Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 mar 2014 - Anul XIX, nr. 50 (5559)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Mărţişor

„Mănunchi de gânduri”, o „carte a majoratului” monahiei scriitoare Elena Simionovici

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sub egida Consiliului Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Sfânta Mănăstire Voroneţ şi Societatea Scriitorilor Bucovineni au organizat sâmbătă, în prima zi de Mărţişor, în Sala de Artă „Elena Greculesi” a bibliotecii publice sucevene, lansarea cărţii cu titlul „Mănunchi de gânduri”, a monahiei scriitoare Elena Simionovici.

 

Monahia Elena Simionovici, „o prezenţă constantă, semnificativă, în viaţa culturală suceveană”

Salutând, în calitate de gazdă, numeroşii participanţi la eveniment, directorul Bibliotecii Bucovinei, dr. Gheorghe Gabriel Cărăbuş, a apreciat faptul că, în prima zi de primăvară, obştea Sfintei Mănăstiri Voroneţ „ne face o bucurie deosebită”, prin lansarea acestei cărţi tipărite cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

Stavrofora Irina Pântescu, stareţa Mănăstirii Voroneţ, care s-a adresat deopotrivă onoratei asistenţe şi dragilor săi copii, pentru că, aşa cum a subliniat ea, „a fi stareţă înseamnă a fi mamă”, a reliefat faptul că monahia Elena Simionovici „este prima ucenică a Voroneţului care s-a apucat să utilizeze condeiul”, dedicându-se scrisului.

Scriitoarea Doina Cernica, moderatoarea evenimentului, a conturat portretul autoarei („o profesoară care a ales calea mănăstirii”), subliniind faptul că aceasta este „singura autoare de însemnări de pelerin purtând haină monahală”, iar conf. univ. dr. Carmen Cornelia Balan, semnatara prefeţei (care a spus că aceasta este o „carte a majoratului”, care marchează 18 ani de când monahia Elena Simionovici este „o prezenţă constantă, semnificativă, în viaţa culturală suceveană”), s-a referit la structura şi conţinutul volumului.

Volum care cuprinde trei secţiuni, trei registre care se referă la oameni, cărţi şi locuri, un mănunchi de gânduri care sunt împărtăşite cititorului.

 

O carte ca o „bijuterie”, în care „fiecare pagină este ca o petecuţă de viaţă”

„Scriitoarea - aşa cum remarcă universitarul sucevean (o apropiată a Mănăstirii Voroneţ, care este menţionată în carte cu sintagma „prietena noastră”) - lucrează sub imperiul sentimentului: observă, reţine, asimilează, combină ceea ce convine unei tendinţe, trece cu vederea, înlătură, elimină din organismul intelectual ceea ce contrazice aceeaşi tendinţă”.

Semnalând câţiva dintre oamenii (în primul rând Măicuţa, stavrofora Irina Pântescu, apoi măiastra soprană Angela Gheorghiu, medicul Georgeta Martiniuc sau academicianul Andrei Eşanu, „omul care vede cu ochii minţii”...), cărţile („Între uitare şi memorie”, de Micaela Ghiţescu, „Comoara din cenuşă”, de Elena Condrei, sau „În grădina care cântă”, de Silvia Ionescu Goga) şi locurile (pelerinajele şi călătoriile făcute în Israel, Egipt sau Grecia) din cartea monahiei Elena Simionovici, Carmen Cornelia Balan îşi încheie prefaţa spunând că „<Mănunchiul de gânduri> este mai curând o dăruire şi un fel profund creştinesc... de a fi cucerit de cuceririle celorlalţi”.

O carte ca o „bijuterie”, aşa cum a spus dr. Alis Niculică, în care „fiecare pagină este ca o petecuţă de viaţă” (aidoma celor din cartea Elenei Greculesi), o carte care se aşază ca „o treaptă către raiul adevărului vieţii noastre”.

 

„O carte elevată”, o carte „scrisă cu foarte multă simţire”

Apreciind evenimentul ca „o adevărată sărbătoare”, criticul şi istoricul literar Nicolae Cârlan a accentuat faptul că avem de-a face cu „o carte elevată”, o carte „scrisă cu foarte multă simţire”.

„Monahia Elena Simionovici - a precizat el - este un suflet poetic, chiar dacă ne va spune că n-a scris poezie niciodată”. Referindu-se la secţiunea dedicată cărţilor, el a remarcat că autoarea este un „cititor specializat”, care „are discernământ critic şi ştie să identifice valoarea”, care „formulează verdicte axiologice” şi se încumetă să facă „relaţionări comparatiste”.

Monahia Elena Simionovici (căreia scriitoarea Lucia Olaru Nenati i-a subliniat „unicitatea de pelerin teolog scriitor care este şi femeie” şi a încadrat-o în „categoria superioară a slujitorilor ortodoxiei”) a mulţumit la final tuturor celor care „au avut răbdarea şi bunăvoinţa” de a participa la manifestare, spunând că, dacă bunul Dumnezeu îi va da sănătate şi putere, va mai scrie încă un mănunchi din gândurile sale. Toţi participanţii la lansare au primit cartea ca dar de Mărţişor.

Evenimentul a avut parte şi de un moment muzical de chitară clasică, pregătit de prof. Ilie Zugrav de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, susţinut de elevii Samuel Duciuc şi Ştefan Lupu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Mănunchi de gânduri”, o „carte a majoratului” monahiei scriitoare Elena Simionovici.
 Vizualizări articol: 1480 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Mănunchi de gânduri”, o „carte a majoratului” monahiei scriitoare Elena Simionovici5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei