Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 mar 2015 - Anul XX, nr. 61 (5873)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Lansare de carte

„Antologie de poezie română contemporană”, „un adevărat ceaslov poetic...”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava a găzduit săptămâna trecută evenimentul lansării celui de-al II-lea volum al „Antologiei de poezie română contemporană”, lucrare apărută, la sfârşitul anului trecut, la Editura Tipo Moldova Iaşi.

 

Lansarea volumului a avut loc în prezenţa a trei poeţi care se regăsesc în paginile acestei cărţi

Aşa cum a spus directorul bibliotecii publice sucevene, Gheorghe Gabriel Cărăbuş, care a adresat participanţilor salutul de gazdă, „lansarea volumului are loc în prezenţa a trei poeţi care se regăsesc în paginile acestei cărţi, Lucia Olaru Nenati, Ilie Tudor Zegrea şi Ion Cozmei”, cel din urmă fiind iniţiatorul şi amfitrionul acestui eveniment programat cu prilejul aniversării zilei sale de naştere.

Amintind că şi primul volum al antologiei (care a apărut în anul 2013) a fost lansat la Suceava în această sală, directorul Gheorghe Gabriel Cărăbuş i-a acordat întâietate la prezentare scriitoarei Lucia Olaru Nenati (întrucât, aşa cum a subliniat el, „suntem în luna martie, când sărbătorim Ziua Femeii”), care a remarcat (vizavi de volumul impresionant al cărţii, care are peste 1.700 de pagini) că avem de-a face cu „un adevărat ceaslov poetic”, care, probabil peste ani, „va avea valoarea pe care o au astăzi bibliile de altădată şi primele cărţi tipărite, pe care bibliotecile şi bibliofilii le tratează cu adevărat respect”.

 

„Să realizăm un laser din gândurile noastre sincere şi benefice şi să-i urăm acestui om miraculos: La mulţi ani!”

Lucia Olaru Nenati a regretat absenţa lui Aurel Ştefanachi, redactorul acestei lucrări (un proiect editorial al Roxanei Alexandra Costinescu, realizat împreună cu coordonatorul seriei „Opera Omnia” al editurii Tipo Moldova, Valeriu Stancu), „care ar fi fost bine şi potrivit să fie printre noi”, un editor „care ne face tot felul de surprize”, subliniind totodată faptul că evenimentul lansării volumului „este conexat în mod fericit” cu aniversarea zilei de naştere a poetului sucevean Ion Cozmei.

„Să ne unim cu toţii - a spus ea - şi să realizăm un laser din gândurile noastre sincere şi benefice şi să-i urăm acestui om miraculos, care este o entitate cât se poate de simpatică şi de originală: La mulţi ani!”.

Lucia Olaru Nenati şi-a încheiat prezentarea cu un moment de lectură din versurile sale.

 

„Un lucru bun”, care atestă că „se mai întoarce cineva şi cu faţa spre literatură, spre poezie”

Ilie Tudor Zegrea, membru fondator şi preşedintele Reuniunii Scriitorilor Români din Cernăuţi (care a venit împreună cu fotograful Vasile Paladean, un prieten al sucevenilor, membru în juriul Concursului Internaţional de Artă Fotografică „Bucovina - Mileniul III”), a spus că această carte, care a constituit o surpriză care a ajuns şi la Cernăuţi, reprezintă „un lucru bun”, care atestă că „se mai întoarce cineva şi cu faţa spre literatură, spre poezie”.

El i-a urat lui Ion Cozmei să aibă parte de „sănătate şi înţelepciune” şi a dat citire, „în primă audiţie”, unui sonet pe care i l-a dedicat sărbătoritului.

Ion Cozmei, singurul poet sucevean în viaţă prezent în această antologie, a mulţumit directorului bibliotecii publice pentru găzduire, precum şi celor doi invitaţi, poeţi antologaţi care au venit alături de el la eveniment, remarcând faptul că spre deosebire de toţi autorii cuprinşi în această lucrare ale căror versuri sunt traduse în franceză, engleză şi germană, ale sale beneficiază şi de traducerea în limbile ucraineană şi italiană.

Ion Cozmei şi-a încheiat şi el intervenţia dând citire câtorva poezii, între care una în metru antic dedicată lui Mihai Eminescu, dar şi o poezie care slăveşte Bucovina.

 *

Între cei care i-au urat „La mulţi ani!” lui Ion Cozmei s-a aflat şi scriitorul Emil Ianuş, care a prezentat un moment umoristic referitor la ziua de 8 Martie şi a citit o odă dedicată antologiei în care „Ion Cozmei este eroul liricii sucevene”, pe care o redau integral în continuare:

„Astăzi, când această carte / Se lansează chiar în Marte / Mie-mi pare-atât de bună / C-aş lansa-o şi în lună... // Încântat de-aşa ispravă / Fiindcă aş vedea pe navă / Cum se-nalţă către zei / Un cosmopoet - Cozmei... // Care ar rămâne-acolo / Dacă Bachus şi Apollo / Încântaţi de poezie / I-ar planta viţa-de-vie, / Căci Cozmei este-n peniţă / Tocmai că-i poet... de viţă”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Antologie de poezie română contemporană”, „un adevărat ceaslov poetic...”.
 Vizualizări articol: 1527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Antologie de poezie română contemporană”, „un adevărat ceaslov poetic...”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei