Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 230 (5437)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Arta naivă din Bucovina

Tabăra de la Păltinoasa şi Casa-muzeu Olaş, de la Vama, în revista „Galeria naivă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Galeria naivă”, revista artei naive din România (nr. 3, toamna 2013), se deschide cu un amplu material de prezentare a primei ediţii a Taberei de artă naivă de la Păltinoasa, material publicat în premieră în Monitorul de Suceava.

 

Tabăra de artă naivă de pe malul pârâului Bucovăţ şi casa meşterului Dragoş Olaş

Tabăra de la Păltinoasa, care s-a desfăşurat la Casa Ignătescu, în intervalul 15-22 iulie, a reunit în raiul înverzit de pe malul pârâului Bucovăţ opt participanţi, care acoperă, prin zonele de provenienţă, aproape întreg teritoriul ţării.

Este vorba de Costel Iftinchi (fondatorul şi redactorul-şef al revistei „Galeria naivă”), Calistrat Robu, Ana Boţa, Maria Lupu, Valeria Tofan, Maria Goşoiu, Carla Olaru şi Toader Ignătescu.

Materialul ilustrat, căruia i se adăugat încă două pagini cu „Mărturii fotografice”, a fost reprodus şi în albumul taberei, album care poartă semnătura lui Costel Iftinchi, editat de Editura CreArt.

Revista mai conţine încă un material care vizează arta naivă din arealul bucovinean, articol publicat tot în Monitorul de Suceava, care prezintă Casa-muzeu Olaş, de la Vama.

Octogenarul meşter sculptor şi pictor Dragoş Olaş a destinat unul din imobilele gospodăriei personale (casa cea nouă, cu etaj) păstrării şi etalării într-o expoziţie permanentă a celor mai reuşite lucrări ale sale.

Sunt lucrări de o diversitate uimitoare, de la icoane sculptate cu chipuri de sfinţi, la basoreliefuri cu scene de muncă şi figuri de ţărani, statuete şi plachete ornamentale cu evenimente din viaţa satului, candelabre, troiţe şi măşti.

 

Evenimente de artă naivă, noi apariţii editoriale şi „Simeza revistei”

Ambele materiale, publicate cu acordul autorului (subsemnatul), întregesc cuprinsul revistei (singura revistă de artă naivă din România) care semnalează expoziţia de pictură de la Botoşani (organizată cu prilejul împlinirii a 45 de ani de activitate a Şcolii Populare de Arte), expoziţia retrospectivă de la Piteşti a pictorului naiv Nicolae Burcă, Tabăra de artă naivă de la Poiana Mărului (care a avut loc în perioada 8-18 august, reunindu-i pe artiştii Camelia Ciobanu Constantin, Viorel Cotoi, Maria Goşoiu, Maria Lupu, Dumitru Ştefănescu, Ecaterina Tudor, Petru Vintilă, Mihai Vintilă), prezenţa pe simeze băcăuane a pictoriţei Catinca Popescu, sau evenimentele de artă naivă de la Galaţi, care l-au avut ca protagonist pe pictorul Vasile Popovici.

Răsfoind filele de istorie ale artei naive aflăm lucruri interesante despre sculptorul George Bărbuş (1932-2008) şi despre Otvos Karoly (1938-1994) şi citim despre noile apariţii editoriale aplicate domeniului: albumele “Artă naivă / artă infantilă - ipostaze ale creativităţii limbajului vizual” şi „Talent, evoluţie şi creativitate” (autor Alexandru Cherecheş) şi romanul „Învăluit sub magia culorilor”, semnat de pictorul naiv Vasile Popovici.

Paginile color care alcătuiesc „Simeza revistei” reproduc lucrări semnate de artişti naivi din Bacău, Baia Mare, Bârlad, Brăila, Bucureşti, Caransebeş, Cluj-Napoca, Galaţi, Reşiţa, Târgu Mureş, Timişoara, Tulcea, dar şi de suceveanul Iulian Dziubinski.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabăra de la Păltinoasa şi Casa-muzeu Olaş, de la Vama, în revista „Galeria naivă”.
 Vizualizări articol: 709 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Tabăra de la Păltinoasa şi Casa-muzeu Olaş, de la Vama, în revista „Galeria naivă”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei