Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 221 (5428)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

“Înger și sau Demon”

Carmen Agoutin, consul al României la Munchen, şi-a lansat ieri primul volum de versuri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Carmen Constantina Agoutin, recent numită consul al României la Munchen, în cadrul Consulatului României din capitala Bavariei, unde va reprezenta și va promova la cel mai înalt nivel interesele României, şi-a lansat ieri primul volum de versuri, “Înger și sau Demon”, în prezenţa unui public numeros, mulţi prieteni şi oameni care i-au marcat într-un fel cariera.

Cezar Căilean, director de marketing Alexandria Librării, le-a amintit celor prezenţi, în debutul acţiunii culturale, că autoarea volumului “Înger și sau Demon”, Carmen Agoutin, lector universitar la Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava, „pregătește, sub egida Alexandria Publishing House, publicarea tezei sale de doctorat în comunicare: <O analiză socio-psiho-lingvistică a discursului politic românesc contemporan>”.

 

„Un artist complet şi desăvârşit”

Poeta Viorica Petrovici, cea care a avut încredere în potenţialul artistic al lui Carmen Agoutin încă de când aceasta avea 15, 16 ani, o numeşte acum „un artist complet şi desăvârşit”. „Acest volum putea să apară şi acum 20 de ani..., iar acum Carmen putea să lanseze al zecelea volum, dacă nu s-ar fi risipit într-o dăruire continuă pentru toţi şi pentru toate. Şi iată că a dat Dumnezeu, că acolo, în politică, unde s-a risipit cel mai mult, în sfârşit, cineva îi recunoaşte meritele incontestabile”, a spus Viorica Petrovici.

Poeta a continuat să rostească gânduri pornite din suflet, inserând în prezentarea ei şi versuri din volumul “Înger și sau Demon”.

„Eu o cunosc, cred, cel mai bine. Este copilul sufletului meu, pe care l-am crescut şi cu care am mers şi am colindat, cu Cenaclul <Dialog liric>, prin sate şi oraşe, şi ea încânta şi cânta, aşa cum merita sufletul omului să primească o rază de lumină, pe vremea aceea”, a povestit cu emoţie Viorica Petrovici, care a amintit publicului că toată viaţa poetei Carmen Agoutin este o poezie. „Ea transformă lumea în care trăieşte prin poezie. Mă bucur extraordinar că, acolo unde va merge, va transforma locul într-o oază românească de lumină, de poezie, lumea aceea va şti cu adevărat că suntem nişte oameni frumoşi”, a conchis poeta Viorica Petrovici.

 

PoetaCarmen Agoutin, în rândul membrilor SSB

Criticul literar Rodica Mureşan a ţinut săprecizezecă volumul “Înger și sau Demon”, cu o cromatică, după cum o arată şi coperta, în alb şi negru, este „un volum care vine după ani de acumulări şi exerciţii pentru sertar, care ne sugerează (albul şi negrul de pe copertă) ideea de dualitate a fiinţei umane şi despre modul în care poetul reuşeşte să facă faţă unei realităţi bezmetice din zilele noastre. Poeta îşi dezvăluie, îşi mărturiseşte dezamăgirile, pe care fiinţa sensibilă le simte aproape în mod cotidian”.

Prezent la eveniment, poetul şi profesorul Ion Cozmei, vicepreşedinte al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, a făcut pe loc un catren: „Bătrânul cronicar Ion Cozmei / Se adresează celor care vin / Eu o cunosc pe Carmen Macovei / Voi profitaţi de Carmen Agoutin.” Poetul a spus că volumul semnat de Carmen Agoutin conţine „o poezie feminină”, „a sufletului”, „a iubirii”.

În calitate de vicepreşedinte al Societăţii Scriitorilor Bucovineni (SSB), Ion Cozmei a propus ca poeta Carmen Agoutin să intre în rândul membrilor SSB, lucru care se va concretiza într-o şedinţă ulterioară a membrilor societăţii. Cuvinte frumoase i-a adresat poetei Agoutin şi scriitorul Cezar Straton, care a spus că îi apreciază „polivalenţa preocupărilor, evident talentul, şi o admir foarte mult şi pentru faptul că se ambiţionează să facă politică. Eu cred că acesta este domeniul în care misoginismul este la nivel maxim. Teoria ei de a crede într-o idee, într-o dogmă, faptul că-şi consacră timpul politicii nu fac decât să-mi sporească sentimentul de admiraţie pe care îl am pentru această doamnă”.

 

„În acest alb şi negru este un întreg curcubeu de trăiri şi de sentimente”

Profund emoţionată de prezenţa unui număr mare de prieteni dragi, Carmen Agoutin a spus că „după foarte mulţi ani am reuşit să-mi adun versurile în acest volum, care, până la urmă, reflectă puţin filozofia mea de viaţă, pentru că în acest alb şi negru este un întreg curcubeu de trăiri şi de sentimente, pentru că oamenii nu sunt numai albi sau numai negri. În fiecare om există ceva bun. Am încercat prin tot ceea ce am făcut, fie în politică, fie în administraţie, să ţin calea de mijloc. Am rezistat într-un mediu misogin. Până la urmă, cea mai importantă este iubirea, care cred că răzbate din volumul meu”.

Poeta Angela Furtună a completat că volumul “Înger și sau Demon” „este o carte excepţională, care transcende ideii debutului, care, de obicei, este legat de amatorism, dar această carte este una profesionistă şi va suna foarte bine şi în limba germană”.

În semn de rămas bun, înainte de a prelua postul de consul al României la Munchen, Carmen Agoutin i-a încântat pe cei prezenţi ieri la City Gallery cu câteva piese folk, acompaniată la chitară de Cătălin Onciu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Carmen Agoutin, consul al României la Munchen, şi-a lansat ieri primul volum de versuri.
 Vizualizări articol: 2951 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Carmen Agoutin, consul al României la Munchen, şi-a lansat ieri primul volum de versuri4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei