Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 mar 2008 - Anul XIII, nr. 57 (3738)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Pacientul poet

Bolnav de cancer, scrie poezii în spital

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un sucevean bolnav de cancer, pentru care spitalul a devenit o a doua casă, încearcă să uite de necruţătoarea maladie scriind poezii.

Ajutat de primarul şi învăţătorul din comuna Şaru Dornei, unde îşi are domiciliul, bărbatul a lansat anul trecut primul volum de versuri, iar până în toamnă vrea să-l scoată şi pe al doilea, ca să aibă cu ce se lăuda la întâlnirea de 30 ani de la terminarea liceului.

Face parte din aceeaşi generaţie cu omul politic Gheorghe Flutur, căruia i-a fost şef de clasă, şi dedică creaţiile literare proprii tuturor colegilor, consătenilor, prietenilor şi cunoscuţilor săi.

 

Necăsătorit, dar cu “iubiri interzise”

Mihai Iordache s-a născut la 24 noiembrie 1960, în satul Neagra Şarului, comuna Şaru Dornei, unde locuieşte şi în prezent.

Scrie versuri, eseuri şi proză şi a publicat primele poezii în revista „Izvoare” a Liceului Silvic din Câmpulung Moldovenesc, al cărui elev a fost între anii 1974 şi 1979.

Este mândru că face parte dintr-o generaţie din care s-au remarcat câţiva oameni politici şi cercetători cunoscuţi - una dintre personalităţi fiind chiar Gheorghe Flutur - iar el a fost şeful clasei în care preşedintele PD-L Suceava şi ceilalţi colegi deveniţi celebri între timp au învăţat.

Mihai Iordache provine dintr-o familie simplă, de agricultori de munte şi a lucrat timp de aproximativ 20 de ani la Ocolul Silvic Vatra Dornei. Nu este căsătorit pentru că „n-a fost să fie”, dar a avut „câteva iubiri interzise”.

A fost diagnosticat cu cancer în 2005, iar de atunci se luptă cu teribila boală, împărţindu-şi viaţa, în mod egal, între spitale şi casă.

În 2007, sub pseudonimul Mihnea Iorda, a publicat primul său volum de poezii: „Secunda când timpul se opreşte…”. Cartea a văzut lumina tiparului în 300 de exemplare (pe care le oferă necondiţionat persoanelor care înseamnă ceva pentru el), prin grija primarului din Şaru Dornei, Cătălin Iordache, cu care este rudă, şi a învăţătorului Gicu Pohoaţă din comună.

 

Creaţii literare în spital, printre suferinzi şi muribunzi

Este un pacient cunoscut al secţiei de Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava şi spune că, deşi nu s-a „îmbolnăvit” de poezie aşa cum s-a îmbolnăvit de cancer, pentru el înseamnă foarte mult. Nu pretinde că ştie ce este această artă şi nu scrie pentru a obţine câştiguri materiale, ci pentru a lăsa ceva ca amintire a trecerii sale prin această viaţă.

„E un fel de a-mi exprima gândurile pe care nu le pot exprima prin alte mijloace. Scriu poezii, eseuri simple, maxime, aforisme, cugetări, gânduri pe care eu le numesc <nepieptănate>, bancuri, sunt un fel de cocktail al literaturii. Când lucram în pădure, la canton, de teamă să nu-mi pierd ideile le scriam şi pe pachetele de Carpaţi fără filtru, cu chibrituri arse, fiindcă altceva nu aveam la îndemână”, precizează Mihai Iordache.

Cea mai mare parte a creaţiilor sale literare sunt realizate în spital, printre bolnavi şi muribunzi, o lume de care el este conştient, dar în acelaşi timp reuşeşte să se detaşeze, şi care se regăseşte frecvent în ceea ce scrie.

De altfel, printre pacienţii internaţi a pus bazele primei sale cărţi, acest lucru întâmplându-se în 2003, când a stat două săptămâni la spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, unde a fost operat de cataractă la unul din ochi. „Sunt  un om modest şi scriu despre comunicare, natură, univers”, s-a prezentat Mihnea Iorda, cu prilejul lansării volumului I de versuri.

 

Este un optimist, iar curiozitatea e cea care îi dă forţă

Spune că este pretenţios la conţinutul şi forma poeziilor, la el toate fiind „rimate şi cu sens filozofic”. Este un optimist şi are o mare sete de cunoaştere, curiozitatea fiind cea care îi dă forţă. Multe din poeziile sale sunt scrise în acrostih, iar altele într-un stil despre care spune că-l reprezintă, şi anume „alfabetul pe 4 coloane, de la A la Z, cu rimă, tot un fel de acrostih, dar alfabetizat”.

Neapărat, însă, fiecare poezie are la final o strofă pe care el o defineşte „de esenţă”, care redă concis mesajul creaţiei. Până în toamnă, când are întâlnirea cu colegii de liceu, e musai să scoată şi volumul II de versuri, care va conţine 100 de poezii şi se va intitula „Ultimul refugiu – De vorbă cu mine”.

 

 

Execuţia curcubeului
(acrostih refelexiv 7-7)

Roşu, e culoarea sângelui din rană;
Ornaju-a unui soare, ce cade spre apus;
Galbenul e ceara, ce plânge pe-o icoană;
Verdele e viaţa, cu clorofila-n... !sus

 

Albastru este cerul cu mările-n... oglindă;
Invers, un cer lichid, dublat la indigo.
Violetă-i raza, ce-n noapte o să se-ntindă;
Viaţa şi cu moartea fac reciproc... mişto!

 

Infernul, peste el, ca cer... are oceane;
Albastru ca şi cerul, care-i subsol la... stele.
Verzi sunt algele, vezi viaţa-n mare pe ecrane
Galbenă e lava, de aur în vulcani... inele!

 

Oricât ar încerca, lumina să-l... ajute,
Rămâne un semicerc, de curcubeu, sub... noi!
Un vis de sadic orb, ar vrea să-l execute.
Culorile lui, însă, vor lumina din... ploi!

 

P.S.
Un curcubeu în spaţiu, ar fi un cerc... închis,
Dac-ar mai fi un soare, ascuns pe sub... vulcani,
Ţiţeiul este-o mostră: când iese din... abis,
Arată „ROGVAIV-ul”, păstrat de mii şi mii de ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bolnav de cancer, scrie poezii în spital.
 Vizualizări articol: 1083 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Bolnav de cancer, scrie poezii în spital5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Frumos,poetic,curajos... trimis de
( 8 mar 2008, 12:16:16
...succes si sa fii si un exemplu pentru multi altii care trec prin viata,daca multi dintre noi cei multi am face citusi de putin ceva din ce ne ofera Dumnezeu in viata atunci societatea noastra ar arata cu totul altfel.Sanatate.
2.   Sanatate trimis de
( 8 mar 2008, 14:38:39
Sa-i dea Dumnezeu sanatate si inspiratie !!! Traieste clipa !
3.   Cheta sa fie salvat trimis de
( 8 mar 2008, 14:40:30
NU CRED CA APUCA TOAMNA DUPA CUM ARATA.

Daca era Basescu sau alt stab era la Viena la tratament. Monitorul SV sa ia legatura cu Becali prin fundatia cu aceeasi nume sa-l ajute sa mearga la Viena la tratament urgent.
4.   Daca era dir. la Casa de Pesii era in Germania! trimis de
( 8 mar 2008, 14:49:14
Daca era in locul directorului de la Casa de pensii acum era la Bucuresti sau...Viena! Vai cit au miorlait si au bocit ...acum liniste si pace! oameni care-si vad numai interesul lor,servicii marire in functii,etc!!
4.1  RE: Daca era dir. la Casa de Pesii era in Germania! trimis de
( 9 mar 2008, 22:23:30
Miorlait esti tu, si frustrat. Munceste si tu sa ajungi director, sa-ti pese de altii, nu numai de tine. Dupa aia mai vorbit. Frustratule, vezi-ti de ale tale si nu mai comenta.................

4.2  RE: Daca era dir. la Casa de Pesii era in Germania! trimis de
(10 mar 2008, 09:23:57
D-zeu sa-i dea sanatate d-ului Robert!

Dar din pacate in Romania ca sa ajungi director nu trebuie sa muncesti ci sa te inscrii intr-un partid si sa pupi in kur pe altii. Asa fac toti!

Oamenii cu verticalitate si cu adevarat profesionisti nu se incriu niciodata intr-un partid si nici nu le trebuie functie de director!
5.   Comentatorul LUTU idiotul trimis de
( 8 mar 2008, 15:17:33
Vrei ca toti oamenii sa traiasca la nivelul tau de idiot, sarantoc si puturos, handicapatul si invidiosul veninos LUTU ?
5.1  RE: Comentatorul LUTU idiotul trimis de
( 9 mar 2008, 02:25:23
handicapat esti tu maimuta asa zisa normala.
6.   De ce numai unii?!.... trimis de
( 8 mar 2008, 16:48:34
Pentru poetul bolnav de cancer de ce nu sariti in ajutorul lui, de ce nu va uniti si sa miorlaiti, ca sa-l salvati de la moarte? De ce numai pentru unii!? ...ce sefii au doua perechi?!....

Eu cred ca LUTU este normal si priveste obiectiv! Poate fceti cumva sa nu mai jigniti o alta parere sau ...?
7.   Curiozitate trimis de
( 8 mar 2008, 16:54:20
im pare sincer rau pentru pacientul din articol si poate da Dumnezeu sa il ajute, dar as fi fost foarte curios daca Cristinica ajunsa in sectia cu pricina nu s-a interesat si despre preturile practicate de cadrele medicale in frunte cu directorul.
7.1  RE: Curiozitate trimis de
( 9 mar 2008, 17:14:28
De unde sa se intereseze, proasta asta?! E paralela cu toate.....Nici nu stie ce se intampla sub ochii ei pe acolo, e cu pluta saraca Cristinica
8.   Incurajare trimis de
( 9 mar 2008, 16:28:09
SPER CA CINEVA SA IL AJUTE PE ACEST BOLNAV SAU MACAR FINANCIA SA VIE SPRIJINIT DORESC MULTA SANATATE SI RABTARE IN SUVERINTA
9.   CUREZITATE trimis de
( 9 mar 2008, 16:33:06
RECUNOSC CA NU AM AJUNS DAR SPER CA EL SA AIBA UN MARE NOROC SA AIBA PARTE DE MEDICI BUNE CARE CARE SA NU CERA BANI
10.   Atata poti? trimis de
( 9 mar 2008, 17:06:56
ha, ce incercare ieftina de a compromite ziaristul... mai incearca fato...
11.   ...... trimis de
(10 mar 2008, 11:01:59
ce pot sa spun..? felicitari...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Costiţă de porc la grătar 4 porţii - 30 minute 1,5kg costiţă crudă de porc50 ml ulei1 ceapă6 roşii bine coapte1 linguriţă boia de ardei dulce1 lingură sos de soia2 căţei de usturoi2 linguri muştar1 lingură zahăr brun1 linguriţă miere1 linguriţă rasă scorţişoară±... Citeşte