Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 feb 2008 - Anul XIII, nr. 32 (3713)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Testări

Jandarmii, verificaţi dacă sunt şoferi buni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Pentru ca oamenii legii să nu mai fie implicaţi în accidente rutiere, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava a amenajat în cadrul unităţii un laborator de psihologie aplicată în domeniul circulaţiei auto.

Rând pe rând, toţi jandarmii încadraţi pe funcţia de şofer, ori cei care au printre atribuţii conducerea maşinilor unităţii la intervenţii, vor ajunge la examenul psihologic computerizat. Aici, printre altele, trebuie să mânuiască volanul şi pedalele, la fel ca în trafic.

 

Lupta cu timpii de reacţie  

Laboratorul, deschis la începutul acestui an, este primul aflat în dotarea unei Jandarmerii din ţară, în cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) mai existând alte trei astfel de laboratoare, care aparţin însă unor unităţi de poliţie.

„Am deschis acest laborator pentru a încerca să eliminăm factorii de natură psihologică care ar putea concura la producerea unor evenimente rutiere în care să fie implicaţi angajaţii Jandarmeriei. Practic, acest examen urmăreşte să stabilească dacă timpii de reacţie ai celor care conduc maşinile sunt optimi”, a explicat locotenentul Marius Şaramet, ofiţerul psiholog al Jandarmeriei Suceava, cel desemnat să-şi verifice colegii şoferi.   

Cum astfel de laboratoare nu mai sunt în Moldova, iar anual jandarmii, poliţiştii pompierii şi toţi angajaţii MIRA care şofează trebuie să treacă de un examen psihologic pentru obţinerea atestatului de conducător auto, oameni ai legii din toată Moldova pot ajunge la testări la Suceava.

Deja un „lot” de jandarmi din Bacău a trecut pe la laborator, iar alţii sunt programaţi pentru luna viitoare.

Nu toţi însă vor veni la Suceava, în cadrul MIRA existând un Centru Psihologic cu oameni specializaţi care se pot deplasa în teritoriu pentru astfel de teste.

 

De la pix şi foaie, la taste, volan şi pedale

Anual, specialişti ai Centrului de Psihologie din cadrul ministerului veneau la Suceava pentru a-i testa pe jandarmii şoferi. Examenul se dădea însă în mod tradiţional, cei examinaţi susţinând testele în scris.

Acum, modul de examinare s-a modificat în totalitate. Testele scrise au fost înlocuite cu testele la calculatoarele dotate cu volan şi pedale.

Cu ajutorul unui program de calculator, jandarmilor le este verificată capacitatea de accesare a informaţiei şi le sunt măsuraţi timpii de reacţie. De exemplu, dintr-un şir de litere cei testaţi trebuie să o elimine imediat pe cea pe care programul o cere scoasă din joc. Bineînţeles, totul trebuie făcut într-un timp foarte scurt.

În cadrul examenului, la un moment dat, se ajunge la un mic test de conducere. Cu mâinile pe volan şi picioarele pe pedale, jandarmii primesc prin intermediul programului de calculator comanda de a face unele manevre de mers. Din mai multe opţiuni, automat se activează două. De exemplu, programul le cere să vireze la stânga şi să accelereze, iar totul trebuie făcut într-o fracţiune de secundă.

 

Fără calificativul „mediu” jandarmii nu mai pot conduce 

La final, jandarmii sunt evaluaţi pe o scară de la I la V. Pot obţine calificativele foarte slab, slab, mediu, bun şi foarte bun. Doar ultimele trei duc la promovarea examenului.

„Dacă subiectul nu obţine măcar calificativul mediu, pică testul şi i se retrage dreptul de a conduce autoturismul unităţii cel puţin pentru un an de zile, până la următorul examen”, a arătat ofiţerul psiholog  Marius Şaramet.

Toţi cei aproximativ 60 de jandarmi testaţi până acum au trecut examenul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jandarmii, verificaţi dacă sunt şoferi buni.
 Vizualizări articol: 3124 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 5 voturi
Jandarmii, verificaţi dacă sunt şoferi buni2.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Incompetenta trimis de
( 8 feb 2008, 11:44:36
daca ar fi pe bune nici unul nu ar trece testul
2.   Ia volanul trimis de
( 8 feb 2008, 14:08:51
astia joaca nfs carbon sau pro street acolo...in sv nu avem piste mah de formula 1

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pulpe de pui cu orez şi praz 4 porţii - 50 minute 4 pulpe de pui mari2 fire de praz200g orez cu bobul lung 150ml ulei1 lămâie1 leg. ceapă verde± sare, piper Pulpele de pui curăţate şi spălate, crestează-le pe toate părţile şi presară-le cu sare şi... Citeşte