Concertele rock din șanțul de apărare a Cetății de Scaun a Sucevei, din cadrul Festivalului Bucovina Rock Castle, au adus public mult peste cei 8.000 de spectatori la care se așteptau organizatorii – Consiliul Județean Suceava și Muzeul de Istorie Bucovina. Doar spectatori plătitori au fost 8.150, dar potrivit directorului muzeului, Emil Ursu, cel puțin încă 30 % au găsit metode de a ajunge în perimetrul rezervat spectacolelor fără să mai treacă pe la casa de bilete.
Vedeta incontestabilă a festivalului a fost categoric trupa scoțiană Nazareth, care a cântat sâmbătă seara mai bine de o oră. Veteranul trupei, basistul Pete Agnew, singurul, de altfel, care a mai rămas din formația inițială din 1968, a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că deși au mai cântat în castele în Europa, într-un șanț de apărare al unei cetăți au avut spectacol pentru prima dată. „A fost total neobișnuit, dar a fost OK”, a spus Agnew. Vocalistul Linton Osborne l-a completat râzând că „data viitoare vom veni cu calul”.
În ciuda faptului că Nazareth este pe scenă de 46 de ani și că din formația care a pornit la drum a mai rămas doar Pete Agnew, la concertele în aer liber sunt, în continuare, peste 10.000 de spectatori. Cei mai mulți fani sunt în Canada, potrivit lui Agnew, apoi în Brazilia. El a spus că în Europa, Rusia, Ucraina și Germania sunt pe primele locuri, ca număr de spectatori la concerte.
Publicul concertelor Nazareth este format atât din seniori ai generației lui Pete Agnew, dar și din foarte mulți tineri, care știu pe de rost hit-urilor anilor ’70. Explicația pe care ne-a dat-o veteranul trupei Nazareth pentru acest fenomen este aceea că „tinerii descoperă din când în când că există (și) muzică”. „Hard rock este altceva decât muzica pop, care înseamnă dans, în primul rând. Când ne văd pe noi sau Rolling Stones tinerii descoperă că muzica se cântă la instrumente, că se produce pe scenă. Este altceva”, a spus el.
„Lada de zestre” și „Suceava sacră”, darurile gazdelor pentru Nazareth
La finalul conferinței de presă de ieri, Pete Agnew a primit din partea președintelui Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, tradiționala „ladă de zestre”, cu suveniruri bucovinene pentru oaspeții Sucevei. Tuturor membrilor trupei, Nechifor le-a oferit câte un album „Suceava sacră” și le-a mulțumit pentru spectacolul oferit sucevenilor. „Este un vis împlinit pentru Suceava, ca una dintre cele mai celebre trupe de rock din lume să cânte la Cetatea de Scaun”, a declarat Nechifor. Atât el, cât și directorul muzeului, Emil Ursu, au apreciat diversitatea publicului, de la oameni foarte tineri până la spectatori apropiați ca vârstă de Pete Agnew.
Componența inițială a formației Nazareth a fost Pete Agnew, Dan McCafferty – retras în 2013, Darrell Sweet – a murit în 1999, și Manny Charlton – până în 1990. Au mai cântat în trupă Zal Cleminson (1978-1980), Billy Rankin (1980-1983, 1990-1994), John Locke (1980-1982) și Ronnie Leahy (1994-2002). În august, anul trecut, formația a anunțat retragerea lui McCafferty pe motiv de boală. La începutul acestui an, în 22 februarie, vocalistul scoțian Linton Osborne a fost ales ca înlocuitor al lui McCafferty, cu binecuvântarea fostului vocalist. Membrii actuali sunt basistul Pete Agnew, care în 46 de ani nu a părăsit niciodată trupa, chitaristul Jimmy Murrison, care cântă cu Nazareth din 1994, Lee Agnew, fiul lui Pete Agnew, care a început să cânte la tobe în trupa tatălui său din 1999, după moartea lui Darrell Sweet, și Linton Osborne.