Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 222 (6932)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Grădina Îngerului”

47 de tablouri semnate de artistul plastic Camelia Rusu Sadovei, expuse la Muzeul Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Muzeul Bucovinei a avut loc marți, 2 octombrie, vernisajul expoziției „Grădina Îngerului”, semnată de artistul plastic Camelia Rusu Sadovei, un eveniment care s-a bucurat de un public numeros. Gazda evenimentului, Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei, a spus că este un moment special, „o expoziție a uneia dintre cele mai bune colaboratoare ale Muzeului Bucovinei, colaborare care se întâmplă pe mai multe planuri, pentru că doamna Camelia Rusu Sadovei este foarte implicată în învățământul legat de conservarea patrimoniului, un domeniu mai puțin înțeles, căruia i se dă mai puțină importanță, dar care este foarte important”. Conf. univ. dr. Sabina Fînaru i-a revenit misiunea de a vorbi despre cele 47 de tablouri care alcătuiesc într-un mod armonios „Grădina Îngerului”, expoziție realizată de artistul plastic Camelia Rusu Sadovei.

 

Simboluri

Am aflat prin intermediul conf. univ. dr. Sabina Fînaru de ce Camelia Rusu Sadovei a dat importanță unor simboluri pe care le regăsim atât de frumos măiestrite în tablourile ei. Într-o discuție anterioară vernisajului, artista s-a destăinuit conf. univ. dr. Sabina Fînaru, precizând că pentru ea grădina este „un fel de a vizualiza casa din cer, este desemnarea unui univers personalizat, nu departe de realitate, pentru un timp nedefinit”. A pictat copacul, pentru că a suferit de fiecare dată când i-a văzut trunchiul doborât în praf. Găsim în picturile ei păsările, „pentru că sunt vocile sufletelor și s-au întors în târgul Sucevei, după ani de pribegie”. A pictat flori, pentru că ele au învățat-o disciplina de a studia. „Sunt atât de trecătoare, încât a surprinde bucuria culorilor lor este o muncă pretențioasă”, spune pictorița. Ne bucură să vedem în tablourile Cameliei Rusu Sadovei fructe în panere, „pentru că au forța plinului, în lumea nimicului”, dar și peisaje citadine, „pentru că este un gen pe care l-am descoperit după ani de pribegie”.Trei sferturi dintre cele 47 de tablouri expuse la parterul Muzeului Bucovineisunt gândite și construite de artistă anul acesta și la sfârșitul anului trecut, celelalte au mai fost expuse în alte expoziții, fiind lucrări din perioada 2012 – 2014. Am întrebat-o pe artistă ce se află în „grădina sufletului”, în locul în care „se nasc” creațiile din „Grădina Îngerului”, iar ea mi-a răspuns: „sunt toate lucrurile frumoase care ne vin în fiecare zi. Important este să le luăm așa cum vin și să le înțelegem ca o lecție, ca o nevoie, o necesitate. Chiar dacă nouă ni se par mai puțin bune, au o noimă, au un sâmbure de nevoie și trebuie să-l luăm ca atare”.

 

„Întotdeauna suntem în grădina îngerului, în măsura în care ne dorim...”

Conf. univ. dr. Sabina Fînaru a mai spus în cuvântul ei că "pictura Cameliei Rusu Sadovei sporește, prin urmare, a lumii taină, așa cum spunea atât de inspirat poetul-filosof Lucian Blaga, și încifrează această lume în simboluri care adesea sunt integrate unor reprezentări heraldice. (...) Eu o felicit din tot sufletul pentru frumusețile și strălucirea din această expoziție, și îi doresc să creeze în continuare și să inoveze, pentru că, iată, este al doilea an când ne încântă cu peisajele citadine și acestea nu fac decât să ne însenineze spațiul acesta destul de frământat al Bucovinei”. Cuvântul foarte cuprinzător al conf. univ. dr. Sabina Fînaru a mulțumit-o din plin și pe artista Camelia Rusu Sadovei. „Chiar mă surprinde ceea ce ați putut citi... nici nu am putut să cred că se poate citi în tablouri atât de clar ceea ce am dorit eu să transmit. Vă rog să primiți <Grădina Îngerului>așa cum o văd eu, așa cum este. Pretenția mea este că întotdeauna suntem în grădina îngerului în măsura în care ne dorim cu toții". La final, artista a primit flori, gânduri frumoase și aprecieri din partea prietenilor, colegilor artiști, colegilor profesori, elevilor etc.

Absolventă a Institutului de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București, promoția 1989, membru al UAP România, președinte al Asociației „Lira de Aur” Suceava, artista Camelia Rusu Sadovei propune publicului un nou proiect artistic remarcabil, „Grădina Îngerului”, un nou drum în creaţie, expoziție care poate fi vizitată până pe 20 octombrie, la Muzeul Bucovinei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 47 de tablouri semnate de artistul plastic Camelia Rusu Sadovei, expuse la Muzeul Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1749 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
47 de tablouri semnate de artistul plastic Camelia Rusu Sadovei, expuse la Muzeul Bucovinei1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei