Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 iun 2016 - Anul XXI, nr. 139 (6252)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Bucovina sufletului meu”

Artistul plastic Cătălin Alexandru Chifan a expus ieri 29 de tablouri la Centrul Tradiţiilor Bucovinene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În holul de la parterul Centrului pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene din municipiul Suceava a avut loc marţi, 14 iunie, vernisajul expoziţiei de pictură cu genericul „Bucovina sufletului meu”, realizată de artistul plastic Cătălin Alexandru Chifan, profesor doctor în arte vizuale la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din municipiul Suceava. În prezenţa unui public numeros, gazda evenimentului, Gabriela Teişanu, consultant artistic - artă populară la Centrul Cultural Bucovina, a spus că este o bucurie şi o onoare ca artistul plastic Cătălin Alexandru Chifan „să înfrumuseţeze acest spaţiu al Centrului pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene cu tablourile sale, cu o săptămână înainte de Sânziene, când sunt şi Zilele Sucevei. Vernisajul expoziţiei <Bucovina sufletului meu> este un prim pas spre această sărbătoare”.

 

Simboluri din tradiţia populară

Pentru că Bucovina înseamnă foarte mult pentru artistul plastic Cătălin Alexandru Chifan, acesta şi-a intitulat expoziţia „Bucovina sufletului meu”, alegând din mai multe lucrări realizate în perioada 2012-2016 29 de tablouri realizate în ulei pe pânză, tehnica preferată de artist, lucrări reprezentative pentru tema aleasă. „M-am gândit foarte mult la simbolurile noastre, la tradiţia populară. Se pot observa multe naturi statice, cu vase populare, dar şi peisaje. Nu toate sunt din Bucovina. Am şi peisaje din ţară, din Sighişoara, de exemplu. Am ales elemente tradiţionale, cum ar fi cozonacul bunicii, care se regăseşte în mai multe lucrări, cocoşul, care îi trezeşte pe oameni pentru a merge la muncă. M-am gândit să le înglobez pe toate şi să creez un tot unitar în viziunea mea. Unele lucrări sunt mai recente, altele sunt în premieră, nu au mai fost expuse. Expoziţia va putea fi vizitată până la sfârşitul lunii şi sper să fie pe gustul publicului”, ne-a spus artistul plastic Cătălin Chifan.

 

„Lucrări cu o incontestabilă valoare estetică”

Prezentă la vernisajul colegului de catedră, profesoara Oana Miron, la rândul ei artist plastic, ne-a spus că este plăcut surprinsă de faptul că „domnul Cătălin Chifan încearcă în aceste recente lucrări ale sale să introducă elemente specifice artei tradiţionale bucovinene şi artei populare în general. Este o preocupare a sa din perioada de documentare pentru cartea <Simbolul mâinii în artele plastice>, care constituie lucrarea sa de doctorat. Domnul Chifan este preocupat de simbolistica artei populare. Sesizez în tablourile sale multe elemente care ţin de arta populară, transpuse într-o manieră foarte personală, care constituie lucrări cu o incontestabilă valoare estetică”. Profesoara Oana Miron a adăugat că „trăim nişte vremuri tulburi, în care ne confruntăm cu o reală criză naţională de identitate culturală. Artiştii sunt cei care pot să transmită şi să ducă mai departe tinerei generaţii aceste simboluri, aceste valori naţionale, aceste obiecte reinterpretate, care pot să constituie adevărate modele pentru tineri”.

Pentru că tinerii sunt cei care trebuie la un moment dat să preia ştafeta de la profesorii lor, la vernisaj au fost prezente şi două grupe de elevi din clasa a V-a B, secţia artă plastică, care au admirat tablourile profesorului Chifan, care le este şi model unora dintre ei. Vernisajul de marţi s-a încheiat cu momente muzicale, piese interpretate la orgă de elevii Florin Burgheaua şi Denisa Cristinaru (clasa a IV-a), de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava (prof. îndrumător Ciprian Gagio). Vernisajul expoziţiei de pictură cu genericul „Bucovina sufletului meu” a fost organizat de Primăria municipiului Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene şi Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Artistul plastic Cătălin Alexandru Chifan a expus ieri 29 de tablouri la Centrul Tradiţiilor Bucovinene.
 Vizualizări articol: 2513 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Artistul plastic Cătălin Alexandru Chifan a expus ieri 29 de tablouri la Centrul Tradiţiilor Bucovinene3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei