Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 16 (5223)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Doru POPOVICI

Doru POPOVICI


Epic sau liric?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Din când în când, în lumea comentatorilor sportivi începe să circule câte o expresie, câte o sintagmă care în momentul lansării poate avea o oarecare valoare stilistică, numai că după ce o preia şi ăla, şi ălălalt, şi toţi, devine ridicolă prin utilizarea excesivă. Pe vremuri, când înscria vreun fundaş, se folosea expresia tipizată „... dar Cutare, exasperat de ineficacitatea colegilor săi din linia ofensivă...”. Nimeni nu zicea sau nu scria altfel. Mai de curând, asta însemnând vreo 8-10 ani de când a început demenţa, toate chestiile au devenit „de lux”: amical de lux, cu un adversar de lux, pregătit de un antrenor de lux care are pe bancă rezerve de lux. Cu menţiunea că luxul ăsta de-a dreptul exorbitant se regăseşte până şi la sărăntocii supremi, de exemplu la un Rapid Suceava (unde însuşi salariul ăla amărât este un lux!) care uneori joacă câte un amical de lux împotriva, desigur, altor amărâţi, neapărat de lux, precum Ceahlăul ori CSMS Iaşi. O a doua bazaconie care face vogă, de ceva mai puţini ani, este „epic” cu trimitere la nişte meciuri care au o desfăşurare interesantă, uneori tensionată, alteori hazlie, de la caz la caz. Aflăm, astfel, că echipa X a câştigat / pierdut un meci epic, că jucătorul Y a înscris un gol epic, că... ce mai, parcă suntem la un curs de teorie literară, capitolul despre genuri literare. Pentru a nu rămâne şi noi ancoraţi doar în teorie, vin cu exemple din ultimul weekend, în care cel puţin 3 întâlniri sportive au fost caracterizate ca „epice”: Valencia – Real (fotbal), Nole – Wawrinka (tenis) şi Selby – Robertson (snooker). Se spune că nu există genuri şi specii literare pure, în care să nu întâlnim interferenţe cu celelalte. Aşa-i şi-n sport: bunăoară, epicul Valencia – Real a avut momente de-a dreptul lirice, când lui Higuain i-au dat lacrimile de bucurie că a înscris, după ce tot el ratase ca un împiedicat o ocazie rarissimă, ori comic la extrem (Jonas sărind în careu ca împuşcat cu bazooka, în condiţiile în care nu-l atinsese nimeni, de unde în loc de penalty a primit doar galben). Cât priveşte tenisul şi snooker-ul, zău că şi ele au fost mai degrabă dramatice / lirice decât „epice”. Rectific, există totuşi şi specii pure: cea a comentatorilor sportivi, care sunt 100% comici când vorbesc despre meciuri „epice”. Eventual tâmpiţi, tot 100%. Altfel spus, sunt nişte comentatori „de lux”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Epic sau liric?.
 Vizualizări articol: 926 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Epic sau liric?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Doru POPOVICI
Doru POPOVICI
Gabriel MANTA
Gabriel MANTA

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei