Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 243 (5450)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Pungești 2013, toamna, imediat după Răscoala din 1907

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sat vasluian. Bate un vânt subțire care piaptănă fânețe netăiate și înțeapă guma ridată a obrajilor. Un lanț uman, confecționat din materialul fragil al supraviețuitorilor țărani (cică ar mai exista țărani!), apără ceva. Ce, fiindcă în fața lor nu se zărește nimic, decât pământ pustiu și pustiit? Și totuși, ceva se află, un alt lanț, mai gros și mai lat, având în vedere că-i făcut din cărămizi tot una și una, zidit din jandarmi. El păzește câteva mașini sofisticate, ca niște tauri metalici. Sunt mașini americănești, ale firmei Chevron. Au venit să umble prin pământ. Țăranii strigă ceva despre pământul lor. Americanii zic că terenul le-a fost concesionat și au hârtii iscălite de prefect. E, deci, al americanilor. Jandarmii tac disciplinat, aproape coral. E o liniște ca un țăcănit de mitralieră care n-a început să tragă. Doar sătenii, bătrâni și tineri, femei cu broboadă, țipă ceva.

Alinierea jandarmilor pe un câmp aproape pustiu, lângă un sat, seamănă izbitor cu imaginile din 1907, cu răscoala țăranilor pentru pământ. Lipsește Octav Băncilă, cu pensula și șevaletul. Spre deosebire de atunci, nu trage nimeni. Nici nu sunt puști. Atunci erau. La un moment dat, ceva se strică. Aluatul de ierburi, oameni și țărână se strică. Un bărbat cu părul alb aleargă printr-un lan de iarbă uscată. Trei jandarmi se țin după el. Bătrânul cade cu un jandarm peste făptura lui mototolită și fragilă. Jandarmeria a declarat mai apoi, printr-o voce feminină credibilă și alintătoare, că jandarmii îl ajutau pe bătrân să se ridice. Fiica bătrânului declară că tatăl ei a fost „ajutat” să se întremeze cu câțiva pumni bine plasați. Din aceste busculade ale întrajutorării au rezultat un infarct nemortal și opt răniți. Palid bilanț al unei zile de război care e mult mai sângeros și amplu decât se vede la Pungești. Rădăcinile lui sunt în cancelarii înalte și e regăsibil în înțelegeri internaționale, transoceanice, unele subterane, semnate de politicieni. Ținta „coloniștilor mondiali”, cum îi numesc mulți analiști economici, sunt gazele de șist. În Franța, de pildă, exploatarea lor e oprită prin lege, ca fiind toxică pentru viață, distrugătoare a apelor freatice, aducând, în timp, mai multe pagube decât foloase. În România, găsită ca un uriaș depozit de aur și, iată, gaze, marile consorții mondiale sunt invitate să se servească. Help yourself! E pe de-a moaca, având în vedere că șpăgile nu sunt trecute în catastife și bilanțuri. Costă mai nimic, iar România, cât pare ea de prăpădită, cu industria vândută ca fier vechi și petrolul dat austriecilor care ni-l exploatează din grădină (pe terenul meu am două sonde de gaze spre care se fâțâie zilnic niște muncitori gomoși) și ni-l vând, dacă au chef, tot nouă, la preț internațional, țara mea, zic, amărâtă cum pare, rămâne un El Dorado. Veniți aici să faceți averi! N-o să vă împiedicați de o sută de țărani aşchilopatici din Pungești!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pungești 2013, toamna, imediat după Răscoala din 1907.
 Vizualizări articol: 2833 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Pungești 2013, toamna, imediat după Răscoala din 19075.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Manipulare de doi lei trimis de
(18 oct 2013, 13:43:55
...asta rezulta din articolul dumitale, o manipulare ieftina...cam de doi lei...ce cauta mosulica la protest? Stiti ceva despre deficitul la pensiile de stat din Romania?Ca e de peste 3 miliarde de euro pe an si creste?De unde bani? De unde bani pentru ajutoare sociale, pentru retete compensate si /sau gratuite? Suntem ecologisti, ai naibii de curati dar facem economie la spalat pe dinti si la sapun, aruncam plasticul si gunoaiele peste tot, scuipam , flegmam, urinam, defecam peste tot, urlam unii la altii, nu stim sa ne respectam....dar am devenit ecologisti...Daca tot protestati impotriva exploatarii gazelor de sist si a Rosiei Montane de ce nu puneti voi bani sa acoperiti deficitul tarii?
2.   Pentru angel nelu trimis de
(22 oct 2013, 08:07:45
Stimabile, faptul ca sunt de alta parere decat a autorului articolului nu-ti da dreptul sa ma categorisesti drept USL - ist; am cateva pacate dar nu simpatizez cu USL, dimpotriva; nu am luat in primire nimic, nici macar acea tara bogata pe care numai tu o vezi si nici nu mi-am umplut buzunarele; muncesc din greu pentru mine si familia mea, nu am vila nici conturi; iti inteleg frustrarile dar parul alb nu inseamna neaparat si inteligenta sau intelepciune...sper sa gasesti si o solutie la deficitul urias de la pensii, ca sa aiba si mosulica cel cinstit de unde sa bea o cinzeaca...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei