Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 aug 2014 - Anul XIX, nr. 177 (5686)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Muzeul Satului Bocovinean

Târgul meşterilor populari - ediţia a XIX-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cea de-a XIX-a ediţie a Târgului meşterilor populari, prima manifestare din suita evenimentelor lunii august care vor determina publicul vizitator să ia cu asalt platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei, s-a deschis ieri, în Muzeul Satului Bucovinean.

 

Meşteri şi artizani locali şi invitaţi din alte judeţe

Târgul meşterilor populari din incinta muzeului în aer liber, organizat de Consiliul Judeţean Suceava şi Muzeul Bucovinei, este cea mai mare manifestare de acest gen din municipiul Suceava, depăşind cu mult ca amploare şi ca număr de participanţi târgurile de meşteri şi artizani organizate cu prilejul Sărbătorilor Pascale şi al Sărbătorii de Sânziene.

Vineri, înainte de ora prânzului, din cei circa 100 de meşteri populari, artizani şi meşteşugari invitaţi din întreaga ţară, au sosit şi şi-au etalat produsele peste 80 de participanţi, urmând ca până seara să sosească şi ceilalţi.

Aliniaţi de o parte şi de alta a aleii care traversează muzeul, participanţii şi-au expus roadele meşteşugului pe mesele şi standurile adăpostite (în acest an de soarele arzător, în anii trecuţi de ploaie) în corturile puse la dispoziţie de organizatori.

Meşterilor şi artizanilor locali, cu prezenţă permanentă la manifestările de acest gen, li s-au alăturat invitaţi din alte judeţe, unii dintre ei deja cunoscuţi de la Târgul de Sânziene şi de la Târgul de Vară, care s-au succedat în lunile iunie-iulie în Parcul Central al Sucevei.

Aşa că, alături de meşterii din zonă (Viorel Marian şi Nucu Benţa - din Fălticeni, Veronica Târlă - din Frasin, Domnica Ureche - din Mănăstirea Humorului, Vasile Girigan - din Salcea...), în frunte cu meşterul cioplitor Florin Cramariuc, preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Bucovina, i-am revăzut pe botoşănenii Badea Costică din Joldeşti (confecţionerul de căciuli Constantin Ciubotăriţa) şi pe meşterul popular şi rapsodul Gheorghe Ţugui, din Vorona (cu măştile lui tradiţionale), dar şi pe curelarii ieşeni Constantin şi Eugenia Vasiliu sau pe ţesătorul nemţean de lăicere, carpete şi covoare Iulian Mihalachi, din Bălţăteşti.

Între participanţii fideli la târgul din Muzeul Satului Bucovinean i-am reîntâlnit pe cioplitorul de căuşe şi coveţi Iordan Guşetu, din Vâlcea, şi pe confecţionerele de costume populare, traiste şi cergi Maria Bruj, din Prundu Bârgăului, şi Maria Gherghei, din Săpânţa. 

 

Sculptorul în os Ferenc Szilveszter, din Odorheiu Secuiesc, şi cioplitorul de miniaturi în lemn Teodor Pop, din Bârsana

Ne-a atras atenţia însă un stand, prezentat în premieră la târgul de la Suceava, cel al sculptorului în os Ferenc Szilveszter, din Odorheiu Secuiesc.

Ferenc Szilveszter a venit cu o mulţime de piese utilitare decorate cu modele sculptate, cu precădere cinegetice, realizate din os de vită, coarne de cerb sau coarne de bivol.

Fie că este vorba despre diverse recipiente pentru păstrat sare sau piper, de bricege şi deschizătoare de sticle cu mânere din os, de suporturi pentru creioane şi pixuri sau de brelocuri şi medalioane sculptate, toate sunt realizate cu migală şi, aşa cum spune meşterul, „cu suflet”.

Lăcătuş mecanic la o fabrică de mobilă, Ferenc Szilveszter lucrează cu pasiune în timpul liber şi, cu toate că este stângaci, realizează piese deosebite, unicat, care sunt marcate cu monograma autorului.

O altă prezenţă aparte este cea a lui Teodor Pop, din Bârsana, una din cele mai mari comune din Maramureş.

Fost funcţionar bugetar în Sighet, Teodor Pop face de câţiva ani (după ieşirea la pensie) sculptură naivă, miniaturală, în lemn.

Lucrează troiţe, coloane, case şi porţi tradiţionale, a cioplit şi o replică în miniatură a bisericii de lemn din Bârsana, aflată în patrimoniul universal UNESCO. 

Teodor Pop sculptează şi o serie de obiecte care se asamblează ca piesele Lego (mingi, troiţe realizate „dintr-o sută de găvoaze” sau „cheia fermecată” - care se asamblează cu mare greutate).

Şi, în câteva sticle între care şi unele pline cu horincă, a asamblat scăriţe, coloane şi troiţe miniaturale din lemn.

Târgul meşterilor populari din Muzeul Satului Bucovinean are şi un program zilnic de evenimente artistice, susţinute pe scena în aer liber de formaţii, ansambluri şi interpreţi de muzică populară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Târgul meşterilor populari - ediţia a XIX-a.
 Vizualizări articol: 2903 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Târgul meşterilor populari - ediţia a XIX-a5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei