Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 14 (6724)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cultural

„Geometrie în culori”, prima expoziție de artă contemporană a artistului plastic Cătălin Alexandru Chifan

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Muzeul Bucovinei (Muzeul de Istorie) s-a deschis miercuri, 17 ianuarie, expoziția de grafică și acuarelă „Geometrie în culori”, a artistului plastic Cătălin Alexandru Chifan, profesor doctor în arte vizuale la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din municipiul Suceava. Înconjurat de prieteni, de elevi ai colegiului unde își desfășoară activitatea, Cătălin Alexandru Chifan, ne-aspus că este prima saexpoziție „mai neconvențională         ". „Am încercat să redau niște lucrări, de data asta mai moderne, deși în ultimii ani am lucrat mai tradițional, în sensul că am realizat peisaje, portrete de femei din Bucovina etc. De această dată, am încercat cumva să rup lanțul, am venit cu o expoziție de artă contemporană, în care am experimentat și alte tehnici, după 20 de ani în care am lucrat în ulei". Artistul plastic sucevean s-a gândit că poate să facă și altceva. A combinat acuarela cu creionul, cu carioca. „Geometrie în culori” prezintă 45 de lucrări, alese de autor din peste 400 de tablouri realizate în ultima perioadă. O parte din lucrări au fost publicate într-un album de artă, la Editura Artes, Iași, 2017. Culoarea violet este culoarea preferată a artistului plastic Cătălin Chifan, dar și albastrul, cum spune el, ”în general indigo". Multe din lucrările sale sunt pictate folosind violetul și albastrul, dar a folosit și culori mai calde, galben, orange. Pe lângă lucrările foarte moderne, în expoziție am putut vedea și tablouri cu tentă tradițională: portrete de staruri celebre, cum este Marilyn Monroe, sau modele și fotomodele din industria modei.

 

Tehnica acuarelei, alături de tehnica graficii

Despre expoziția „Geometrie în culori” a vorbit criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc, consilier la Direcția Județeană pentru Cultură Suceava. ”Cătălin a fost o lungă perioadă de timp adeptul stilului academic, riguros, rigid și nu s-a gândit vreodată că va ajunge să facă așa ceva, să trateze arta într-o formă mai nonconformistă, mai modernă. Acum a adoptat, în cadrul acestei expoziție, tehnica acuarelei, care este fluidă, transparentă, care-i permite să se joace mai facil cu juxtapunerea de texturi, alături de tehnica graficii, care este un pic mai rigidă, robustă, dar care-l ajută să exprime mult mai bine ideile", a spus Delia Ioana Leizeriuc. Un lucru care a fascinat-o cu adevărat pe criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc la expoziția „Geometrie în culori” a fost acela că lucrările lui Cătălin Chifan „mă duc cu gândul și la siluetele cucuteniene, acele statuete ale zeiței Venus foarte venerate, pentru că întâlnim aceste inserții, aceste trasee, triunghiuri, linii, circulare în lucrările sale. El s-a inspirat din măștile tribale, africane, s-a inspirat din perioada preistorică. Cătălin a combinat foarte interesant perioada cubistă, influențele lui Pablo Picasso, cu aceste elemente intuitiv păstrate de Cătălin în ADN-ul său și transpuse mai apoi, aleatoriu, instinctual”.

 

Surprize „mult mai șocante”

Delia Ioana Leizeriuc este sigură că artistul Cătălin Chifan o să ne pregătească surprize „mult mai șocante” decât ce am văzut în „Geometrie în culori”: „Are niște planuri mari, pentru că este foarte versatil, știe să facă trecerea spontan, merge pe intuiție mereu și poate să ne pregătească niște lucrări de dimensiuni foarte mari, de ce nu. Eu am mare încredere în el, pentru că știu că este foarte talentat și foarte muncitor", a completat criticul de artă. Momentul muzical a fost susținut de prof. Ciprian Gagiu. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Bucovinei Suceava, Consiliul Județean Suceava și Uniunea Artiștilor Plastici din România. Expoziția „Geometrie în culori” va fi deschisă publicului până pe 15 februarie 2018.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Geometrie în culori”, prima expoziție de artă contemporană a artistului plastic Cătălin Alexandru Chifan.
 Vizualizări articol: 1395 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Geometrie în culori”, prima expoziție de artă contemporană a artistului plastic Cătălin Alexandru Chifan5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei