Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 mar 2014 - Anul XIX, nr. 48 (5557)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   28 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

“Ion Irimescu 111”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul de Artă “Ion Irimescu” Fălticeni, în colaborare cu Asociaţia Fălticeni Cultural şi Primăria municipiului Fălticeni, a organizat în zilele de 26 şi 27 februarie 2014 evenimentul  cultural “Ion Irimescu 111”.

În ambele zile, Muzeul de Artă “Ion Irimescu” şi-a deschis porţile pentru vizitare gratuită şi pentru vizionarea interviurilor date de Maestrul Ion Irimescu de-a lungul vieţii, peste 3.000 de persoane beneficiind de această facilitate.

Manifestările începute pe 26 februarie, cu atelierele de creaţie - pictură şi modelaj, au fost continuate de ziua maestrului, pe 27 februarie, cu un moment aniversar dedicat marelui artist. Printre participanţi s-au numărat ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Cătălin Nechifor – preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, senatorul Ovidiu Donţu, primarul Cătălin Coman, profesorii Gheorghe Ciobanu şi Gheorghe Macarie, scriitoarea Doina Cernica, executorii testamentari ai maestrului, oameni de cultură şi artă.

Tot în cadrul manifestărilor de joi a avut loc şi premierea elevilor câştigători la concursul interşcolar “Să-l cunoaştem pe Maestrul Ion Irimescu”, organizat de Şcoala Gimnazială ”Ion Irimescu”, în parteneriat cu Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, premiile la cele trei secţiuni fiind înmânate de Cătălin Nechifor, Ovidiu Donţu şi Cătălin Coman.

 

Ion Irimescu, un “filon cultural” pentru Fălticeni

Prezenţa tinerilor în Sala Pictor “Aurel Băeşu” l-a determinat pe unul dintre prietenii apropiaţi ai maestrului, Arhiepiscopul ÎPS Pimen, să scoată în evidenţă rolul şcolii în cultivarea frumosului, “desenul şi caligrafia fiind denumite dexterităţi, îndemânări ce aparţin unui talent care trebuie cultivat. Materia îşi are rostul şi frumuseţea ei, ea poate fi modelată ca să fie mesageră a unor valori spirituale”, a spus ÎPS Pimen.

Cătălin Nehifor, preşedintele Consiliului Judeţean, şi-a adus aminte de momentele petrecute alături de Ion Irimescu în Aula Academiei Române în anul 2003, cu ocazia sărbătoririi centenarului maestrului, precizând că, “dacă astăzi ne mândrim cu Fălticeniul, piatra de temelie înseamnă Ion Irimescu. Înseamnă că la Fălticeni acest filon cultural este păstrat, este dus mai departe şi de fiecare dată când am ocazia să prezint Muzeul <Ion Irimescu> o fac cu drag, printre numeroşii vizitatori din ţară şi străinătate care au trecut pragul muzeului, numărându-se şi delegaţiile oficiale ale ambasadorilor din toată lumea acreditaţi la Bucureşti”.

Pentru senatorul Ovidiu Donţu, maestrul Ion Irimescu înseamnă un model pentru toate generaţiile de artişti, “pentru că a iubit viaţa şi oamenii, a străbătut întreaga lume pentru a o cunoaşte şi pentru a avea noi revelaţii. S-a întors însă în Fălticeni şi cu mare dragoste ne-a dăruit acest muzeu care reprezintă cea mai mare colecţie de autor din România şi unul dintre cele mai importante muzee din Europa”.

Şi pentru primarul Cătălin Coman marele sculptor român este un model, dar unul al longevităţii, titlul manifestării - “Ion Irimescu 111” - însemnând pe lângă scurgerea timpului şi campionul Ion Irimescu, de trei ori locul 1.

Gheorghe Dăscălescu, directorul Muzeului “Ion Irimescu”, a făcut public faptul că, după pensionarea sa, care va avea loc în această primăvară, preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei “Fălticeni Cultural”, va fi cel care va păstori acest muzeu. “În numele legatarilor testamentari, Sfinţia Sa este cel mai potrivit să ducă mai departe visul maestrului Ion Irimescu, de a realiza Centrul de Studii şi Creaţie Artistică <Ion Irimescu>”, a spus Gheorghe Dăscălescu, directorul Muzeului de Artă “Ion Irimescu”.

 

Ultima dorinţă a maestrului, Centru Naţional de Studii şi Creaţie Artistică „Ion Irimescu”, la Fălticeni

Tot directorul Gheorghe Dăscălescu a solicitat sprijin autorităţilor judeţene pentru a îndeplini ultima dorinţă a lui Ion Irimescu, aceea ca Muzeul de Artă “Ion Irimescu” să fie ridicat la gradul de Centru Naţional de Studii şi Creaţie Artistică „Ion Irimescu”.

Evocarea maestrului Ion Irimescu a fost făcută şi prin intervenţiile invitaţilor, prieteni apropiaţi ai maestrului. Profesorul Gheorghe Macarie a precizat că Ion Irimescu este artistul total, analiza profundă a operei sale fiind un deziderat prin elementele unice, specifice, definitorii şi permanente prezente în creaţia sa. Prof. Gheorghe Ciobanu, un cercetător al operei irimesciene aflat în “anticamera centenarului”, l-a numit pe Ion Irimescu “vrăjitorul irisului omenesc, care a împlinit un secol, un deceniu şi un an, o eternitate şi la propriu, şi la figurat”.

 

Corespondenţa maestrului cu unul dintre prietenii săi, donată muzeului

În cadrul evenimentului de joi, Alexandru Toma, un apropiat al maestrului Ion Irimescu, a venit cu “două rugăminţi”. Una a fost adresată preşedintelui Consiliului Judeţean şi s-a bazat pe o rugăminte a maestrului Ion Irimescu din 2003, adresată lui Alexandru Toma, de a sta la uşa şefilor pentru a înfiinţa Centrul Cultural de Creaţie şi Cercetare Artistică la Fălticeni.

A doua a fost donaţia către Muzeul de Artă “Ion Irimescu” a 21 de scrisori şi două autografe din corespondenţa purtată cu maestrul.

“În total sunt 25 de scrisori. Pe patru scrie <strict confidenţial>. 21 le ofer Muzeului pentru că din ele rezultă ce rugăminţi a avut Ion Irimescu”, ne-a declarat Alexandru Toma.

După ce profesorul Constantin Bulboacă a recitat poezia “Maestrul”, dedicată lui Ion Irimescu, preotul Liviu Mihăilă a oferit din partea Asociaţiei “Fălticeni Cultural” 12 diplome de excelenţă “Mai fericit este a da decât a lua” legatarilor testamentari ai maestrului Ion Irimescu, preşedintelui Cătălin Nechifor, senatorului Ovidiu Donţu, personalului muzeului care s-a ocupat de activităţile organizate pe 26 şi 27 februarie la Fălticeni.

 

Spectacol de poezie, operă şi muzică clasică

Invitaţii la eveniment s-au bucurat şi de câteva momente artistice susţinute de tineri iubitori ai folkului şi de Trupa de teatru “Birlic”, care a încântat publicul cu momente poetice.

În încheierea evenimentului, în Sala Bronzurilor a avut loc recitalul cvartetului de coarde al elevilor de la Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” din Suceava şi recitalul sopranei Cristina Grigoraş, mezzosopranei Marinela Nicola şi pianistei Simona Gâdei de la Opera Naţională Română din Iaşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Ion Irimescu 111”.
 Vizualizări articol: 1632 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
“Ion Irimescu 111”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei