Paştelui

Pentru a doua oară în ultimii ani, Paştele catolic a fost sărbătorit cu cinci săptămâni înaintea celui ortodox, care se va oficia pe 27 aprilie. Conform tradiţiei Bisericii Catolice, este bine ca toţi credincioşii să fie prezenţi la liturghia din Sfânta zi de Paşte.

Tocmai de aceea, Biserica „Sf. Ioan Nepomuck” din Suceava a fost neîncăpătoare ieri, în Duminica Paştelui, când catolicii au participat, cu mic, cu mare, la Sfânta Liturghie, oficiată de preotul paroh şi decan Ştefan Babiaş, preotul vicar Petru Bişog, împreună cu Preasfinţitul Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iaşi.

În timpul Sfintei Liturghii, credincioşii au participat nu doar ca simpli ascultători. Ei au cântat, s-au rugat cu voce tare, iar la sfârşit s-au împărtăşit cu ostie, un fel de pâine din aluat nedospit, simbolizând trupul Mântuitorului Iisus Hristos. Sfânta Liturghie de ieri a fost urmată de un Concert de Paşte.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de catolici au participat la slujbele dedicate Învierii Domnului.
 Vizualizări articol: 1044 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Sute de catolici au participat la slujbele dedicate Învierii Domnului5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pastele trimis de
(24 mar 2008, 22:24:18
a fost pastele ungurilor, polonilor, etc. urmeaza pastele tiganilor...
1.1  RE: Pastele trimis de
(25 mar 2008, 03:28:33
fa OANA,NISTO
1.2  RE: Pastele trimis de
(25 mar 2008, 03:31:32
fa OANA,NISTO tu macar stii ce e ala pas,ti????sau te apuci sa mananci la lak,k,at fara rost!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei