Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 sep 2014 - Anul XIX, nr. 226 (5735)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Porţia de cultură

Biblioteca Bucovinei, asaltată de sute de suceveni, la Nocturna Bibliotecilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Vineri seară, Biblioteca Bucovinei a fost în centrul atenţiei a sute de suceveni, care au descoperit acolo nu doar o bogată sursă de lectură, de la cărţi pentru copii, adolescenţi, până la documente care sfidează timpul, ci şi un loc de petrecere a timpului liber, în compania artelor frumoase – muzică, teatru şi artă grafică.

Asta deoarece Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” a organizat un eveniment cultural inedit, Nocturna Bibliotecilor, desfășurat sub egida Asociației Naţionale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), cu sprijinul IREX România și Biblionet.

 

După Noaptea Bibliotecilor, Nocturna Bibliotecilor

„Acum patru ani se pleca la drum cu iniţiativa intitulată Noaptea Bibliotecilor, între timp denumirea s-a schimbat în Nocturna Bibliotecilor, derulată în acest an în 22 de biblioteci din ţară, începând cu Biblioteca Naţională şi cea Metropolitană. Pe plan local avem organizate o serie de activităţi în colaborare cu Centrul Cultural Bucovina – secţia de teatru a Ansamblului Artistic <Ciprian Porumbescu>, cu elevii Colegiului de Artă <Ciprian Porumbescu> Suceava, cu artistul plastic Mihai Pânzaru PIM şi Trupa de teatru „Pi” a Colegiului Naţional <Ştefan cel Mare> Suceava”, a declarat directorul Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuş.

Seria de evenimente din cadrul Nocturnei Bibliotecilor, la care accesul a fost liber pentru toată lumea, a început de la ora 18:00, când, după deschiderea oficială, la Secţia împrumut pentru copii, timp de o oră, a avut loc acţiunea “Maratonul lecturii!”, în limbile română şi engleză.

Între orele 18:30-19:30, în Sala de Artă “Elena Greculesi”, a avut loc teatrul de păpuşi “Pinocchio”, spectacol susţinut de secţia de teatru din cadrul Ansamblului Artistic “Ciprian Porumbescu” a Centrului Cultural Bucovina.

În Sala de Internet, între orele 18:30-23:55 a avut loc acţiunea „Biblioteca publică în era digitală: Laborator IT”, iar între orele 19:00-22:00, în Secţia periodice s-a desfăşurat “Revista presei… de ieri şi de azi”.

Tot vineri seară, timp de o oră, iubitorii muzicii clasice şi instrumentale au fost încântaţi cu acorduri de chitară, vioară şi de flaut, într-un recital susţinut de elevi şi profesori de la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu”.

 

Spectacol de teatru, după o piesă de Matei Vişniec

Între orele 20:30-21:30, în Sala mansardă, vizitatorii Bibliotecii Bucovinei au putut urmări spectacolul de teatru „Ai paria pe utopie?”, adaptare după „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”, scrisă de Matei Vișniec.

Spectacolul a fost susţinut de talentaţii membri ai Trupei „Pi”, a Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava.

„Este modul nostru de a exprima cum am înţeles comunismul şi dramele pe care acesta le-a produs. O utopie care nu a putut fi realizată”, a declarat Ana-Maria Marcu,   unul dintre actorii amatori.

Piesă a fost jucată în semiîntuneric.

„Vrem să aducem o umbră de mister, deoarece nici până în zilele noastre nu s-au descoperit toate laturile întunecate a ceea ce a fost şi este comunismul”, a explicat Ana-Maria. Entuziaştii tineri actori au transmis mulţumiri regizorului lor, Alexandru Stan, conducerii colegiului, dar şi profesoarei de limba şi literatura română Iulia Murariu, care i-a îndrumat spre acest hobby.

După spectacol, vizitatorii bibliotecii au fost invitaţi la un concurs de karaoke.

 

„Donează o carte”, „Noaptea iertării” şi “Înscrie-ţi prietenul la bibliotecă”

Între orele 19:00-21:00, vizitatorii au avut ocazia să beneficieze de portrete realizate de maestrul Mihai Pânzaru PIM, în holul etajului I din corpul A.

Acţiunea „Lectura la ea acasă” a dat publicului acces liber la albumele din colecţiile Sălii de lectură, între orele 19.00-22.00.

La Secţia împrumut pentru copii, între orele 19:00-23:55, copiii au putut viziona filme şi participa la diferite jocuri, dar şi la lecturi publice.

„Ajută bibliotecile publice: Donează o carte”, „Noaptea iertării”, în care fiecare abonat care a întârziat să returneze o carte o poate returna fără penalizări, sau “Înscrie-ţi prietenul la bibliotecă”, concurs cu premii pentru cititorii care au adus un prieten pentru a se înscrie la bibliotecă, au fost alte trei activităţi interesante care au avut loc la Nocturna Bibliotecilor.

În intervalul 23:55-00:05 a fost programat momentul “Se stinge lumina la bibliotecă”, care a încheiat Nocturna bibliotecilor.

 

Tombola Unirii

Acţiunea de culturalizare şi deschidere a bibliotecilor către publicul de toate vârstele a inclus, în plan secund, o tombolă, în urma căreia un sucevean va pleca într-o excursie gratuită în Basarabia.

Tombola Unirii este o campanie organizată de Acţiunea 2012, la nivel naţional, cu rol de a mediatiza ideea de reunificare a Basarabiei cu România.

În urma acestei tombole, la marşul din 12 octombrie, de la Bucureşti, se va extrage câte un câştigător din fiecare oraş. Aceştia vor beneficia de o excursie gratuită în Basarabia, pe 1 Decembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biblioteca Bucovinei, asaltată de sute de suceveni, la Nocturna Bibliotecilor.
 Vizualizări articol: 1588 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Biblioteca Bucovinei, asaltată de sute de suceveni, la Nocturna Bibliotecilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Duet din file de şalău şi somon învelit în prosciutto crudo Porţii:1Timp de preparare:20–25 minuteCalorii:650 calorii / porţieIngrediente:Şalău - 100 gSomon - 100 gProsciutto crudo - 100 gLămâi - 150 gSpanac congelat - 200 g sau proaspăt - 400 gUlei de floarea soarelui - 10 mlUsturoi - 5 gr (1... Citeşte