Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 mai 2017 - Anul XXII, nr. 109 (6525)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Festival de anvergură naţională

Suceava, capitală culturală a României timp de o săptămână

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Săptămâna aceasta Suceava este capitala culturală a României, prin multitudinea de evenimente care au loc nu doar în municipiul reşedinţă de judeţ, ci şi în municipiile Rădăuţi şi Gura Humorului, prin diversitatea acestora, amploarea evenimentului, care angrenează teatre şi companii teatrale din ţară şi de peste hotare, prin atenţia pe care o îndreaptă asupra acestei zone critici de artă şi instituţii culturale din întreaga ţară, începând cu Ministerul Culturii, care şi patronează un festival de anvergură naţională, cu valenţe internaţionale.

Startul primei ediţii a Festivalului cultural Zilele Teatrului „Matei Vişniec” a fost dat ieri, cu premiera piesei „Fernando Krapp mi-a scris această scrisoare” - spectacol eveniment în regia reputatului regizorului Alexander Hausvater, dar şi cu spectacolul „Şobolanul Rege” de Matei Vişniec, în regia lui Alexandru Nagy, la Uzina de apă, care poate fi văzut şi astăzi, de la ora 16.00.

Zilele Teatrului „Matei Vişniec” este un festival de amploare, cu 12 spectacole realizate în România şi Republica Moldova, de teatre şi companii teatrale din Bucureşti, Chişinău, Oradea, Deva şi Sf. Gheorghe, care pot fi urmărite gratuit în numeroase locaţii din municipiul Suceava, dar şi în Rădăuţi şi Gura Humorului.

Festivalul este organizat de Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava, sub patronajul Ministerului Culturii, în cadrul programului „Oraşe Europene”.

Prezent la Suceava, Erwin Şimşensohn – ministru secretar de stat în Ministerul Culturii, a declarat: „Mi se pare extraordinar că într-o perioadă în care economia merge cu probleme, o perioadă grea, în care în ţară, în multe locuri, teatrele sunt desfiinţate, instituţiile de cultură sunt mult subfinanţate, în Suceava se naşte o instituţie de cultură, un teatru care ia numele maestrului Matei Vişniec, una din personalităţile de vârf ale teatrului românesc european şi mondial, figură emblematică a culturii române, pe toate meleagurile, poartă numele maestrului şi invită în primele stagiuni de la deschidere regizori de marcă, din generaţia tânără – Bobi Pricop, Alex Bogdan, dar şi din generaţia consacrată, precum Alexander Hausvater. Teatrul se face cu bani, e nevoie de o finanţare serioasă, în creştere, iar dacă lucrurile continuă aşa, rezultatele nu vor întârzia să apară. Sunt convins că în curând Teatrul <Matei Vişniec> va fi invitat la toate festivalurile importante din ţară. Dacă va continua să producă spectacole precum a făcut în primele stagiuni, sunt convins că în scurt timp va ajunge în elita teatrelor din ţară, ba chiar şi de peste hotare”.

Prima ediţie a Zilelor Teatrului „Matei Vişniec” propune spectatorilor spectacole diverse şi complexe, cu tematici diferite, pentru toate categoriile de public, iar scena Teatrului nu este singura pe care se joacă spectacole, pentru că reprezentaţii interesante se anunţă şi pe scena Casei de Cultură Suceava, la Uzina de Apă, la Sinagoga din Rădăuţi, la Centrul Cultural Gura Humorului sau chiar în autobuz – teatru mobil. Mai exact, timp de două zile, sâmbătă şi duminică, în Suceava va circula un autobuz în care călătorii vor putea urmări piese de teatru, jucate în faţa lor.

În calitate de fondator al Teatrului „Matei Vişniec”, primarul Sucevei, Ion Lungu, a menţionat că, pentru 2017, bugetul acestei instituţii culturale este de un milion de euro, dar, dacă este nevoie, se vor suplimenta fondurile: „În această instituţie, Teatrul <Matei Vişniec>, se face performanţă, nu o spunem noi, ci un ministru, oameni din afară. În măsura în care constatăm că apar proiecte noi, care nu au fost bugetate la începutul anului, este posibil să suplimentăm bugetul activităţii teatrale. Maestrul Matei Vişniec are proiecte de anvergură, să mergem cu teatrul şi peste hotare, în Europa. Este o mândrie a oraşului acest teatru, activităţile culturale pot duce la creştere economică şi dezvoltarea durabilă a oraşului nostru.”

Regizorul Alexander Hausvater a spus că spectacolul pus în scenă la Suceava este unul pe care l-ar arăta la Paris, la Londra, la New York, dar a făcut şi o serie de remarci interesante: „Pe Matei Vişniec l-am văzut întotdeauna ca pe un om cumpătat, dar să accepte ca un teatru să îi poarte numele este un curaj sinucigaş”, iar referitor la teatrul sucevean, a precizat că „orice se întâmplă aici, e deja la nivel naţional”, dar şi „uităm foarte repede de un primar după ce iese din funcţie, dar nu uităm de un primar care a început un teatru. El rămâne în memoria noastră, în istorie”.

Nu în ultimul rând, maestrul Matei Vişniec a ţinut să afirme: „Noi nu am avut încă statutul de Capitală Culturală Europeană – o să-l avem! Bucovina reprezintă în continuare o candidatură extraordinară la acest statut, pentru că are tot ce trebuie”.

Urmează o săptămână cu de toate – teatru pentru copii şi pentru oameni mari, spectacole dramatice şi comedii, musicaluri impresionante, precum „Cabaretul Dada”, proiecţie de film, teatru în spaţii neconvenţionale, inclusiv teatru mobil, în autobuz. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava, capitală culturală a României timp de o săptămână.
 Vizualizări articol: 1579 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suceava, capitală culturală a României timp de o săptămână0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ochiuri cu urzici Acest preparat este prin excelenţă o mâncare specifică primăverii, dar cei ce au avut inspiraţia să congeleze urzici proaspete au remarcat că se pot folosi la fel de bine, în orice anotimp, urzicile congelate pentru acest fel rustic.... Citeşte