Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 mai 2014 - Anul XIX, nr. 103 (5612)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

„Interferenţe etnice bucovinene”

Zece artişti plastici suceveni au expus circa 50 de lucrări la Casa Prieteniei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Zece artişti plastici suceveni au expus marţi, la Casa Prieteniei, circa 50 de lucrări, în cadrul expoziţiei cu genericul „Interferenţe etnice bucovinene”, care a marcat în avans Ziua Europei. Vernisajul s-a bucurat de un public numeros.

Expoziţia, care va putea fi vizitată până pe 18 mai, reuneşte lucrări de pictură, grafică şi sculptură realizate de artiştii plastici Ioan Bodnar, Tiberiu Cosovan, Iosif Csukat, Iulian Dziubinski, Bolek Majerik, George Ostafi - OST, Mihai Pînzaru - PIM, Carmen Schley, Vasile Siminiuc, Alexandru Stoica, membri ai comunităţilor etnice din arealul bucovinean sau care au expus în numele şi cu acordul acestora.

 

„Aş vrea să continue la Suceava această infuzie de cultură, de limbă, de tradiţie”

Evenimentul de marţi a fost organizat de Uniunea Polonezilor din România, cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, împreună cu Instituţia Prefectului - Judeţul Suceava, Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul Cultural Bucovina.

Amfitrionul evenimentului a fost Cazimir Longher, curatorul expoziţiei, vicepreşedintele Uniunii Polonezilor din România (care a realizat/machetat afişul şi pliantul manifestării, împreună cu Tiberiu Cosovan).

Cazimir Longher le-a mulţumit artiştilor plastici, în special celor tineri, care, cu mult entuziasm, au onorat invitaţia de a expune lucrările lor în expoziţia care marchează ziua de 9 Mai - Ziua Europei.

Prezent la eveniment, prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a declarat că această expoziţie se potriveşte cu motto-ul Uniunii Europene, care este „Unitate în diversitate”. „Cred că este datoria noastră, a tuturor, să conservăm ce au specific  minorităţile naţionale. Sunt importante asemenea expoziţii, care aduc în atenţia publicului larg ceea ce are mai bun fiecare minoritate care locuieşte în Bucovina”, a completat Sinescu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că este onorat să participe la o astfel de manifestare, „pentru că nu se întâmplă foarte des să adunăm creaţie din partea atâtor minorităţi care trăiesc pe spaţiul nostru bucovinean. Sărbătorim Ziua Europei în avans, dar prin frumos, prin creaţie, prin muncă, prin cultură. Aş vrea să continue la Suceava această infuzie de cultură, de limbă, de tradiţie, din partea tuturor minorităţilor, pentru a putea păstra această mândrie de a fi bucovinean şi mai departe”.

 

„Un alt concept, acela al culturii interetnice”

Prezent la eveniment, consulul general al Ucrainei la Suceava, Ex. Sa Vasyl Boiechko, a salutat publicul aflat la „un eveniment cu adevărat european, pentru că sunteţi cu adevărat europeni. Noi încercăm să facem faţă şi să devenim europeni adevăraţi, dar nu este uşor pentru noi. Trebuie să luptăm pentru asta. Cum a spus poetul nostru naţional (n.r. - Taras Sevcenko): <Luptaţi şi învingeţi>”.

Redactorul-şef al Revistei Polonus, Stanislava Iachimovschi, a spus că ideea organizării acestei expoziţii este una deosebită, „pentru că, aşa cum se ştie, Bucovina este un spaţiu binecuvântat de Dumnezeu, nu numai ca natură, dar şi prin oameni harnici, gospodari, care trăiesc în bună înţelegere, indiferent de naţionalitate, religie, convingeri”.

Expoziţia a fost prezentată şi comentată de conf. univ. dr. Sabina Fînaru, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, care a apreciat că „în urmă cu vreo 30 de ani, se vorbea despre o cultură a minorităţilor, care ocupa un loc periferic în ansamblul culturilor naţionale. În ultima vreme, însă, îşi face din ce în ce mai mult loc un alt concept, acela al culturii interetnice. Acesta valorizează în spirit postmodern ideea reprezentării transgresive a identităţii, privilegiază în acest sens perspectiva policentrică şi raporturile de vecinătate, astfel încât istoria, viziunea ierarhică asupra lumii sunt recontextualizate şi resemnificate”.

 

Interferenţe

În expoziţie puteţi admira tablouri pictate de reprezentantul ucrainenilor, artistul plastic Ioan Bodnar, „un liric irecuperabil, un pictor care dezmiardă lumina”, alături de lucrările de linogravură, „o incursiune în trecutul Sucevei”, realizate de Tiberiu Cosovan, care propune publicului „o întoarcere în timp la vremuri aşezate şi statornice, acelea în care iubirea înseamnă mult şi definitivează existenţa”.

Tiberiu Cosovan se dovedeşte a fi „un autor de imagini adânci, care aspiră să scoată trecutul din uitare, un memorialist care se dăruieşte celor care, lecturându-i creaţia, vor să se redescopere vulnerabili şi visători, contemplativi în faţa lumii dezlănţuite”.

Regăsim pe simezele expoziţiei tablouri semnate de Iosif Csukat, reprezentantul maghiarilor, care „dezlănţuie în lucrările sale o armonie cromatică a orizontului, a depărtării...”, de Iulian Dziubinski, reprezentant al comunităţii polone, în lucrările căruia „se remarcă o dispersie de stiluri, un amalgam de stări, o fervoare cromatică specifică expresionismului”.

Câteva sculpturi în lemn au fost expuse de polonezul Bolek Majerik, care „poartă cu sine sensibilitatea, descoperind-o unde nu apare, iar sculpturile lui îl însoţesc fidel”. „Interferenţe etnice bucovinene” cuprinde şi câteva tablouri realizate de artistul Mihai Pînzaru – PIM, artist care este „atras uneori de mirajul culorilor, dar rămâne ceea ce l-a consacrat, grafician cu vervă imaginativă şi umor, spirit caustic şi pamfletar...”. De admirat sunt şi tablourile expuse de reprezentantul germanilor, George Ostafi – OST. Sunt compoziţiile unei conştiinţe alerte, neconvenţionale, fugitive, care îşi caută în nonfigurativ propria identitate”.

O bucurie pentru ochi şi suflet sunt şi tablourile unui alt artist plastic sucevean, Vasile Siminiuc, „colorist vivace, decis şi spontan”, „care are vervă şi disponibilitate pentru un cromatism generos, opulent, capabil să sugereze intensitatea sentimentului”. Tânăra generaţie a fost reprezentată la Expoziţia „Interferenţe etnice bucovinene” de Alexandru Stoica, din partea etniei romilor, şi de tânăra Carmen Schley, din partea etniei germane, absolventă a Şcolii Populare de Arte „Ion Irimescu”, specialitatea „Artă decorativă”, clasa profesoarei Viorica Moruz.

La finalul vernisajului, Cazimir Longher i-a oferit conf. univ. dr. Sabina Fînaru o diplomă de onoare, iar celor zece artişti plastici care au expus lucrări pe simeze câte o diplomă de participare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zece artişti plastici suceveni au expus circa 50 de lucrări la Casa Prieteniei.
 Vizualizări articol: 1716 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Zece artişti plastici suceveni au expus circa 50 de lucrări la Casa Prieteniei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei