Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 219 (5426)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Vernisaj

26 de tablouri din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal, pe simezele Muzeului de Istorie Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Muzeul de Istorie Suceava a avut loc ieri vernisajul expoziţiei de pictură “Peisagişti germani şi austrieci din secolele XVII-XIX”, din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu. Expoziţia cuprinde 26 de lucrări în ulei pe pânză, printre care şi portretul baronului Samuel von Brukenthal (1721-1800), realizat de un anonim transilvănean în jurul anului 1800.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a spus că este a treia expoziţie cu piese foarte valoroase din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu, lucrări care au putut fi admirate de iubitorii de artă din Suceava. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 20 octombrie, fiind ultima expoziţie găzduită de Muzeul de Istorie în această formulă. „Următoarea expoziţie a Muzeului Brukenthal se va deschide, sperăm noi, în noul sediu al Muzeului de Istorie. În următorii doi ani, 2014 şi prima parte a anului 2015, Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu nu ne va putea încânta cu lucrări valoroase, pentru că Muzeul de Istorie din Suceava intră în restaurare”, a completat Emil Ursu.

 

Lecţie... de pictură

La vernisaj a fost prezent şi custodele colecţiei sibiene, curatorul Valentin Mureşan, care a vorbit despre expoziţia de natură statică, care cuprinde peisaje aparţinând pictorilor şcolii germane şi austriece. „Expoziţia este un fragment din marile colecţii ale Muzeului Naţional Brukenthal, Brukenthal fiind întemeietorul muzeului care-i poartă numele. Pot fi admirate peisaje, cu scene de vânătoare, cu scene rurale...”, a spus Valentin Mureşan.

Pentru a-l face cunoscut pe întemeietorul faimosului muzeu sibian, în expoziţie este inclus şi ultimul portret al baronului Samuel von Brukenthal (1721-1803), lucrare realizată de un anonim transilvănean. Publicul prezent la vernisaj a fost format în mare parte din elevi ai Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, care, însoţiţi de profesoara Lucia Puşcaşu, artist plastic, au discutat liber, admirând tablourile semnate de peisagişti germani şi austrieci din secolele XVII-XIX, despre culoare, despre cer, despre natură...

„I-am adus la această expoziţie, în primul rând să-i învăţ că nu numai lucrările noastre din atelier sunt importante. Aceşti copii trebuie să înveţe ce trebuie să facă după ce termină un tablou, cum arată o simeză într-o sală de expoziţie... I-am atenţionat să se uite la peisajul de secol XVII, XVIII, XIX, pentru că, atunci când tema este peisajul, celelalte vietăţi, fauna, nu are atâta importanţă cum ar avea într-o altă temă, compoziţie figurativă cu personaje. Aici primează elementele din natură: copacul, floarea, pasărea, cerul”, ne-a spus Lucia Puşcaşu.

Tinerii au putut vedea lucrări semnate de Christian Hülfgott Brand (1695-1756) - Procesiune religioasă, Johann Christian Brand (1723-1795) - Peisaj cu stejari, Johann Gabriel Canton (1710 -1753) - Călăreţi şi ţărani, Max. Josef Schinnagel (1694-1761) - Peisaj cu castel în ruină, Norbert Grund (1717-1767) - Peisaj marin, Ludwig Hans Fischer (1848-1912) - Castelul Hunedoara. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 26 de tablouri din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal, pe simezele Muzeului de Istorie Suceava.
 Vizualizări articol: 1304 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
26 de tablouri din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal, pe simezele Muzeului de Istorie Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei