Dacă v-ați întrebat vreodată de ce sucurile dietetice vă plac mai puțin decât cele care au zahăr, cercetătorii vă oferă un răspuns clar. Reacția organismului nostru la aceste băuturi arată că sucurile dietetice nu produc dependență și nici nu sunt un succes comercial.
Corpul nostru percepe băuturile fără zahăr diferit de cele care sunt dulci. Un suc care conține zahăr va stimula receptorii de dopamină din creier, care vor declanșa o senzație de plăcere și dorința de a consuma în continuare produsul.
Acest lucru nu se întâmplă atunci când bem un suc dietetic. Deși aceste băuturi au îndulcitori artificiali, cum este aspartamul, creierul nostru nu este păcălit și nu reacționează.
În plus, cercetătorii știu că de cele mai multe ori nu bem sucuri pentru că ne este sete, ci din plăcere. În anul 2011, ei au realizat un experiment pe cobai.
Animalele au fost stimulate cu lumină să li se activeze receptorii de dopamină în timp ce beau apă. Deși apa nu era dulce, cobaii o consumau în cantități exagerate. Ulterior, când au fost puși să aleagă între apă și zahăr, cobaii au ales apa.
Prin urmare, spun experții, dependența de alimente și băuturi dulci este reală. Un nivel ridicat de zahăr va duce la consumul excesiv al produselor care oferă plăcere, apărând astfel tulburări de alimentație.
Este același mecanism care apare în cazul dependenței de droguri.
O cutie de suc conține cel puțin 35 de grame de zahăr, sub formă de sucroză sau sirop de porumb bogat în fructoză.
Sursa: Real Clear Science