Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 233 (5440)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie de caricatură

„După noi potopul - Roşia Montană”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Istorie Suceava a avut loc sâmbătă vernisajul expoziţiei de caricatură cu titlul provocator „După noi potopul - Roşia Montană”, realizată de graficianul satiric Doru Ghiocel Olaş.

 

Un semnal de sănătate civică locală

Intitulată iniţial „După noi potopul”, dar setată apoi pe un subiect fierbinte (cu imprimarea supratiparului „Roşia Montană” pe afişul manifestării), expoziţia graficianului sucevean este, prin forma de protest soft a caricaturii, un semnal de sănătate civică locală într-un moment în care clasa politică face fandări în faţa unor situaţii revoltătoare.

Arhitectul Doru Ghiocel Olaş, un veteran al graficii satirice sucevene care face parte dintre graficienii satirici de forţă, din tagma celor care nu au nevoie de cuvinte pentru a-şi exprima ideile, a caricaturiştilor care, fie că uzează de imagini-metaforă, fie că decupează secvenţe din realitate, au darul „scanării” subtile a poantei, a apelat de data aceasta la desenul cu text pentru a nu lăsa loc de interpretări.

Având ca temă majoră (cu variaţiuni) situaţia de la Roşia Montană, dar şi alte câteva evenimente din actualitate, caricaturile cu text explicit se circumscriu unui demers care, aşa cum a remarcat colegul de breaslă, graficianul Mihai Pînzaru PIM „pune în lumină grotescă realitatea noastră cotidiană”.

 

„Nu trebuie să lăsăm lucrurile aşa cum sunt sau să aşteptăm să le rezolve altcineva, ci trebuie să avem atitudine”

Aşa cum a spus Doru Ghiocel Olaş, este vorba de „actualitate şi de atitudine”. „Atât am putut eu să fac şi aceasta este forma mea de protest”, a spus autorul lucrărilor, accentuând faptul că „nu trebuie să lăsăm lucrurile aşa cum sunt sau să aşteptăm să le rezolve altcineva, ci trebuie să avem atitudine, pentru că atitudinea este cea care poate transforma un popor într-o naţiune”.

Expoziţia a fost provocată de refuzul unei gazete locale de a publica o caricatură cu tema Roşia Montană, refuz care l-a determinat pe graficianul satiric sucevean să realizeze, în numai câteva zile, o suită de lucrări pentru a le prezenta publicului.

O expoziţie cu „transfer de idei cu text”, aşa cum a precizat Mihai Pînzaru PIM, care, remarcând numărul mare de participanţi, a spus că cei prezenţi trebuie să fie „răspândacii” acestor idei.

 

Un eveniment vizual de impact, menit să-i determine pe vizitatori să ia atitudine

Cum rolul şi rostul caricaturii sunt de a-i face pe oameni să zâmbească şi să gândească, expoziţia cu genericul „După noi potopul - Roşia Montană”, care numai printr-o scăpare a SMOC (Serviciul Mondial de Organizare a Coincidenţelor - imaginat de scriitorul şi publicistul Radu Cosaşu) n-a fost vernisată cu o zi mai devreme (când s-a sărbătorit Ziua Mondială a Zâmbetului / World Smile Day - care este marcată în prima zi de vineri a lunii octombrie), constituie un eveniment vizual de impact, menit să-i determine pe vizitatori să ia atitudine.

Expoziţia de caricatură militantă „După noi potopul - Roşia Montană” poate fi vizionată până la sfârşitul lunii octombrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „După noi potopul - Roşia Montană”.
 Vizualizări articol: 1957 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 27 voturi
„După noi potopul - Roşia Montană”4.6527

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei