Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 sep 2014 - Anul XIX, nr. 225 (5734)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a XLVI-a

Festivalul naţional de poezie „Nicolae Labiş”, la 60 de ani de la „Moartea căprioarei”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea de-a 46-a ediţie a Festivalului naţional de poezie „Nicolae Labiş”, cel mai longeviv concurs literar din ţară, a debutat ieri, la Suceava, în prezenţa a sute de spectatori şi zeci de invitaţi, care au avut parte de numeroase momente artistice, de la recitaluri de poezie, la... dansuri din buric.

Gazda evenimentului a fost Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, la deschiderea oficială fiind prezenţi cei care au iniţiat acest festival, cei care l-au organizat ani la rând, oficialităţi locale şi reprezentanţii mai multor instituţii implicate în organizarea acestuia.

Cea care s-a ocupat de organizarea festivalului, poeta Carmen Veronica Steiciuc,  consultant artistic la Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, a rugat invitaţii să ia cuvântul, înainte de începerea programului artistic.

„Rolul nostru, al celor care ocupă vremelnic posturile administrative, este de a face o lume mai bună, al dumneavoastră, de a face o lume mai frumoasă”, a transmis Cristian Şologon, reprezentantul Instituţiei Prefectului.

Alexandru Rădulescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, le-a mulţumit celor prezenţi că „menţin vie flacăra culturii româneşti” şi le-a transmis: “Sunt fericit să mă aflu aici, nu atât ca reprezentant al Consiliului Judeţean, cât ca reprezentant al unei comunităţi din care face parte ilustrul poet Nicolae Labiş. Este vorba de Colegiul Naţional <Nicu Gane> din Fălticeni, unde lucrez ca profesor de 20 de ani. Cu această ocazie transmit şi salutul preşedintelui CJ, Cătălin Nechifor, care este de asemenea absolvent al acestui colegiu.”

Printre cei care au marcat deschiderea festivalului prin expunerea gândurilor, sentimentelor şi memoriilor lor referitoare la existenţa acestuia timp de aproape jumătate de veac au fost poetul Marcel Mureşanu, cel care a iniţiat acest festival, în urmă cu 46 de ani, artistul Victor T. Rusu, director al Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, care a organizat acest festival timp de 10 ani, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Cassian Maria Spiridon, dar şi sora poetului „cu stea în frunte”, Margareta Labiş, care a ţinut să fie prezentă, la fel ca la ediţiile anterioare.

 

Muzică, dans, pictură şi poezie

Primul moment artistic al festivalului, „Pasărea cu clonţ de rubin”, a fost susţinut de talentaţii membri al trupei Simbol, a Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, care i-au încântat pe cei prezenţi cu măiestria lor muzicală.

O tânără poetă, Bianca Coştiug, le-a demonstrat participanţilor la festival că dansul din buric este o artă, şi încă una milenară, fiind una dintre cele mai vechi forme de dans, care a cunoscut o largă răspândire datorită triburilor nomade.

Cu zăngănitul clopoţeilor de pe şolduri, tânăra poetă a punctat unul din cele mai captivante momente artistice ale festivalului - „Bellydance tribal”.

Expoziţia artistei plastice sucevene Andreea Alexandra Stela Juduc, intitulată „Femina. Veni, vidi, vici”, a venit apoi în centrul atenţiei, beneficiind de o generoasă prezentare din partea consacraţilor artişti plastici Mihai Pânzaru PIM şi Constantin Ungureanu Box.

„Nu obişnuiesc să explic viziunea mea în privinţa lucrărilor, prefer ca ochiul privitorilor să fie criticul. Nu lucrez pentru faimă sau bani, creez doar pentru zâmbetele oamenilor care simt ceva în tablourile mele”, a spus tânăra artistă, care, într-o bună parte din lucrări, a căutat să surprindă aspecte care le caracterizează pe femei, din perspectiva simbolurilor horoscopului.

Poate cea mai surprinzătoare prezenţă la festival a fost cea a inspectorului-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Ion Burlui, care şi-a justificat prezenţa acolo atât ca urmare a faptului că s-a născut la Mălini, localitate în care a văzut lumina zilei şi „buzduganul unei generaţii”, cum îi spunea Nichita Stănescu talentatului Nicolae Labiş, cât şi a faptului că se numără şi el în rândurile „românilor născuţi poeţi”, dând citire unei poezii dedicate primului zâmbet al nepotului său.

 

Lansări de carte şi vizite în judeţ

După festivitatea de premiere a Festivalului-concurs interjudeţean de eseuri, ediţia a II-a, invitaţii au putut urmări „Moartea căprioarei”, un film de Grigore Ilisei.

Mircea Martin şi profesorul universitar Adrian Dinu Rachieru le-au vorbit despre Nicolae Labiş, spre final având loc mai multe lansări de carte, printre care

„Generaţia orfelină”, Editura Ideea Europeană, 2013, autor Adrian Dinu Rachieru, şi „Nicolae Labiş, Opera Magna”, Editura Lidana, 2013, ediţie îngrijită de Nicolae Cârlan.

Programul festivalului a continuat la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, unde au avut loc prezentarea Revistei „Bucovina Literară” şi mai multe lansări de carte, dar şi la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, unde a avut loc un recital al poeţilor invitaţi.

Sâmbătă, invitaţii festivalului vor ajunge la Casa memorială „Nicolae Labiş” din Mălini. Programul zilei de sâmbătă cuprinde un microrecital la Şcoala „Nicolae Labiş” din Mălini, urmat de festivitatea de premiere, recitalul laureaţilor şi un spectacol susţinut de Ansamblul „Fluieraşii” din Mălini. La ora 16.00, participanţii la Festivalul naţional de poezie „Nicolae Labiş” vor vizita Mănăstirea Slatina.

Cea de-a 46-a ediţie a Festivalului naţional de poezie „Nicolae Labiş” se desfăşoară la 60 de ani de la momentul apariţiei poemului „Moartea căprioarei”, care a marcat numeroase generaţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul naţional de poezie „Nicolae Labiş”, la 60 de ani de la „Moartea căprioarei”.
 Vizualizări articol: 1596 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Festivalul naţional de poezie „Nicolae Labiş”, la 60 de ani de la „Moartea căprioarei”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei