Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 oct 2015 - Anul XX, nr. 229 (6041)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Aniversare

Grafică şi pictură semnate de artistul Anghel-Vasile Siminiuc, sub genericul „Expo Art – 66”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Artistul plastic Anghel-Vasile Siminiuc şi-a aniversat cei 66 de ani de viaţă marţi, 29 septembrie, la Galeria de Artă „Ion Irimescu” din Suceava, alături de prieteni dragi, oferind în dar publicului iubitor de artă, de cultură, „un buchet” de lucrări de grafică şi pictură intitulat „Expo Art – 66”. Expoziţia, care poate fi admirată în aceste zile la Galeria de Artă „Ion Irimescu”, cuprinde 30 de lucrări, reprezentând Suceava Veche, („Turnul Roşu”, „Str. Cetăţii”, „Case cu ruinele Curţii Domneşti”, „Cinema <Tineretului>”, “Biserica <Sf. Ioan cel Nou>” etc.), lucrări ce vor fi donate Muzeului Bucovinei, dar şi peisaje, nuduri, flori și lucrări de grafică. Poetul şi jurnalistul Roman Istrati, care de curând şi-a aniversat vârsta de 60 de ani printr-un „regal de culoare, muzică şi cuvânt”, a amintit că Anghel-Vasile Siminiuc (Simi, cum îl alintă prietenii) „este unul dintre cei care readuc în sufletul nostru Suceava Veche. Fără să ne dăm seama, noi am reconstruit vechiul centru al Sucevei, în timp ce panotam împreună tablourile din expoziţie. Este cel mai frumos exerciţiu de memorie cu care putem să ne omagiem cetatea. Simi va dona această expoziţie, cele 30 de tablouri, Muzeului Bucovinei. Lăudabilă, extraordinar de frumoasă idee, pentru că, în timp, când noi nu vom mai fi, cei de după noi vor avea posibilitatea să vadă gratuit cum arăta târgul nostru”.

 

„Anghel-Vasile Siminiuc este unul dintre graficienii de forţă pe care-i are ţara, nu doar Bucovina”

Poetul Roman Istrati a vorbit puţin şi despre structura expoziţiei, menţionând că el a insistat mult ca Anghel-Vasile Siminiuc „să meargă pe grafică, pentru că este unul dintre graficienii de forţă pe care-i are ţara, nu doar Bucovina. Orice lucrare de-a lui, orice lucrare de grafică, fie că-i făcută cu penelul sau în altă tehnică, este în sine un univers, este în sine o metaforă. Cu orice lucrare poate imagina un volum de poezie, este un încifrat şi un devorator de universuri. Grafica lui Simi este într-adevăr tulburătoare”.

Simi, în opinia prietenului Roman Istrate, „este un univers paradoxal: pictează deopotrivă nuduri şi catapetesme, cămătari şi apostoli, îngeri şi demoni... izbucniri simfonice de culoare, tulburătoare prin dezmăţul lor senzitiv”. Artistul Siminiuc a expus de curând, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, lucrări de grafică, sub genericul „Măștile Somnului”, expoziţie care a completat manifestările culturale prilejuite de aniversarea vârstei de 60 ani a colegului și prietenului său, Roman Istrati.

Scriitorul și jurnalistul Ion Drăgușanul a apreciat în mod deosebit lucrările de grafică ale artistului Anghel-Vasile Siminiuc, „lucrări de compoziţie, o cosmicitate ciudată, în care plutesc forme primare, non-identităţi adesea sugerate drept măşti, specifică mai curând impresionismului timpuriu german în poezie, îţi învolbură sufletul într-un vârtej de umbre şi lumini, dar ambele pline de lumină, de sacru”. Ion Drăgușanul a concluzionat că Anghel-Vasile Siminiuc atinge maximum de forţă artistică în lucrările de grafică şi i-a urat, de ziua lui, „multă artă” şi un poem din care redăm câteva versuri: „să rătăceşti tot căutându-ţi trup / pentru alean şi pentru condamnare, / să te gonească gurile de lup / deschise-n universuri uimitoare, / să vezi cum îngeri orbi s-au sinucis / şi se preling pe stropii ploii dese / şi să constaţi că totul e un vis / de care a-nceput să nu-ţi mai pese”.

 

O clipă de frumuseţe...

Unele lucrări expuse la Galeria de Artă „Ion Irimescu” din Suceava au fost realizate de artistul Vasile-Anghel Siminiuc în taberele de creaţie la care a participat. Preşedinta Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Suceava, artista plastică Lucia Puşcaşu, a spus în deschiderea vernisajului că expoziţia lui Simi este „una frumoasă, diversă şi complexă, plină de conţinut”. „Vasile este un artist optimist, se vede asta din toată expoziţia lui. El <cântă> viaţa, cântă anotimpurile. Artistul ne aminteşte de Suceava Veche, dar ne introduce şi în atmosfera peisajului, în anotimpuri - primăvara, aduce un omagiu vieţii prin copac, care este prezentat verde, dar şi uscat, aduce un elogiu rodului, prin peisaje cu grădini, căpiţe sau în naturile statice. Simi mai aduce un omagiu corpului uman, nudului feminin. În aceste tablouri, pe lângă nud, eu am văzut o amintire despre tradiţiile noastre. O să găsiţi elemente din arta noastră populară, din primele noastre ţesături, din primele forme, linii, păretare. Aparent sunt nişte nuduri, dar artistul nu este preocupat neapărat de frumuseţea, senzualitatea nudului, el îşi pune în picturi alte întrebări... de contraste, de formă, de culoare, expresivitatea liniei, şi asta se observă în toate lucrările lui unde apar aceste contururi, liniile sub diferite forme şi primează linia curbă, care iarăşi sugerează dinamismul şi viaţa”.

În grafică, a completat Lucia Puşcaşu, „Simi porneşte de la studiu, structuri naturale, ca să ajungă apoi la compoziţii originale, imagistice, în care are o lume creată de el, o lume a visurilor”. Într-un mod original, jurnalistul Roman Istrate a adăugat: „O clipă de frumuseţe ne îndumnezeieşte mai mult decât putem noi păcătui. Această clipă de frumuseţe ne-o oferă Anghel-Vasile Siminiuc, de ziua lui, şi pentru asta îl îmbrăţişez şi îl aplaud”.

La finalul întâlnirii, artistul plastic Anghel-Vasile Siminiuc, la aniversarea celor 66 de ani, „primii 66 de ani de viaţă”, cum a glumit el, mulţumit că este înconjurat de oameni dragi, că lucrările sale sunt apreciate şi iubite, a spus că „totul trece prin ochiul nostru, prin mintea noastră, prin inima noastră şi de fiecare dată lucrurile se schimbă într-un fel sau altul. Este o transformare. Şi în operă”, completând el că este foarte important cum trăieşte un om, un artist, nu cum moare, făcând referire la filmul „Ultimul samurai”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grafică şi pictură semnate de artistul Anghel-Vasile Siminiuc, sub genericul „Expo Art – 66”.
 Vizualizări articol: 1797 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Grafică şi pictură semnate de artistul Anghel-Vasile Siminiuc, sub genericul „Expo Art – 66”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei