Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 226 (5433)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ceremonie

A XLV-a ediţie a Festivalului naţional de poezie „Nicolae Labiş”, deschisă oficial la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ediţia a XLV-a a celui mai longeviv concurs literar din ţară, Festivalul naţional de poezie „Nicolae Labiş”, a debutat vineri, 27 septembrie, manifestarea fiind găzduită de Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava. Evenimentul se desfăşoară la Suceava, Fălticeni şi Mălini, propunându-şi să descopere, să sprijine şi să promoveze noi şi autentice talente în rândul tinerilor autori de poezie de pretutindeni.

Festivitatea de deschidere a festivalului a fost moderată de Carmen Veronica Steiciuc, consultant artistic la Centrul Cultural Bucovina, coordonatoarea festivalului. Potrivit acesteia, „această perioadă înseamnă pentru Suceava şi Mălini un pelerinaj al scriitorilor români de pretutindeni care îşi îndreaptă paşii şi gândurile frumoase spre acest tărâm de poveste, poveste care poartă amprenta poetului Nicolae Labiş. O reîntâlnire cu literele, cu cuvintele, înseamnă o emoţie multiplicată pentru toţi cei care vin în numele poeziei la Suceava, Fălticeni şi Mălini”.

Carmen Veronica Steiciuc a mai menţionat că de-a lungul celor 45 de ediţii s-au evidenţiat autori care peste vreme şi-au confirmat talentul, aşezându-şi numele în rândul celor mai importanţi poeţi pe care îi are spaţiul literar românesc - Constantin Ştefuriuc (câştigătorul primei ediţii a festivalului), Matei Vişniec, Ioana Crăciunescu, Cleopatra Lorinţiu, Mircea A. Diaconu, George Vulturescu, Gellu Dorian, Lucian Vasiliu, Nichita Danilov, Daniel Corbu, Aurel Dumitraşcu, Cassian Maria Spiridon, Gabriel Stănescu, Elena Ştefoi, Roman Istrati, Ion Drăguşanul etc.

Referitor la festival, criticul literar Mircea A. Diaconu a menţionat că acesta este „un prilej de a celebra poezia în sine şi de a respecta valorile. Există o anumită fragilitate, flexibilitate, în a spune ce înseamnă o valoare, în prezent. Există o zonă a publicului care e destul de derutată referitor la acest aspect, prin urmare, cred că e un moment să redescoperim valori, iar una dintre acestea este indiscutabil Nicole Labiş”.

„Labiş este un spirit liber, a fost o figură care exprimă capacitatea de a spune, în opoziţie cu ceilalţi, ceea ce gândeşte. Aşadar, un rebel, un nonconformist care spărgea canoanele civice şi literare. Ca poet, el a reuşit să impună ceea ce risca să dispară definitiv – forţa emoţiei în poezie”, a mai spus Diaconu.

Din prezidiul evenimentului au mai făcut parte preşedintele şi vicepreşedintele

Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor şi Ilie Niţă, directorul Centrului Cultural Bucovina - Viorel Varvaroi, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale - Victor T. Rusu.

Invitaţii de onoare ai festivalului sunt reprezentanţii familiei Labiş, respectiv Margareta Labiş, sora poetului, şi nepoţii Horia şi Andreea.

Dintre personalităţile literare invitate la cea de-a XLV-a ediţie a Festivalului naţional de poezie „Nicolae Labiş” şi-au mai confirmat prezenţa: Mircea Martin, Alexandru Cistelecan, Adrian Dinu Rachieru, Vasile Spiridon, Mircea A. Diaconu, Emil Brumaru, Grigore Ilisei, Liviu Ioan Stoiciu, Nicolae Georgescu, Doina Rizea, Marcel Mureşeanu, Doina Popa, Paul Gorban, Valentin Talpalaru, Andreea Brumaru, Dumitru Brăneanu, Alexandru Ovidiu Vintilă, Ilie Luceac, Nicolae Cârlan, Ion Filipciuc, Constantin Hrehor, Ion Beldeanu, Elena Brânduşa Steiciuc, Sabina Fânaru, Monahia Elena Simionovici, Doina Cernica, Ion Cozmei, Gheorghe Patza, Liviu Papuc, Liviu Pendefunda, Rodica Mureşan, Viorica Petrovici, Elena-Maria Cuşnir, Liviu Popescu, Isabel Vintilă, Alis Niculică, Cezar Straton, Constantin Severin, Ion Paranici, Dan Florin Prodan, Georgiana Diaconiţa, Vlad Sibechi şi alţii.

Festivalul naţional de poezie „Nicolae Labiş” este singurul festival din ţară în care juriul este format doar din critici literari: Mircea Martin – preşedintele juriului,  Alexandru Cistelecan, Adrian Dinu Rachieru, Mircea A. Diaconu şi Vasile Spiridon.

 

Festivalul-concurs „Nicolae Labiş la el acasă”, la prima ediţie

În premieră, această ediţie a Festivalului Naţional „Nicolae Labiş” propune un festival-concurs. Este vorba despre Festivalul „Nicolae Labiş la el acasă”, iniţiat de Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, manifestare ce cuprinde două secţiuni (eseu şi PowerPoint/video) şi care se adresează elevilor. Inspectorul şcolar de specialitate din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava a înmânat premiile primei ediţii a festivalului. La secţiunea Eseu, premiul I a fost obţinut de Laura Andreea Munteanu, eleva fiind îndrumată de prof. Carmen Bocăneţ. Premiul al II-a i-a revenit Ioanei Vlădău, pregătită de prof. Carmen Bocăneţ, iar premiul al III-lea a fost adjudecat de Roxana Abiculesei, elevă îndrumată de prof. Iulia Muraru. Cele trei eleve provin de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava.

La secţiunea PowerPoint, premiul I a fost câştigat de Andrei Ilişanu, îndrumat de prof. Mihaela Neacşu, de la Colegiul Tehnic „Petru Muşat”. Premiul al II-a a mers la Ştefana Palade şi Ioana Palade de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, eleve pregătite de prof. Maria Lemnaru. Tot de la colegiul fălticenean, Raluca Costea a obţinut premiul al III-lea (prof. Maria Lemnaru). Premiul special al Festivalului „Nicolae Labiş la el acasă” a fost oferit Margaretei Labiş.

În sala ce a găzduit ceremonia de deschidere a festivalului a fost prezentată o expoziţie de grafică, lucrările purtând semnătura lui Vasile Anghel Siminiuc.

Totodată, ceremonia de deschidere a evenimentului a inclus şi un moment artistic susţinut de elevi ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”, performanţa acestora fiind apreciată la unison de cei prezenţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A XLV-a ediţie a Festivalului naţional de poezie „Nicolae Labiş”, deschisă oficial la Suceava.
 Vizualizări articol: 1902 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
A XLV-a ediţie a Festivalului naţional de poezie „Nicolae Labiş”, deschisă oficial la Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei