Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 190 (5397)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cetatea de Scaun a Sucevei

Deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediţii a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

După parada cu făclii, care s-a desfăşurat joi seara pe străzile urbei, pe traseul Obcini - George Enescu - Primărie - Ana Ipătescu - Cetatea de Scaun, un alt moment special al celei de-a VII-a ediţii a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” a avut loc vineri în Cetatea Sucevei.

Este vorba de deschiderea oficială a festivalului, eveniment la care au participat reprezentanţi de frunte ai instituţiilor organizatoare (Primăria municipiului Suceava, Consiliul Judeţean şi Muzeul Bucovinei), precum şi ai Instituţiei Prefectului Suceava.

 

„Vocea festivalului” a anunţat că peste „cinci minute medievale” va avea loc deschiderea

Deşi programată pentru ora 17.30, deschiderea oficială a festivalului, care a avut ca locaţie de desfăşurare baza Turnului de apărare „Petru Muşat”, a întârziat destul de mult. Arlechinul, care s-a autointitulat „vocea festivalului”, a anunţat că peste „cinci minute medievale” (care au durat circa jumătate de oră) va avea loc deschiderea.

Moment care, atunci când au ajuns reprezentanţii organizatorilor în cetate, a avut ca semnal de începere un foc de archebuză tras de pe Turnul de apărare.

Directorul Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, îmbrăcat în caftan boieresc, a dat citire unui hrisov (care s-a scris la Suceava, la leatul 7521, luna august, ziua 16), prin care a anunţat că „pentru pomenirea vremurilor de mult apuse” s-a organizat acest festival, cu precizarea că „la împlinirea sorocului de un an” se va face din nou „mare pohteală” la Suceava pentru ediţia următoare.

 

„Să vă distraţi câteva zile în cetatea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt!”

Au vorbit apoi prefectul Florin Sinescu (care a apreciat faptul că la Suceava se petrece un „eveniment deosebit”), primarul municipiului Suceava, Ion Lungu (care şi-a exprimat speranţa că, după finalizarea lucrărilor de reabilitare a Cetăţii de Scaun, se vor organiza mai multe evenimente în incinta acestui obiectiv), şi Nicolae Robu, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, care a adus salutul românilor basarabeni de la Soroca (subliniind faptul că români şi moldoveni deopotrivă „trebuie să ne asumăm împreună responsabilităţile trecutului şi ale viitorului”).

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a accentuat că Muzeul Bucovinei se preocupă de şapte ani de organizarea şi promovarea Festivalului Medieval, încheind cu îndemnul adresat participanţilor: „Să vă distraţi câteva zile în cetatea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt!”

 

Apărătorii cetăţii s-au confruntat cu oastea asediatorilor

Alăturându-se oficialităţilor, un membru al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara a dat semnalul de foc pentru săcăluşele şi archebuzele de pe turn, salve de foc care au răsunat umplând aerul cu fum de pucioasă şi primind răspunsul tunurilor de pe zidul de întărire al şanţului de apărare al cetăţii.

S-au auzit atunci sunete de trâmbiţă şi de corn, tobele au început să răpăie, iar membrii trupelor, asociaţiilor şi ordinelor cavalereşti au afluit către poarta de intrare în cetate.

Luptători înzăuaţi, războinici cu coifuri metalice şi platoşe groase din piele, înarmaţi cu topoare şi săbii şi protejaţi de scuturi grele, s-au împărţit în două tabere şi s-au postat la un capăt şi la altul al podului care asigură accesul în cetate.

A fost reînviată o bătălie din trecut, în care apărătorii cetăţii s-au confruntat cu oastea asediatorilor.

O bătălie crâncenă, care a dus faima cetăţii Sucevei ca o cetate care nu se lăsă cucerită.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediţii a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 5281 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediţii a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei