Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 iul 2016 - Anul XXI, nr. 174 (6287)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Campanie

Caravană de pictură la biserica UNESCO de la Pătrăuţi, pentru muzeul care are nevoie de fonduri pentru a fi salvat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O caravană de pictură care parcurge obiectivele patrimoniului mondial UNESCO s-a oprit pentru o zi la Biserica„Sf. Cruce” de la Pătrăuţi, cel mai vechi lăcaş de cult păstrat de la Ştefan cel Mare. Copii care învaţă tainele picturii, alături de nume importante din mediul academic, au lucrat pentru o zi, luni, 25 iulie, în curtea bisericii. Acţiunea a avut ca principal scop realizarea de lucrări care să vină în sprijinul Muzeului „Casa Preotului Bucovinean”, de lângă biserica monument UNESCO de la Pătrăuţi. Casa muzeu de secol XIX a intrat în lucrări urgente de stabilizare după ce, în vara anului trecut, au apărut fisuri vizibile în tavan, care s-au accentuat în ritm alert. Din păcate, lucrările au fost sistate din cauză că fondurile pe care preotul paroh Gabriel Herea a reuşit să le adune s-au epuizat.

 

Picturi care au surprins biserica monument UNESCO din mai multe unghiuri

Tabăra a fost organizată de Asociaţia Art&Heritage, împreună cu Centrul Cultural pentru UNESCO Nicolae Bălcescu din Bucureşti. Tineri şi copii voluntari, care desluşesc tainele artei, alături de pictori, unii nume importante în domeniu (Tamriko Minashvili - decanul Academiei de Arte - Secţia Pictură de la Tibilisi, Valentina Brâncoveanu, fost restaurator la Muzeul de Istorie Chişinău, Natalia Podlesnaia, de la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, Mircea Nechita, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Monica Lisi, de la Academia de Belle Arte di Lecce – Italia, Radu Negru şi Victor Frimu, de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice) s-au aflat luni în curtea bisericii de la Pătrăuţi, unde au realizat lucrări. Mare parte dintre ele au surprins biserica monument UNESCO din mai multe unghiuri, în această superbă perioadă a anului. 

 

Donaţii în lucrări pentru casa-muzeu, din toate colţurile lumii 

Nicoleta Zagura, expert UNESCO în educaţie artistică, care lucrează la  Centrul Cultural pentru UNESCO Nicolae Bălcescu din Bucureşti, a explicat că aceste acţiuni se desfăşoară din dragoste de frumos şi de trezire a conştiinţei tinerilor faţă de patrimoniu, însă acţiunea de la Pătrăuţi are şi un scop caritabil:

“Noi am fost foarte speriaţi şi afectaţi de anunţul părintelui Gabriel Herea cu privire la fisurarea pereţilor muzeului. Am făcut un demers, am deschis o pagină de Facebook, iar o parte din pictorii şi artiştii din asociaţie din toate colţurile lumii au început să trimită prin poştă, muzeului, lucrări, ca un semn de susţinere. Părintele poate să le vândă, poată să facă ce vrea cu aceste imagini, e un semn al nostru de respect şi de susţinere a cauzei salvării unui muzeu”, a explicat Nicoleta Zagura.  

 

Tereza Sinigalia: O idee unică de a reconstitui atmosfera unei case parohiale de secol XIX

Casa parohială transformată în  muzeu a fost ridicată în 1860, pe o suprafaţă de 200 de mp. Cum în perioada austriacă preotul era funcţionar public, toate actele de stare civilă erau întocmite de acesta. În această casă s-au oficial numeroase botezuri şi cununii, o parte rămânând imortalizate în fotografii.

Personajul cheie al casei a fost preotul Constantin Morariu, membru de vază al societăţii „Arboroasa”, alături de Ciprian Porumbescu, cu care a luptat pentru independenţa Bucovinei. În aceste condiţii, mulţi români de seamă poposeau în casa preotului Constantin Morariu de la Pătrăuţi, care era o „oază” de românism.

Tot în casa parohială de la Pătrăuţi a stat şi Leca Morariu, fiul lui Constantin Morariu. Leca Morariu a fost decan al Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Cernăuţi, în perioada în care aceasta era cea mai prestigioasă universitate din sud-estul Europei.

Tereza Sinigalia, cercetător principal grad I şi doctor în istoria artei, aflată şi ea la Pătrăuţi în această perioadă, a subliniat ideea unică a preotului Gabriel Herea, de a transforma casa parohială într-un muzeu al preotului bucovinean.

„A fost o idee unică de a reconstitui un asemenea spaţiu şi de a aduna nu numai obiecte legate de preot şi de familia lui, ci şi obiecte etnografice, care după cum ştim se pierd şi aproape că nu se mai găsesc decât în muzee. Iniţiatorul acestui muzeu a încercat să redea ceva şi din atmosfera satului, a omului de rând care beneficia de prezenţa bisericii, de prezenţa preotului”, a explicat Tereza Sinigalia.

 

Mai e nevoie de 26.000 de lei

Preotul Gabriel Herea, cel care duce o muncă asiduă de promovare a bisericii monument UNESCO şi cel care a transformat casa parohială în muzeu, s-a zbătut în ultima perioadă pentru ca lucrările de stabilizare să fie realizate. A reuşit să facă ce şi-a propus doar parţial.

Lucrările s-au întrerupt din lipsă de fonduri. După ce s-a plătit către constructor suma de 74.000 de lei (din care 50.000 de la Guvern, 10.000 de la Consiliul Judeţean Suceava, 10.000 de la Primăria Pătrăuţi şi 4.000 de lei din donaţiile enoriaşilor), diferența de 26.000 de lei nu a mai putut fi acoperită. De precizat că această sumă de 26.000 de lei este pentru lucrările urgente, de stabilizare, care ar trebui făcute în acest an. Lucrările sunt realizate în proporţie de aproximativ 80%.

 

Lucrările donate vor fi folosite pentru promovarea bisericii monument UNESCO şi a muzeului

Referitor la lucrările donate de pictorii care au poposit la Pătrăuţi, Gabriel Herea a spus că intenţionează să organizeze expoziţii, prin care să promoveze biserica monument UNESCO şi muzeul. El consideră că aceasta este cea mai bună investiţie, pe termen lung, pentru ca obiectivele să aibă vizibilitate şi implicit să beneficieze de atenţie şi de fonduri pentru întreţinere şi salvare, cum este cazul muzeului.

 

In Memoriam Traian Postolache

Muzeul „Casa Preotului Bucovinean” a găzduit şi mai multe lucrări ale pictorului rădăuţean Traian Postolache, recent dispărut dintre noi. Traian Postolache are o operă largă, iar parte din ea este la Pătrăuţi.

„Dorim să dedicăm evenimentul de astăzi de la Pătrăuţi (n.r. cel de luni, 25 iulie) pictorului rădăuţean Traian Postolache, care astăzi este alături de adevărul deplin, în Ceruri, alături de Hristos, pe care l-a iubit, despre care a vorbit şi pe care l-a mărturisit în întreaga sa viaţa. Este un pictor care e legat de <Casa Preotului Bucovinean> din Pătrăuţi prin lucrările lui, găzduite în anii în care muzeul a fost deschis şi pe care nădăjduim că muzeul le va găzdui şi după ce va fi redeschis”, a transmis preotul Gabriel Herea. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Caravană de pictură la biserica UNESCO de la Pătrăuţi, pentru muzeul care are nevoie de fonduri pentru a fi salvat.
 Vizualizări articol: 2407 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Caravană de pictură la biserica UNESCO de la Pătrăuţi, pentru muzeul care are nevoie de fonduri pentru a fi salvat5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei