Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 aug 2015 - Anul XX, nr. 182 (5994)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La Hanul Domnesc

Prima expoziţie a Grupului artistic independent Domino

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Peisaje încântătoare, monumente reprezentative ale judeţului, case bătrâneşti, peisaje cotidiene din viaţa satului, dar, mai ales, natura privită prin ochiul artistului, încremenită pe pânză, în culori ce nu mai ţin cont de schimbarea anotimpurilor, acestea sunt câteva din tablourile create de Grupul artistic independent Domino şi expuse, în premieră, într-un cadru inedit, în aer liber, adică în acelaşi mediu în care au şi fost create.

Expoziţia celor de la Domino, care a avut loc vineri după-amiază în incinta Muzeului Etnografic „Hanul Domnesc” din municipiul Suceava, a adus în ochii publicului doar o mică parte din creaţiile grupului, 13 tablouri semnate de pictorii Iosif Csukat, Iulian Dziubinski şi Tiberiu Cosovan.

Aceasta a fost nu doar un prim contact al artiştilor şi al creaţiilor acestora cu publicul sucevean, ci şi un semnal de alarmă, pentru a sublinia lipsa spaţiilor expoziţionale necesare artiştilor suceveni.

„Este o expoziţie semnal, prin care vrem să atragem atenţia comunităţii sucevene asupra faptului că pe parcursul unui an am lucrat în mai multe ateliere în aer liber, rezultând un număr amplu de lucrări, pe care le vom expune probabil în toamnă sau mai târziu, când va exista în Suceava o sală care să poată să le prezinte pe toate. Mai ales că, pe parcurs, am avut lângă noi o serie de invitaţi, care au participat la atelierele de creaţie ale grupului. Lucrările acestora vor fi expuse atunci, alături de cele realizate de noi”, a declarat Tiberiu Cosovan, jurnalist al Monitorului de Suceava, aflat la prima sa expoziţie de pictură.

De altfel, până vineri, nici unul dintre cei trei fondatori ai Grupului artistic independent Domino nu a expus vreuna dintre lucrările făcute în decursul unui an de activitate.

„Gruparea artistică independentă Domino este o formulă care conjugă câţiva artişti fără să fie sub egida unei instituţii publice. Grupările artistice şi cenaclurile existente până acum în Suceava funcţionează sub egida unei instituţii care le sprijină şi le promovează. Noi am pornit pe cont propriu, iar toate materialele necesare creaţiei şi expunerii tablourilor sunt asigurate din fonduri proprii”, a adăugat  Tiberiu Cosovan, unul dintre fondatorii Grupului Domino.

Prezent la eveniment, prefectul judeţului, Constantin Harasim, i-a asigurat pe artişti de sprijinul său necondiţionat: „Vă felicit pentru această expoziţie atipică, în aer liber, dar lângă o clădire muzeu, reprezentativă pentru Suceava. Avem nevoie de cultură şi să ne respectăm valorile. Pentru mine, sensul denumirii grupului, Domino, este acela că veţi atrage lângă voi alte valori ale culturii”.

Scriitorul Ion Drăguşanul a remarcat o serie de particularităţi ale Grupului Domino:

„Un ungur, un polon şi un român – de fapt trei români. Oamenii se caută şi se exprimă într-o manieră absolut insolită. Cred că mişcarea Domino înseamnă şi cel mai frumos mod de petrecere a timpului liber. Deşi se întorc către tehnica academică, aceste lucrări realizate de ei au trăiri proprii. Ele nu sunt o imagine, o fotografie, ci o trăire, un fel de a recepta realitatea printr-o sensibilitate deosebită”.

Creaţiile realizate şi expuse în aer liber s-au bucurat de o apreciere deosebită din partea preotului Constantin Ciupu, de la Biserica Sf. Simion (recunscută datorită turnului-clopotniţă Turnu Roşu): „Această conjugare, legătură a sentimentului cu raţiunea şi cu dorinţa de a face ne ajută să devenim mai buni. Mi-aş dori, pentru oraşul nostru, pentru noi toţi, astfel de centri polarizatori. Nu doar Biserica este un loc unde evadează spiritul şi se înalţă, ci şi în artă şi în comportamentul de zi cu zi, civilizat, al omului care nu îşi pierde identitatea”.

Alături de Iosif Csukat, Iulian Dziubinski şi Tiberiu Cosovan, la prima „ieşire” în public a creaţiilor Grupului Domino s-au aflat şi numeroşi prieteni, colegi, dar şi oameni politici, precum deputatul Ştefan Alexandru Băişanu.

Lucrările, înrămate, executate în ulei pe pânză sau pe carton, prezentate în premieră publicului sucevean, constituie avangarda expoziţiei cu genericul „Anotimpuri”, care va fi deschisă în această toamnă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prima expoziţie a Grupului artistic independent Domino.
 Vizualizări articol: 1599 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Prima expoziţie a Grupului artistic independent Domino5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei