Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 mai 2014 - Anul XIX, nr. 112 (5621)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Istoria minorităţilor etnice

Lansare de carte, la Templul Mare din Rădăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Templul Mare din Rădăuţi, impozant lăcaş de cult mozaic şi singurul funcţional din localitate, a avut loc vineri un eveniment inedit, constând în lansarea volumului cu titlul „O istorie care se stinge: Evreii din Rădăuţi”, de prof. dr. Daniel Hrenciuc.

 

„O astfel de lucrare este necesară întrucât, peste câţiva ani, s-ar putea să nu mai existe nici un evreu în localitate”

După volumul „Dilemele convieţuirii - evreii în Bucovina (1774-1939)”, lucrare care prezintă evoluţia istorică a evreilor în spaţiul bucovinean, istoricul Daniel Hrenciuc, recunoscut pe plan naţional şi internaţional în ceea ce priveşte istoria minorităţilor naţionale din arealul bucovinean (studiile sale, apreciate ca valoroase contribuţii analitice şi documentare, enumeră titluri precum „Din istoria polonezilor în Bucovina”, „România şi Polonia (1918-1931). Relaţii politice, diplomatice şi militare”, „Continuitate şi schimbare: Integrarea minorităţilor naţionale din Bucovina istorică în Regatul României Mari (1918-1928)”, „Maghiarii în Bucovina (1774-1941)”, „Provocările vecinătăţii: ucrainenii bucovineni în regatul României Mari (1918-1940). Contribuţii”...) a scos de sub tipar o nouă carte, dedicată de data aceasta comunităţii evreilor din Rădăuţi.

La manifestarea care a reunit în Templul Mare, alături de autor şi de membrii comunităţii evreieşti, numeroşi elevi, cadre didactice, reprezentanţi ai administraţiei locale, ing. Igo Koffler a salutat lansarea acestei cărţii dedicate evreilor rădăuţeni, o carte, aşa cum a mărturisit Daniel Hrenciuc, „care s-a născut ca urmare a unei discuţii cu Igo Koffler, care spunea că o astfel de lucrare este necesară întrucât, peste câţiva ani, s-ar putea să nu mai existe nici un evreu în localitate”.

Prezentarea şi discuţiile despre carte au fost precedate de un moment muzical susţinut de elevii Patricia Buliga şi Deni Costiuc, care au interpretat, acompaniaţi la chitară, un cântec în limba ebraică.

 

„Mulţumesc proniei c-am ajuns să văd un om de cultură care a scris o carte ce va rămâne veşnică pentru memoria evreilor din Rădăuţi!”

Au apreciat preocuparea lui Daniel Hrenciuc pentru minorităţile etnice din Bucovina consilierii locali Mirela Todorese, Traian Andronchi şi Simion Sticleţ, profesorul Radu Vizitiu, precum şi Simona Palaghianu, directorul Serviciului Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale, care a subliniat faptul că autorul este „un asiduu cercetător al arhivelor”.

Prezentarea cărţii a fost făcută de prof. univ. dr. Florin Pintescu, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, care a remarcat că volumul are o „structură rotundă” (fiind alcătuit din 20 de capitole, „care constituie un tot bine închegat de la prima, la ultima pagină”), o lucrare care cuprinde „informaţii interesante, unele dintre ele inedite”.

El a recomandat cartea cu precădere tinerilor, mesajul său vizând „toleranţa şi colaborarea interetnică”.

Referindu-se mai întâi la geneza şi la conţinutul acestei cărţi, Daniel Hrenciuc a pus apoi accentul asupra „dinamismului extraordinar al comunităţii evreilor din Rădăuţi, care au avut un rol deosebit în toate domeniile de activitate”.

În finalul evenimentului, după un moment liric susţinut de eleva Francesca Bordeianu, a vorbit octogenarul Ştefan Rotaru, care a resuscitat emoţionat amintiri despre prietenii săi evrei din Rădăuţiul de altădată.

„Mulţumesc proniei - a încheiat el - c-am ajuns să văd un om de cultură ca profesorul Daniel Hrenciuc, care a scris o carte de istorie ce va rămâne veşnică pentru memoria evreilor din Rădăuţi!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lansare de carte, la Templul Mare din Rădăuţi.
 Vizualizări articol: 1941 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Lansare de carte, la Templul Mare din Rădăuţi5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei