Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 feb 2014 - Anul XIX, nr. 28 (5537)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Palatul Comunal

Un câmpulungean a bătut din banii proprii a treia medalie jubiliară dedicată localității

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inginerul câmpulungean Ovidiu Corduneanu, un mare pasionat de numismatică, a ajuns la a treia medalie jubiliară dedicată localității în care trăiește, bătută, ca și precedentele, exclusiv din banii proprii și destinată colecționarilor.

Este vorba despre o medalie de 80 mm diametru, dedicată împlinirii a 150 de ani de la punerea pietrei fundamentale a Palatului Comunal – clădire mai cunoscută azi publicului local drept ”Vechea primărie”. Încuviințarea pentru construirea Palatului Comunal câmpulungean, un document care ar echivala ca greutate, în zilele noastre, cu un decret prezidențial, a fost emisă în 1860 de Franz Josef I. Construcția a început în 1863 și a fost terminată în 1880, când a fost inaugurată, în timpul primarului Ion (Nițucă) Cosinschi. Într-un manuscris ce-i aparține lui Ioan Bilețchi Albescu se preciza că ”prin el (n.n. - Palatul Comunal) Câmpulungul ținea să devină, din sat, oraș”.

Inginerul Corduneanu, care este preocupat și de cercetarea documentelor vechi, a avut ideea medaliei jubiliare anul trecut, când lecturarea vechilor documente i-a reamintit că se împlinește ”o sumă rotundă de ani de la un eveniment atât de important și atât de puțin cunoscut”. Pe aversul medaliei este imortalizată o imagine veche a Palatului Comunal, așa cum apare pe ilustratele de epocă, iar pe revers este prezentat Franz Josef I, fostul Mare Duce al Bucovinei. A fost realizată într-un tiraj redus, de doar 20 de exemplare din tombac și două de argint. Totul a fost făcut la Imprimeria Națională, la înaltă calitate artistică.

Gravura a fost asigurată de unul dintre cei mai apreciați specialiști din Europa, Tudor Leșanu, discipol al maestrului Mircia Dumitrescu, membru activ al Academiei Române.

Corduneanu ne-a explicat că nu este un demers comercial și nu a beneficiat în nici un fel de sprijin financiar: ”Este vorba numai despre pasiunea mea aici și de un scop clar, de a promova trecutul Bucovinei și al Câmpulungului. În perioada de glorie a Bucovinei se vorbea întâi de Cernăuți și Câmpulung și abia apoi de Suceava, Rădăuți, Vatra Dornei. Iată că nu mai este așa acum. Demersul meu se vrea și un semnal pentru primarul actual, ca să știe că trebuie să aducă primăria la locul în care a fost”, ne-a spus Ovidiu Corduneanu.

 

Alte două medalii dedicate Câmpulungului

Corduneanu mai are la activ două medalii, dedicate tot Câmpulungului. Prima a fost bătută în 2011, pentru a marca 600 de ani de atestare documentară a Câmpulungului, a avut 60 mm diametru și a ieșit în tiraj de 30 de exemplare de tombak și trei din argint. Pe aversul său a fost amplasat un logo al evenimentului, iar pe revers, un peisaj din centrul localității.

A doua medalie a fost realizată în 2013, pentru a se marca 140 de ani de la nașterea lui Vasile Gheorghiu, mare teolog ortodox român, specialist în Noul Testament, profesor doctor la Facultatea de teologie la Cernăuți. Medalia a avut diametru de 60 mm și un tiraj de 20 exemplare din tombac și două din argint. Pe aversul său a fost imprimat un portret al marelui teolog câmpulungean, iar pe revers, reședința mitropolitană din Cernăuți, unde a funcționat Facultatea de Teologie.

Potrivit precizărilor numismatului câmpulungean, chiar dacă există foarte multe solicitări de la pasionați din diferite colțuri ale lumii, tirajele celor trei medalii nu vor fi suplimentate.

Corduneanu nu este la prima inițiativă specială dedicată Câmpulungului și Bucovinei. El a editat o lucrare destinată popularizării turismului interbelic din zonă și are în lucru o carte amplă despre cartea bucovineană din lemn. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un câmpulungean a bătut din banii proprii a treia medalie jubiliară dedicată localității.
 Vizualizări articol: 1376 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Un câmpulungean a bătut din banii proprii a treia medalie jubiliară dedicată localității5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Halal municipiu trimis de
( 6 feb 2014, 15:55:11
Acum 150 de ani se putea construi un sediu de primarie pentru un ocol iar acum nu sunt in stare sa construiasca un sediu de primarie pe masura frumosului oras. Cred ca mai costructiv era daca d-nul Corduneanu ne prezenta un proiect ambitios al unui nou sediu al primariei Campulung Moldovenesc,fiindca actualul sediu este retrocedat si cu toate ca se baga ,banii la greu in el din banii urbei acesta va ajunge pana la urma tot pe mana proprietarilor.De ce la 1863 s-a putut si acum nu ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei