Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 oct 2017 - Anul XXII, nr. 245 (6661)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”

Zeci de scriitori, oameni de cultură şi elevi au marcat 75 de ani de la întemeierea revistei „Bucovina literară”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Moment cultural remarcabil, Simpozionul „Bucovina literară. Trecut, prezent şi viitor”, desfăşurat joi, 26 octombrie, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava, în prezenţa unui public numeros, format din scriitori, oameni de cultură, elevi, oameni care au marcat 75 de ani de la lansarea revistei „Bucovina literară”. Publicaţia „Bucovina literară” a fost întemeiată la Cernăuţi, în anul 1942. Revista este editată de Societatea Scriitorilor Bucovinei, director Carmen-Veronica Steiciuc, redactor-şef Ovidiu Alexandru Vintilă, redactori Sabina Fînaru şi Isabel Vintilă, cu toţii prezenţi la sărbătoarea „Bucovinei literare”, revistă fanion a Bucovinei.

Fiecare a transmis publicului câteva cuvinte la ceas aniversar, despre parcursul acestei reviste de tradiţie. La eveniment au fost prezenţi prof. univ. dr. Elena Brânduşa Steiciuc, care face parte din colegiul redacţional al revistei, scriitorii Ioan Ţicalo (Suceava), Adrian Alui Gheorghe (Piatra Neamţ), Liviu Antonesei (Iaşi), criticul literar Teodor Codreanu, profesorul şi scriitorul Lina Codreanu, criticul literar Marius Chelaru, scriitorul Liviu Ioan Stoicu, scriitoarea Nicoleta Dabija, scriitoarea Doina Popa, poetul Petrişor Militaru, scriitorul Ion Filipciuc, prof. Gheorghe Cîrstian (coordonator ALECART), împreună cu un grup de elevi, soţii Paraschiva şi Ioan Abutnăriţei, cunoscute personalităţi culturale (Vatra Dornei) etc.

Nu au lipsit de la manifestarea jubiliară oaspeţi din Ucraina, Alexandrina Cernov, redactor-şef la „Glasul Bucovinei” (Cernăuţi), Nicolae Toma, redactorul-şef al revistei „Zorile Bucovinei”. Nu au lipsit nici reprezentanţi ai instituţiilor publice, Niculai Barbă, consilier la Cabinetul lui Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, care finanţează publicarea revistei „Bucovina literară”, şi consilierul local Angela Zarojanu - Primăria Suceava.

 

Ovidiu Vintilă: „Urmaşii noştri vor sărbători 100 de ani de la apariţia <Bucovinei literare>”

Directorul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava, Gabriel Cărăbuş, a mulţumit în deschiderea manifestării participanţilor la sărbătoarea „Bucovinei literare”, redacţiei Revistei Literare, ”o revistă de tradiţie, care ne face cinste atât nouă, cât celor din Nordul Bucovinei”. Redactorul-şef al revistei „Bucovina literară”, Ovidiu Alexandru Vintilă, a spus, printre altele, că este o bucurie „să sărbătorim 75 de ani de când apare revista fanion a Bucovinei, a Ţării de Sus, a Ţării fagilor. Este adevărat că trecutul ei nu este unul prea liniştit, a fost destul de tumultuos, dar iată că am reuşit să mergem mai departe şi suntem convinşi că în continuare urmaşii noştri vor sărbători 100 de ani de la apariţia <Bucovinei literare>”.

Consilierul local Angela Zarojanu a spus că pentru noi, „dar şi pentru mine personal, această revistă înseamnă foarte mult, este un reper cultural, de identitate a Sucevei, cu care ne mândrim, cu care mergem în faţă, şi peste tot vorbim de viaţa culturală a Sucevei cu mândrie”. Poeta Carmen-Veronica Steiciuc, preşedinta Societăţii Scriitorilor Bucovinei, a făcut un apel către distinsul auditoriu să păstreze un moment de reculegere în memoria oamenilor de cultură care au scris în „Bucovina literară” şi, din păcate, nu se mai află printre noi.

Manifestările jubiliare cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la întemeierea revistei „Bucovina literară” au fost organizate de Consiliul Judeţean Suceava şi Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava, în parteneriat cu Societatea Scriitorilor Bucovineni, Mănăstirea Putna şi Teatrul „Matei Vişniec”. Joi, 26 octombrie, de la ora 19.00, la Teatrul „Matei Vişniec”, sucevenii au putut viziona spectacolul „Leul Ra”. La Mănăstirea Putna va avea loc astăzi, 27 octombrie, de la ora 12.00, Masa rotundă „Bucovina literară – la 75 de ani de la întemeiere”. Cu acest prilej vor avea loc lansarea celui mai recent număr al revistei Bucovina literară, dar şi un recital de poezie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de scriitori, oameni de cultură şi elevi au marcat 75 de ani de la întemeierea revistei „Bucovina literară”.
 Vizualizări articol: 1276 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zeci de scriitori, oameni de cultură şi elevi au marcat 75 de ani de la întemeierea revistei „Bucovina literară”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tarhana cu legume Aceste paste sunt complet diferite de ceea ce se numeşte ”tarhana” prin Banat şi Ardeal. Sunt nişte delicioase paste din aluat uşor fermentat, cu multe legume, fără ou, care se pot păstra fie uscate, fie congelate şi din care se... Citeşte