Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 apr 2014 - Anul XIX, nr. 78 (5587)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Băsescu, pe tronul regal adus de Zgonea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O grandilocvență apelpisită, ar fi zis pesemne Tudor Arghezi, atent la nuanțele subțiri care încap într-un gest. Marți, în impunătoarea clădire făcută de Ceaușescu pentru a primi mai mulți turiști azi decât Delta și unde se face  și ceva pelerinaj politic autohton, din patru în patru ani, a fost sărbătorită admiterea noastră în NATO, moment de la care, iată, s-au făcut zece ani. Apărați strașnic de aliații noștri, n-am cunoscut în acești ani, ca și în alții, dacă e să fim cinstiți, agresiuni extraterestre și nu ne-au mâncat încă rușii. Lumea bună s-a suit în Parlament să cuvânteze elogii, iar sala s-a simțit datoare cu aplauze. Un element de stranie ierarhie mi-a atras atenția, de parcă lumea n-ar fi știut că ăl mai de sus e domnul Băsescu, președinte și șef peste tot ce suflă și răsuflă în România. I-au mai pus și ceva mai înalt sub șezut! Îl bănuiesc de inițiativa pleonastică pe domnul Zgonea. Președintele a fost cocoțat într-un jilț regal, mai lung ca toate pe înălțime, cu zorzoane de lemn sculptat, impunând și transmițând măreție. Începând eu cu ce ar zice autorul ”cuvintelor potrivite”, mă gândesc la portretul făcut regelui Carol I în strană, la biserică, duminica, unde majestățile erau nelipsite. Regele, în scaunul lui domnesc, părea mai înalt ca toți și întruchipa, prin nemișcare, însăși statuia suveranului. Dacă slujba ținea patru ceasuri, regele putea sta nemișcat și părea a nu clipi, ceea ce, trăgând cu coada ochiului, încerca și nepotul lui Ferdinand, așezat alături. Am făcut, fără să vreau, comparații în minte și m-am chinuit să-l aproximez măreț pe domnul Băsescu, așezat în scaunul înalt adus de domnul Zgonea. Ceva nu se lipea. Președintele, nu pentru că a fost demis, ci pentru că asta e dimensiunea sa psiho-corporală, s-a fâțâit pe scaun, a tras cu coada ochiului, iar când n-a mai avut nimic de inspectat, nici măcar propriile unghii, a căzut într-un fel de toropeală bleagă. Cocoșat în jilț, domnul Băsescu părea nu statuia președintelui, ci caricatura sa.

I-am ascultat pe toți vorbind și mai ales pe președinte, sperând la o iluminare legată de eveniment. A citit un text și, contrar stilului său de avântată oralitate, la fiecare trei cuvinte a bâlbâit unul. Frate-meu, care-i caricaturist și asculta discursul din mașină, m-a întrebat dacă-i beat. Nu e, i-am spus eu, sigur pe mine. Îl cunosc bine, acum nu-i nici măcar pișcat, de-aia stătea pesemne blegit în scaun, fiindcă n-a apucat să se dreagă de cu zori. NATO l-a prins nereparat. Explicația bâlbelor e alta. Domnul Băsescu nu-i deprins cu cazna lecturii. Ceea ce ți se pare ție bâlbă din motive adesea nimerite, acum e doar din pricina agresivității textului scris față de personajul din Deal, în conflict mereu cu foaia de hârtie mâzgălită de caligrafia literelor de tipar sau de mână. Când iese din pagină, e el. Se comportă ca un prizonier fericit, evadat din pușcăria literelor. Vorbește apăsat, pune aer între cuvinte, face strategice pauze pentru a sublinia netrebnicia unui adversar sau un merit personal care se cuvine aplaudat. Când citește, da, pare dacă nu beat, măcar mahmur. Se opintește să încheie iute, iar textul, întotdeauna scris de alții, îi e inamic și-l dușmănește. De pe foaie, pe bietul președinte, obligat la o insuportabilă caznă, îl privesc ochii sașii ai literelor, băga-și-le-ar undeva ăi de le-au scornit. Reîntors pe tronul regal, adus acolo spre a sublinia o virtute și a trage o linie de demarcație între el și muritorii de rând din Parlament - miniștri, premieri de ieri și de azi, președinți care l-au premers, altețe regale - domnul Băsescu a părut ca la început, adică afișând măreția incomodă a unui șoarece obligat să fie rege. M-am străduit să-mi impun respectul pe care-l pretindeau momentul aniversat, clădirea și, nu la urmă de tot, jilțul transportat cu râvnă supusă de bietul domn Zgonea. Nu știu dacă mi-a ieșit!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu, pe tronul regal adus de Zgonea.
 Vizualizări articol: 2243 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Băsescu, pe tronul regal adus de Zgonea4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De serviciu trimis de
( 7 apr 2014, 17:40:04
Mai avramescule, tu sigur iei doi firfirei pentru ati anina clontii in dosul lui Base...de data nu ti-a iesit decat o umbra de articol, fara consistenta si fara nici un fel de finalitate...despre haz, ce sa mai spun...lipseste cu desavarsire...Base se apropie de sfarsitul mandatului sau si, oricat ai latra tu si alte jigodii el va ramane in istorie cu bunele si cu relele lui...cat priveste suspendarea, Base nu a fost demis iar voturile mortilor si ale celor care n-au fost la vot dar i-ati trecut voi pe lista cu penalul dragnea-n frunte tot nu v-au ajutat in intreprinderea voastra...ai grija ce mai scrii ca se termina mandatul lui Base si ramai fara obiectul muncii!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei