Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 ian 2014 - Anul XIX, nr. 2 (5511)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dezvoltare personală

Oamenii de succes trebuie să pregătească şi copii de succes

Cei mai mulți dintre noi ştim că după job-ul nostru principal, cel care ne asigură existența şi care uneori se prelungeşte mult spre orele serii, revenim acasă la un al doilea tip de job : cel care ține de creşterea şi educația copiilor. Şi sub nici o formă acesta nu este mai uşor, ori mai puțin important. Ba din contră! Implicarea sufletească pe lângă cea fizică necesară de a face față năzdrăvăniilor şi provocărilor de a participa la jocul micuților ne pot consuma cantități uriaşe de energie. Trebuie să fim mereu pe fază, să creăm şi să împrospătăm aceste resurse de energie, cu bucurie, imaginație si rabdare. În final, ei reprezintă succesul nostru personal. Iar justiţia acestui proces ține de noi, de fiecare în parte, şi de abilitățile de a ne organiza şi împărți timpul pentru tot ce simțim că este important în viață.

Ei bine, suntem antreprenori de succes, am găsit calea spre profit şi ascensiune ori doar avem un job satisfăcător, dar ştim cu adevărat ce trebuie să facem acasă ca să le fie bine copiilor la şcoală?

Copiii au nevoie de un program acasă foarte inteligent împărțit pentru a putea da randament la şcoală.

Haideți să vedem cum îi putem ajuta pe micuții noştri să meargă la şcoală sănătoşi, veseli şi pregătiți să înțeleagă lecțiile predate.

 

Somn, hrană, timp liber

Trebuie să ne asigurăm mereu că şcolarii noştri dorm suficient, şi da, chiar trebuie să ții o contabilitate riguroasă a orelor lor de somn fiindcă acest tip de odihnă este esențială pentru întreaga lor activitate. Studiile arată că, copiii de 5-12 ani au nevoie de 10-11 ore de somn pe zi, iar altfel pot avea probleme de relaționare ori de comunicare.

Atenție la ce mănâncă cei mici! Oferă-le un mic dejun sănătos şi consistent – îi va ajuta să fie atenți la ore şi să dea răspunsuri sclipitoare atunci când sunt solicitați. Starea de foame scade forța lor de concentrare. Cele mai bune ar fi cerealele (integrale!) cu suc de portocale,o banană sau un meniu bazat pe lactate – pâine cu unt şi brânză şi/sau o cană cu lapte. Cel mai bine ar fi să alternezi cele două variante de mai sus şi în niciun caz să le amesteci.

O altă problemă des întâlnită în familiile cu copii este că uneori aceştia sunt lăsați să petreacă prea mult timp în fața televizorului. Aşadar, limitează-le foarte ferm timpul petrecut în fața televizorului, la jocurile video, computer etc. Acest timp trebuie să fie înlocuit cu joacă inteligentă şi cu socializare. Trebuie să-i învățăm că oamenii trebuie să se folosească în activitatea lor de cuceririle tehnologiei moderne dar fără a ajunge să fie nucleul central al întregii lor vieți, ținându-i departe de natură, prieteni ori sentimente împărtăşite în mod real.

Pe lângă materiile de la şcoală alege pentru copilul tău activități extracuriculare potrivite, în timpul cărora cel mic să se simtă bine, să îmbine utilul cu plăcutul, adică joaca cu asimilarea de informații noi. Acestea le pot lărgi orizonturile, îi pot ajuta să cunoască mai mulți copii de vărsta lor şi să facă față cu succes unor situații neprevăzute. Lumea în care trăim azi este supusă, aşa cum bine ştim cu toții unor schimbări rapide iar cei câştigători sunt tocmai aceia care se adaptează uşor şi văd oportunitățile din mers. Cu cât îi vei încuraja mai mult pe cei mici să descopere viața fiind ca un înger bun în spatele lor ca să învețe să aleagă binele de rău, cu atât vor face față mai bine schimbărilor la care vor fi supuşi pe parcursul vieții.

 

Mişcare cel puţin o oră pe zi, lectură minim 30 de minute zilnic

Încurajează-i pe copii să facă mişcare cel puțin o oră pe zi, mers energic sau exerciții fizice pentru întărirea musculaturii. La nivel global sunt de-a dreptul alarmante statisticile cu privire la obezitatea celor mici şi asta fiindcă statul excesiv în fața computerului sau al televizorului duce la sedentarism. Aceasta, combinată cu o alimentație nesănătoasă, cu prea multe dulciuri, grăsimi ori mâncare procesată sau chiar cea de tip fast-food reprezintă o adevărată bombă cu ceas pentru sănătatea copiilor de azi şi a adulților de mâine. Atenție mărită la acest aspect !

Suntem cu toții extrem de răspunzători de ce start le dăm ca să ajungă să cunoască succesul pe care noi îl simțim acum, ca oameni împliniți.

Dă importanță sporită lecturii pe care trebuie s-o facă zilnic un copil! Alocă-ți măcar 30 de minute pe zi pentru a citi poveşti sau pentru a a-l asculta pe el cum citeşte. Este  oarte clar că prin această acțiune contribuim la dezvoltarea imaginației şi că le lărgim orizonturile. În plus, lectura în sine pe lângă informație nouă, foarte folositoare de altfel, aduce în timp cultură, elevare. Conexiunile dintre datele culese şi experiențele ori sentimentele personale pot sedimenta foarte profund viziunile în toate domeniile vieții. Nu cred că vă doriți ca, copiii voştri să ajungă nişte roboți performanți ci nişte oameni cu performanțe admirabile. Aşa că citiți-le cât mai des şi ascutați-i cum citesc. Purtați apoi conversații despre cele lecturate ca lucrurile să fie înțelese şi să existe o povață adevărată din fiecare clipă petrecută în acest mod.

 

Timp suficient de joacă, de sport, de deconectare

Micuții noştri trebuie să aibă timp pentru joacă şi relaxare! Dacă aceasta le lipseşte în mod regulat  se poate ajunge la anxietate şi la dificultăți de concentrare. E adevărat că şi la şcoală, ca şi în viață, există perioade mai aglomerate şi altele mai libere. De aceea trebuie să-ți înveți copilul să facă față la efort prelungit dar veghează în permanență să aibă timp suficient de joacă, de sport, de deconectare. În acest context ar trebui să aibă mai mult de furcă părinții copiilor foarte conştiincioşi şi ambițioşi care ar fi în stare să sacrifice orice pentru un 10 la şcoală! Da, un 10 la şcoală e minunat şi pentru elev şi pentru părinte dar atenție cu ce sacrificii fizice şi intelectuale se obține acesta! Dozarea efortului şi educația organizării timpului în perioade mai dificile sunt două coordonate foarte importante pe care vă invit să nu le scăpați din atenție.

Ştim cu toții că meseria de părinte e poate cea mai grea din lume şi că nu putem fi în orice clipă lângă copiii noştri. Timpul pe care îl petrecem cu ei, mult sau puțin, trebuie să fie însă de calitate şi să reuşească să rezolve nişte nevoi ale copilului : afective, de relaționare, de cunoaştere, de organizare şi de desluşire a priorităților.

Vă doresc să reveniți  în fiecare zi de la primul vostru job cu suficient de multă energie şi entuziasm ca să puteți face față cu brio şi la cel de-al doilea job, acasă, în rolul de părinte.

Oamenii de succes trebuie să pregătească şi copii de succes !

Ruxandra DAVID – despresucces.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oamenii de succes trebuie să pregătească şi copii de succes.
 Vizualizări articol: 1129 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oamenii de succes trebuie să pregătească şi copii de succes0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei