Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 iul 2017 - Anul XXII, nr. 151 (6567)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eveniment

Expoziţia itinerantă „Clujul – oraşul-comoară”, vernisată ieri la Muzeul de Istorie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Muzeul de Istorie a fost vernisată joi, 6 iulie, expoziţia itinerantă de pictură şi grafică „Clujul – oraşul-comoară”, organizată de Consiliul Judeţean Cluj, Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj, în colaborare cu Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei, Centrul Cultural „Bucovina” şi Şcoala de Arte „Ion Irimescu” Suceava. Gazda evenimentului a fost directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, Ion Mareş, care a salutat iniţiativa celor două Şcoli de Arte, cea din Suceava şi din cea Cluj, de a încheia un parteneriat. „Cred că aţi parcurs un traseu obositor, dar foarte frumos, cu această expoziţie itinerantă. Aţi ajuns şi la Cernăuţi şi la Chişinău cu expoziţia care are ca tematică Clujul, un oraş care înseamnă arhitectură, istorie, arheologie, pentru că foarte multe monumente sunt cu situri arheologice şi, de ce nu, Clujul înseamnă şi locul unde colegii noştri de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei conlucrează, lucrează şi cu care suntem prieteni apropiaţi. Muzeul nostru apreciază şi salută colegii de la Cluj, cu care avem o bună colaborare”, a spus în deschiderea vernisajului Ion Mareş.

 

47 de lucrări de pictură şi grafică expuse la Suceava

Cele 47 de lucrări de pictură şi grafică expuse la Suceava, după cum a spus managerul Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda”, Vasile Corpodean, sunt realizate de cursanţi ai Şcolii de Arte Cluj, în ultimii trei, patru ani (mai multe generaţii de cursanţi), care nu sunt neapărat clujeni, în cadrul proiectelor „Clujul - oraşul comoară” (2015), „Clujul, văzut de un oşean” (2015) şi „Detalii clujene” (2017).  „Proiectul a fost iniţiat în anul 2014, încadrat în candidatura Clujului la titlul de Capitală cultural-europeană, pentru promovarea Clujului şi a artiştilor săi, iar expoziţia a poposit în mai multe localităţi din România: Timişoara, Bucureşti, Brăila, Botoşani, Baia Mare, Oradea, Reşiţa, Satu Mare, Târgu Mureş, Bistriţa, Alba Iulia, Turda etc. Expoziția a fost vernisată la Chişinău (Republica Moldova) şi la Cernăuţi (Ucraina), iar acum a ajuns la Suceava, unde va putea fi vizitată la Muzeul de Istorie până pe 19 iulie”, ne-a spus Vasile Corpodean.

 

Ion Băiţan: „Eu îmi doresc să avem colaborări cu mai multe Şcoli de Arte din ţară, pentru că sunt foarte benefice”

Expoziţia „Clujul – oraşul-comoară” este prima prezenţă a Şcolii de Arte Cluj la Suceava, într-un parteneriat bilateral cu Şcoala de Arte „Ion Irimescu”, care durează de câţiva ani, cu rezultate benefice ambelor instituţii de cultură, după cum a spus Ion Băiţan, directorul Şcolii de Arte „Ion Irimescu” Suceava. „Lucrări ale elevilor Şcolii de Arte <Ion Irimescu> Suceava au fost expuse deja la Cluj, în anul 2016, unde au fost apreciate de public. Atunci am dus lucrări executate în cadrul Concursului <Ion Irimescu> şi lucrări din Tabăra de arte plastice <Lumina Nordului>. Este o idee nemaipomenită această expoziţie itinerantă de pictură şi grafică cu care au venit colegii de la Cluj. Eu îmi doresc să avem colaborări cu mai multe Şcoli de Arte din ţară, pentru că sunt foarte benefice”, a precizat Ion Băiţan. În cadrul vernisajului de joi au fost etalate pe simeze şi lucrări de pictură realizate de cursanţi suceveni ai Şcolii de Arte <Ion Irimescu> Suceava, în Tabăra de arte plastice <Lumina Nordului>, „botezată” aşa de artistul plastic Mihai Pânzaru-Pim. Invitat la vernisaj, maestrul Mihai Pânzaru-Pim a spus că „Şcolile de arte sunt prolifice în a coagula cel puţin interesul pentru artă. Astăzi este ridicat în slăvi cel care realizează un gest artistic”. Elevă a Şcolii de Arte <Ion Irimescu> Suceava, anul V, secţia vioară, Roxana Nicoleta Buleu a susţinut un moment muzical apreciat de publicul prezent la vernisajul expoziţiei.

 

Expoziţia a purtat mai multe denumiri

Expoziţia „Clujul – oraşul-comoară”, după cum a precizat managerul Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda”, a purtat diverse denumiri: „Iubesc Clujul”, „Servus, Cluj!”, „Cluj-Kolozsvar-Klausenburg”, „Scrisoare de dragoste pentru Cluj”, „Despre Cluj” şi prezintă viziunea cursanţilor Şcolii de Arte asupra subiectului „Cluj”, subiect care a fost supus atenţiei artistice tuturor cursanţilor care au frecventat instituţia în ultimii ani. „Denumirea <Clujul - oraşul-comoară> provine de la supranumele municipiului în Evul Mediu, deoarece Clujul s-a bucurat încă de atunci de numeroase privilegii - drepturi şi libertăţi - care vizau scutiri de vamă, taxe şi impozite, precum şi dreptul de a ridica ziduri de apărare şi de a emite monedă - la început din partea regelui Sigismund de Luxembourg şi apoi din partea altor principi, inclusiv a regelui Matei Corvin şi a voievodului Mihai Viteazul”, ne-a spus Vasile Corpodean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia itinerantă „Clujul – oraşul-comoară”, vernisată ieri la Muzeul de Istorie.
 Vizualizări articol: 1611 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziţia itinerantă „Clujul – oraşul-comoară”, vernisată ieri la Muzeul de Istorie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei