Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 34 (6744)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Colegiul ”Mihai Eminescu”

Zeci de artiști, oficialităţi, elevi, prezenţi la deschiderea proiectului ”10 pentru folclor”, ediţia a III-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Proiectul ”10 pentru folclor”, ediţia a III-a, a debutat luni, 12 februarie, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu" Suceava. La eveniment au participat zeci de artişti din Bucovina, Maramureș, Ardeal și Bucovina de Nord (Cernăuţi), oficialităţi locale și judeţene și zeci de elevi care au purtat ii tradiţionale.

Coordonatoarea proiectului ”10 pentru folclor”, Mihaela Bârsan, i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi să se prindă în ”Hora Unirii”, o horă a înfrăţirii artiștilor veniţi la Suceava din mai multe zone ale ţării, mai ales că ediţia din acest an a proiectului stă sub semnul centenarului Marii Uniri.

Dacă în prima parte a evenimentului, Mihaela Bârsan a dat posibilitatea oficialităţilor, oaspeţilor să transmită câte un mesaj, în partea a doua au urmat momentele artistice, într-o atmosferă intensă, de muzică și dans, care i-a purtat pe ascultători spre o călătorie către sine, către sat, către autentic. Dacă prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, a subliniat că principalul motiv pentru care acest proiect are succes este acela că organizatorii au îngemănat trei factori: școala, biserica, familia, și că își dorește ca acest proiect să treacă graniţele judeţului, chiar ale ţării, maestrul George Sârbu consideră că proiectul ”10 pentru folclor” poate fi flacăra, lumina care duce folclorul românesc pe o direcţie bună, în folosul generaţiilor următoare. Toate oficialităţile invitate la eveniment au primit câte o diplomă de excelenţă și flori din partea Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, acestea fiindu-le înmânate de profesorul Giani Leonte, președintele alianţei.

 

Zeci de artiști sprijină proiectul ”10 pentru folclor”

Sala în care s-a desfășurat spectacolul de deschidere a fost neîncăpătoare pentru cei care au răspuns prezent invitaţiei de a se alătura celor 10 membri ai echipei din acest an: interpretul de muzică populară George Finiş, reprezentantul Consiliului Judeţean Suceava, profesoara Loredana Ceică, reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Ovidiu Homorodean, interpret de muzică populară, Costinel Leonte, maestru coregraf, Alexandru Brădăţan, interpret de muzică populară, Mihaela Bârsan, realizator de emisiuni de folclor, iniţiatoarea proiectului "10 pentru folclor", poliinstrumentistul Leonard Zamă, profesorul Giani Leonte, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, Angelica Flutur, interpret de muzică populară, şi Iulian Florea, preotul paroh al Bisericii „Sf. Dumitru” din municipiul Suceava, reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Alături de ei, la deschiderea oficială de ieri au fost prezenţi prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava, Gheorghe Lazăr, primari ai comunelor Ciocănești, Cornu Lunci, Todirești, sau un delegat, în cazul comunei Fântânele, maestrul George Sârbu, trompetistul Constantin Mândrișteanu, Orchestra Ansamblului Profesionist ”Ciprian Porumbescu” Suceava, coordonată de violonistul şi concert-maestrul Adrian Semeniuc, Măriuca Verdeş, o tânără interpretă de folclor din Maramureș, foarte talentată şi dedicată promovării folclorului în rândul copiilor, coordonatoarea Ansamblului Folcloric Călineştenii Țării Maramureşului, care va fi prezentă la toate cele 10 întâlniri din această săptămână.

 

Uniţi prin muzică

După ce Mihaela Bârsan le-a amintit celor prezenţi că de la debutul proiectului ”10 pentru folclor”, după doar 20 de întâlniri-spectacol, organizate în 2016 şi 2017, în judeţul Suceava, aproape 150 de şcoli au introdus opţionalul de folclor, a anunţat că sunt șanse ca proiectul „10 pentru folclor" să treacă graniţele judeţului, să ajungă la Botoșani, dar toate aceste noutăţi vor fi spuse vineri, 16 februarie, de la ora 16.00, la Căminul Cultural Baia, unde va avea loc finala caravanei ”10 pentru folclor”. Proiectul „10 pentru folclor”, ediţia a III-a, reuneşte în acest an peste o sută de artişti populari din judeţul Suceava şi nu numai. Activităţile culturale se vor desfăşura, în perioada 12 - 16 februarie, în localităţile Suceava, Rădăuţi, Cajvana, Broşteni, Rădăşeni, Hănţeşti, Arbore, Baia, Slatina şi Dorna Arini. Un moment special din spectacolul de deschidere a proiectului ”10 pentru folclor” a fost cel oferit de Măriuca Verdeş, care de când se știe horește (ea ne-a dat asigurări că în lumea satului există costume autentice, iar obiceiurile și dansurile populare se menţin vii) și de Ansamblul Folcloric Călineştenii Țării Maramureşului, a cărui coordonatoare este. Zeci de minute, membrii ansamblului maramureșean au prezentat mai multe suite de dansuri, ei impresionând mult și prin costumele populare autentice maramureșene pe care le poartă cu mândrie. Publicul i-a aplaudat îndelung pe invitaţii din Maramureș. A urmat un alt moment emoţionant, când în horă s-au prins maramureșeni și bucovineni, iar reprezentantul Ardealului, interpretul de muzică populară Ovidiu Homorodean, a interpretat mai multe piese, printre care și „Treceţi, batalioane române, Carpaţii!".

 

Programul următoarelor zile

Tot luni, de la ora 14:00, caravana ”10 pentru folclor” a ajuns la Căminul Cultural Rădăşeni, unde localnicii au avut parte de un spectacol folcloric deosebit. Astăzi, 13 februarie, un spectacol marca ”10 pentru folclor ” va avea loc, la ora 13:00, la Căminul Cultural Dorna Arini, iar de la ora 17:00, la Casa de Cultură Broşteni. Miercuri, 14 februarie, echipa ”10 pentru folclor” va ajunge, la ora 13:00, la Casa de Cultură din Cajvana, iar la ora 17.00, la Căminul Cultural Arbore. Proiectul cultural continuă joi, 15 februarie, de la ora 13.00, la Școala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Nr. 5 din municipiul Rădăuţi, apoi, la ora 16.30, va avea loc o întâlnire - spectacol la Căminul Cultural Hănţeşti. În ultima zi a proiectului, pe 16 februarie, sunt programate, de la ora 13.00, întâlnirea - spectacol din comuna Slatina, care va avea loc la Căminul cultural din localitate, iar de la 16.00, la Căminul Cultural Baia, finala caravanei ”10 pentru folclor”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de artiști, oficialităţi, elevi, prezenţi la deschiderea proiectului ”10 pentru folclor”, ediţia a III-a.
 Vizualizări articol: 1453 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Zeci de artiști, oficialităţi, elevi, prezenţi la deschiderea proiectului ”10 pentru folclor”, ediţia a III-a5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei