Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 235 (5442)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Ansamblul “Plaiurile Dornelor” din Vatra Dornei a deschis Zilele orașului Chișinău

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tineri dorneni, membri ai Ansamblului folcloric “Plaiurile Dornelor” de la Clubul Copiilor și Elevilor (CCE), au participat în perioada 1-6 octombrie, la Chișinău, la cea de-a XV-a ediție a Festivalului internațional de dans popular pentru formațiile artistice de copii.

Festivalul de folclor pentru copii, a deschis, practic, calendarul de manifestări al Sărbătorii orașului Chișinău, fiind, după cum spuneau organizatorii, “un bun prilej pentru tinerii din Chişinău de a cunoaște tradițiile și costumele altor popoare”.

Evenimentul a fost organizat de către Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului Municipal din capitala Moldovei, CCE Vatra Dornei fiind invitat pentru a doua oară, după ediția din 2004.

Cei 27 de tineri și şapte adulți, care au alcătuit delegația dorneană, au fost primiți, cu multă ospitalitate în familiile elevilor Liceului Teoretic “Mihai Viteazul”, unul dintre cele mai bine cotate ale Chișinăului, la care învață peste 1.400 de moldoveni. Ghizi le-au fost, pe toată durata șederii, pe lângă familiile-gazdă, și inimoșii profesori Svetlana Negru (director adjunct) și Mihai Chiriac, maestru coregraf al Ansamblului “Busuiocul”, ansamblu format din elevi ai liceului.

Programul prezentat de dorneni a fost unul variat, suitelor de dansuri și cântece din Bucovina și Moldova alăturându-li-se în program dansurile din Muntenia și Banat. Soliștii instrumentiști Voicu Olaru (saxofon, fluier) și Vasilică Boancheș (trompetă), precum și solistele vocale Loredana Costea și Camelia Lucescu au făcut ca de fiecare dată evoluția dornenilor să fie apreciată la superlativ de spectatorii moldoveni.

Unul dintre punctele importante din programul celor șase zile petrecute în Moldova a fost repetiția comună a celor două ansambluri, “Plaiurile Dornelor” și “Busuiocul”, dansatorii învățând pași și mișcări de la cei „de peste Prut”.

Spectacolele au avut loc în sălile de festivități ale kiceelor “Mihai Viteazul” și “Onisifor Ghibu”, dar și la Filarmonica Națională “Serghei Lunchevici” și Teatrul Național “Mihai Eminescu”.

Dornenilor li s-au alăturat în programul spectacolelor și alte ansambluri din Chișinău dar și invitați din străinătate: ansamblurile “Svoiațî” din Rajcov – Polonia, “Păstrătorii tradiției” din Covășânț - Arad și “Țvetî paporotnica” din Kiev-Ucraina.

Pe lângă spectacolele susținute, tinerii de la Vatra Dornei au vizitat orașul, Piața Marii Adunări Naționale, Arcul de Triumf, statuia lui Ștefan cel Mare sau Aleea clasicilor aflându-se pe lista de obiective bifate în program.

 

„Am găsit un Chișinău mult schimbat în bine”

“A fost o experiență interesantă pentru toți copiii, pentru că e prima dată când avem un turneu în est cu această generație. Am găsit un Chișinău mult schimbat în bine, niște oameni care te copleșesc cu ospitalitatea și îmi doresc din tot sufletul să putem continua prietenia care s-a legat între cele două grupuri, între cele două instituții” ne-a declarat profesorul Vasile Moroșan, directorul CCE Vatra Dornei.

De altfel, delegația română a fost primită și la Primăria Chișinău, împreună cu reprezentanții celorlalte ansambluri prezente în festival, dar și de directoarea Liceului “Mihai Viteazul”, Nelly Berezovschi, cea care și-a manifestat intenția de a întoarce vizita, chiar în această iarnă, împreună cu un grup format din elevii care au i-au cazat pe dorneni, la Chișinău.

În același timp delegației de la CCE i-a fost prezentat „Ordinul de onoare”, acordat Liceului de către Președintele Republicii.

Directorul Moroșan i-a invitat pe membrii Ansamblului „Busuiocul” la ediția din 2014 a Festivalului “Dorna, plai de joc și cântec”, iar coregraful Mihai Chiriac a fost invitat să facă parte din juriul ediției de anul viitor.

Despărțirea s-a făcut printre lacrimi, tinerii români (dorneni și chișinăueni) promițându-și reîntâlnire în cel mai scurt timp posibil, prietenia legată între ei în cele câteva zile fiind una foarte puternică. Svetlana Negru le-a oferit conducătorilor grupului și un buchet de flori, pe ale căror semințe i-a rugat să le planteze, urmând ca la proxima revedere gestul să fie întors de români din roadele acestor semințe.

Deplasarea în Moldova a fost posibilă cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naționale, al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, al Primăriei Vatra Dornei și al Asociației de Tineret “Plaiurile Dornelor”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ansamblul “Plaiurile Dornelor” din Vatra Dornei a deschis Zilele orașului Chișinău.
 Vizualizări articol: 1723 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Ansamblul “Plaiurile Dornelor” din Vatra Dornei a deschis Zilele orașului Chișinău5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cinste lor; trimis de
( 9 oct 2013, 11:38:58
Copii acestui ansamblu, alaturi de profesorii lor si bineînteles de părintii lor au dus faima in toate colturile lumii.Munca asidua a acetor copii a dus la realizări aşa de frumoase. Bine ar fi daca ar fi si ajutati un pic material, pentru ca pe unde au fost au adus numai cinste tarii noarte castagand aproape de fiecare data premiul I sau marele premiu. Stiu ca inainte erau mai multi tineri în acest ansamblu, cand jucau 2-3 generatii de dansatori, incepand cu cei mai mici , apoi cu cei mijlocii si termanand cu cei mai mari. Era o adevarata desfatare.Insa probabil sa poti invata si aduce la excelenta 3 echipe de tineri care sa ne incante privirile este foerte multa munca si probabil in randul tinerilor sunt mai putini iubitori de folclor.Oricum felicitari din toata inima dansatori, copiilor nostri si la mai mare..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei