Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 ian 2011 - Anul XVI, nr. 5 (4603)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Roboţi care pun gresie, plantează copaci sau sting incendii, prezentaţi la o competiţie la Cluj

Studenţii Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca vor prezenta, duminică, în cadrul unei competiţii, diverse proiecte de roboţi, precum robotul care pune gresie, cel care culege PET-uri de pe lac, plantează copaci sau stinge incendii.

Prof. univ. Mihai Oltean, coordonatorul competiţiei, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că în cadrul concursului, considerat examen pentru studenţi, aceştia vor primi note, care vor conta la medie.

"Facultatea de Matematică şi Informatică a UBB organizează, duminică, cea de-a 4-a ediţie a competiţiei «UBBots 2011: Ziua roboţilor inteligenţi». În cadrul evenimentului, care este considerat examen, iar studenţii vor primi note, vor fi prezentaţi roboţi care pun gresie, robotul poştaş, robotul care şterge praful, culege PET-uri de pe lac, plantează copaci, stinge incendii sau roboţi care trasează linii de trafic rutier sau care servesc masa. Echipele sunt alcătuite din studenţii din anul trei", a spus Oltean.

Potrivit acestuia, în clădirea Facultăţii de Ştiinţe Economice, unde va avea loc concursul, va fi amenajată şi o mini-piscină de 3,5 metri, pentru demonstraţia cu robotul care culege PET-uri.

Studenţii care l-au conceput speră să îl vadă şi aplicat în diverse acţiuni ecologice.

"Am conceput un robot care adună deşeuri de pe suprafaţa unui lac. Autonomia roboţelului constă în faptul că poate să se orienteze singur pe suprafaţa apei. La detectarea PET-urilor, se va deplasa spre cel mai apropiat dintre ele şi îl va ridica. Chiar şi atunci când nu întâlneşte nici un factor poluant în calea sa, el va continua explorarea lacului mulţumită unui timer. Sperăm ca mesajul transmis prin acest robot să ajungă acolo unde trebuie, la cei care pot fi mai atenţi cu mediul în care trăiesc, dar şi la cei care au puterea de a implementa şi de pune în practică o astfel de tehnologie în mărime naturală", au precizat membrii echipei.

Robotul pompier, creat de trei studenţi, este capabil să determine un focar de incendiu, să se deplaseze către acesta şi să îl neutralizeze.

"Robotul creat de noi este programat să se mişte autonom prin macheta unei case, să găsească incintele în care este localizat un incendiu, să intre şi să îl stingă în cel mai scurt timp. Pentru a simula cât mai bine o situaţie tipică, am construit un labirint cu mai multe camere. Deplasarea se realizează folosind doi senzori de ultrasunete pentru măsurarea distanţelor faţă de pereţi. Primind informaţii, robotul este capabil să navigheze în linie dreaptă şi să vireze. Detectarea focarului de incendiu este realizată folosind un senzor de unde ultraviolete. Odată robotul poziţionat în apropierea flăcării, acesta îl stinge folosind tehnici specifice", au afirmat creatorii robotului pompier.

Prezentarea roboţilor va dura câteva ore, aceştia urmând să fie evaluaţi de profesorii UBB.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Roboţi care pun gresie, plantează copaci sau sting incendii, prezentaţi la o competiţie la Cluj.
 Vizualizări articol: 1299 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Roboţi care pun gresie, plantează copaci sau sting incendii, prezentaţi la o competiţie la Cluj0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei