La sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei ședințe festive a Consiliului Local Fălticeni, tenorul Teodor Ilincăi și regizorul Gheorghe Balint au primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Fălticeni. Pe lângă cele două personalități ale vieții culturale și membrii deliberativului local, în sala de ședințe „Iorgu Radu” a Primăriei municipiului Fălticeni au fost prezenți și numeroși actori, regizori, scenografi de la cunoscute teatre din țară, reprezentanții trupelor prezente la festivalul de teatru și doamna teatrului românesc, Draga Olteanu Matei, cea care a pus în urmă cu patru ani bazele Festivalului Internațional de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic”.
Draga Olteanu Matei a apreciat faptul că administrația locală și Consiliul Local Fălticeni răsplătesc efortul depus de artiști, fie că sunt actori, instrumentiști sau soliști „și continuă tradiția frumoasă a Fălticeniului cu încă două propuneri de cetățeni de onoare. Titlurile oferite regizorului Gheorghe Balint, care a făcut lucruri minunate cu Trupa «Birlic», și tânărului nostru tenor Teodor Ilincăi îmbogățesc lista cetățenilor de onoare ai acestui municipiu”.
Și actrița Eliza Noemi Judeu i-a felicitat pe fălticeneni pentru modul cum îi răsplătesc pe cei care se implică în promovarea localității, gest pe care oficalitățile din Bacău nu l-au făcut până acum, cu toate că aproape întreaga carieră de regizor a lui Gheorghe Balint este legată de teatrul din Bacău.
„Noi, bacăuanii, suntem rușinați pentru că nu am putut să ne ridicăm la nivelul dumneavoastră de a aprecia oamenii de artă. Mulțumesc, Fălticeni, pentru că prin tata Geo aveți un sprijin enorm pentru copiii dumneavoastră care ajung pe mâinile unui suflet divin, care respiră teatru, face teatru. CV-ul dumnealui nu l-am putut parcurge niciodată pentru că este lung, uneori sunt înciudată pentru că nu știu dacă voi ajunge vreodată să am un CV ca fel ca cel al lui Gheorghe Balint. A lucrat mult în străinătate, a fost prieten de suflet al lui Eugen Ionesco și mulți l-au numit un Don Quijote. Să sperăm că de acum încolo nu o să se mai lupte cu morile de vânt, pentru că un întreg oraș îl apreciază”, a aprecizat actrița Eliza Noemi Judeu.
Nume sonore ale scenei românești prezente la Fălticeni
“Festivalul Internațional de Teatru «Grigore Vasiliu Birlic» a reunit la Fălticeni, în ultimii patru ani, nume sonore ale scenei teatrale și artistice din România. Multe dintre aceste nume au acceptat onoarea de a primi din partea comunității, prin parteneriatul cu administrația locală, titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Fălticeni. Un titlu care onorează dar în același timp pune pe umerii celor care îl primesc o parte din eforturile pe care municipalitatea le face pentru recâștigarea prestigiului cultural al Fălticeniului”, se arată în motivarea consilierilor locali din toate partidele politice care au inițiat proiectul de hotărâre.
Consilierii locali Constantin Bulboacă și Mihaela Bărbăcuț au prezentat importanța includerii în Galeria Oamenilor de Seamă a tenorului Teodor Ilincăi și a regizorului Gheorghe Balint, Fălticeniul căpătând ceva din aura perioadei interbelice, când era considerat o Florență a civilizației românești, iar profesorul Neculai Sturzu și actrița Eliza Neomi Judeu au rostit laudațio pentru cei doi cetățeni de onoare.
În perioada 2012-2014, elevii de la Colegiul Național “Nicu Gane” (Trupa de teatru “Birlic”) au pregătit alături de Gheorghe Balint, regizor la Teatrul “George Bacovia” din Bacău, piese de teatru pe care le-au prezentat pe scenele din mai multe localități din județ, dar și la manifestări dedicate teatrului din întreaga țară. În urma colaborării cu regizorul Gheorghe Balint mai mulți tineri din Fălticeni au fost implicați în activități culturale, unii dintre ei aspirând la meseria de actor, regizor sau scenograf.
Teodor Ilincăi este unul dintre cei mai valoroși tineri tenori români, cu o extraordinară carieră internațională. S-a născut la 25 martie 1983, în Fălticeni. A urmat cursurile școlii primare în satul natal, Mălini, iar cursurile gimnaziale la Liceul de Artă din Suceava, specializarea oboi. Primii ani de liceu i-a făcut la Borca, județul Neamț, apoi și-a finalizat studiile la București în anul 2001.
Debutul în afara țării a avut loc ianuarie 2009, pe scena Operei din Hamburg, unde a interpretat rolul MacDuff din Macbeth de G. Verdi, iar în luna decembrie a aceluiași an a cântat pentru prima dată la Royal Opera House din Londra (Covent Garden) cu “La Boeme”, obținând apreciarea unanimă a publicului și cronici favorabile în cotidiene importante – The Telegraph, The Independent, London Evening Standard, Financial Times.
Astăzi Teodor Ilincăi este un artist aplaudat pe cele mai importante scene ale lumii. Printre colaborările de mare importanță se numără concertul din Valladolid – Spania (2011), alături de soprana Angela Gheorghiu. Până în 2014, artistul a fost invitat să cânte pe scenele operelor din Monte Carlo, Hamburg, Viena, Berlin, Toulouse, Santiago de Chile, Londra, Paris, Marseille, Barcelona, Genova, Frankfurt, Strasbourg, Dresda, Duisburg, Budapesta, Sevilla, München, Düsseldorf, Lausanne, Monte Carlo etc.
A fost desemnat “Solistul anului 2009” la Gala Premiilor VIP și a primit Premiul “Ludovic Spiess”, oferit de Forumul Muzical Român, iar în 2010 a primit Premiul “In memoriam Iosif Sava” pentru activitatea pe anul 2009, premiu oferit de Radio România Cultural. În 2013 i-a fost decernat Premiul de Excelență pentru promovarea imaginii României în străinătate de către Elite Art Club Unesco.
„Teatrul nu este foarte costisitor și este bun pentru suflet, inimă și viitorul copiilor noștri”
După aprobarea Hotărârii Consiliului Local și primirea distincțiilor locale din partea viceprimarului Gheorghe Aldea, vizibil emoționat, regizorul Gheorghe Balint a mulțumit pentru titlul acordat, precizând că se descurcă foarte bine să vorbească când este în întuneric, cu actorii pe scena teatrului.
„Cum spunea doamna Draga, sunt fudul, sau ca să vorbesc elevat, orgoliul nostru este gâdilit și puțin vanitatea noastră de artiști. Este foarte greu să lucrezi cu oamenii chiar și în artă. După ceva ani de teatru, și sper să mai fie câți va da bunul Dumnezeu, încerc să simt ce se întâmplă cu omul de lângă mine, fie că este actor, mașinist, femeia de serviciu din teatru, scenograf. În ultima vreme mă ocup de ceea ce se întâmplă între oameni sau, ca să înțelegeți mai bine, de ceea ce se întâmplă între cuvinte. Cred că suntem mai noi înșine între cuvinte, adică în liniște și în tăcere. Și ca în orice poezie nu mai am nimic de spus. Vă iubesc pe dumneavoastră și sper, pentru că altfel nu o să fie motivat acest titlu, să pot continua aici, în sensul că trupa Birlic susținută astăzi de Asociația «Fălticeni Cultural», nu va putea exista fără sprijinul Consiliului Local. Copiii aceștia, adolescenții, au făcut și fac o treabă bună, cred că este timpul să se lipească și adulții, cum s-a întâmplat la Piatra Neamț cu doamna Draga Olteanu Matei și trupa de acolo. Sper ca doamnele și domnii consilieri să ne ajute să facem teatru, nu este foarte costisitor și este bun pentru suflet, inimă și viitorul copiilor noștri”, a precizat regizorul Gheorghe Balint.
„Aștept cu mare interes și cu bucurie înființarea unei filarmonici la Fălticeni”
Și tenorul Teodor Ilincăi a fost emoționat când a primit acest titlu, considerând că a făcut prea puțin pentru a primi această distincție și a promis că va sprijini activitățile culturale, dacă va fi solicitat.
„Îmi este foarte greu să vorbesc pentru că am vârsta pe care o am și când am aflat de această nominalizare, nu știam dacă să mă consider deja bătrân sau nedemn. Mă simt extraordinar de onorat și această distincție pe care mi-ați oferit-o mă obligă la și mai multe lucruri. La vârsta pe care o am, 31 de ani, mă simt atât de mic și la propriu și la figurat printre acești oameni minunați care și ei, de-a lungul timpului, au obținut acest titlu de Cetățean de Onoare. Vă mulțumesc și aveți sprijinul meu necondiționat în tot ceea ce înseamnă ridicarea culturii aici, în această zonă. Aștept cu mare interes și cu bucurie înființarea unei filarmonici. Nu este ușor, dar o merităm toți cei care ne-am născut sau trăim în această zonă”, a spus Teodor Ilincăi.
La finalul ședinței, toți cei prezenți au ciocnit o cupă de șampanie cu noii cetățeni de onoare ai Fălticeniului.
Distincții
Regizorul Gheorghe Balint și tenorul Teodor Ilincăi au primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Fălticeni
