Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 iul 2014 - Anul XIX, nr. 151 (5660)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ce se întâmplă în creierul nostru când bem sucuri care nu conţin zahăr?

Dacă v-aţi întrebat vreodată de ce sucurile dietetice vă plac mai puţin decât cele care au zahăr, cercetătorii vă oferă un răspuns clar. Reacţia organismului nostru la aceste băuturi arată că sucurile dietetice nu produc dependenţă şi nici nu sunt un succes comercial.

Corpul nostru percepe băuturile fără zahăr diferit de cele care sunt dulci. Un suc care conţine zahăr va stimula receptorii de dopamină din creier, care vor declanşa o senzaţie de plăcere şi dorinţa de a consuma în continuare produsul.

Acest lucru nu se întâmplă atunci când bem un suc dietetic. Deşi aceste băuturi au îndulcitori artificiali, cum este aspartamul, creierul nostru nu este păcălit şi nu reacţionează.

În plus, cercetătorii ştiu că de cele mai multe ori nu bem sucuri pentru că ne este sete, ci din plăcere. În anul 2011, ei au realizat un experiment pe cobai.

Animalele au fost stimulate cu lumină să li se activeze receptorii de dopamină în timp ce beau apă. Deşi apa nu era dulce, cobaii o consumau în cantităţi exagerate. Ulterior, când au fost puşi să aleagă între apă şi zahăr, cobaii au ales apa.

Prin urmare, spun experţii, dependenţa de alimente şi băuturi dulci este reală. Un nivel ridicat de zahăr va duce la consumul excesiv al produselor care oferă plăcere, apărând astfel tulburări de alimentaţie.

Este acelaşi mecanism care apare în cazul dependenţei de droguri.

O cutie de suc conţine cel puţin 35 de grame de zahăr, sub formă de sucroză sau sirop de porumb bogat în fructoză.

Sursa: Real Clear Science

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce se întâmplă în creierul nostru când bem sucuri care nu conţin zahăr?.
 Vizualizări articol: 1276 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ce se întâmplă în creierul nostru când bem sucuri care nu conţin zahăr?5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   BullScheisse trimis de
( 4 iul 2014, 02:56:24
Orice bautura din fructe, chiar si sucul natural din fruct contine zahar. Pentru ca, newsflash, fructele contin zahar - fructoza. De aceea, nu exista suc, nici ala proaspat stors, fara zahar. In principiu, in orice bautura racoritoare ,oricat de scumpa si calitativa ar fi, vei descoperi zahar sub diferite forme (orice ingredient care se termina in "-oza"). Iar zaharurile determina creierul sa elibereze dopamina. Functioneaza pe principiul rasplatii: substanta asta e folositoare pentru corp, ia de aici niste dopamina sa te simti bine.
Singura problema in alimentatie nu este atat ce se gaseste in sucul sau mancarea respectiva. Ci cum abuzeaza oamenii de ele. Esti om, impune-ti limite, te dreq.happy

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei