Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 142 (5349)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

De Sânziene

Târgul meşterilor populari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cu prilejul Zilelor Sucevei, organizate de Primăria şi Consiliul Local al municipiului Suceava, Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene, împreună cu Centrul Cultural Bucovina, organizează Târgul meşterilor populari, adresat, cu precădere, meşterilor şi artizanilor din judeţul Suceava.

 

Ofertă bogată pentru cumpărători

Anul acesta s-a ales ca locaţie a manifestării noul Centru pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene, din apropierea Patinoarului Areni, obiectiv care dispune de spaţiu de expunere atât în interiorul clădirii, cât şi pe platoul din faţa intrării.

Târgul, care urmăreşte să promoveze arta şi tradiţia populară din Bucovina, precum şi produsele confecţionate de artizani şi meşteri populari, produse care vin în întâmpinarea cererii locuitorilor din zonă, dar şi a pelerinilor care participă la sărbătoarea de Sânziene, a reunit anul acesta meşteri ai lemnului, încondeietori de ouă, confecţioneri de costume, podoabe populare şi măşti tradiţionale, împletitori din fibre vegetale, ceramişti şi pictori iconari.

O ofertă bogată pentru cumpărătorii atraşi de decorativitatea produselor şi de utilitatea lor casnică şi gospodărească.

 

Costume populare, ouă încondeiate, măşti tradiţionale, mobilier rustic şi obiecte cioplite

Vineri, în prima zi a târgului, printre primii meşteri care au sosit şi s-au instalat în corturile amplasate pe platou se aflau Veronica Hojbotă şi Domnica Ureche, din Mănăstirea Humorului, care au venit cu costume populare, şi meşterul olar Ionuţ Paşcaniuc, de la Marginea. Pe platou, dar şi de-a lungul trotuarului, şi-au etalat produsele Ecaterina Neamţu din Suceava (costume populare brodate), soţii Nicolae şi Elena Gheorghian (miniaturi sculptate din lemn şi podoabe tradiţionale), Virginia Şoldănescu din Rădăşeni (ouă încondeiate, cusături şi costume populare) şi Ana Cazac din Gura Humorului (măşti tradiţionale, ornamente şi împletituri din sfoară).

Familia Iliuţă Gheorghe şi Georgeta, din Salcea, a adus la târg costume populare, păpuşi îmbrăcate tradiţional, ouă încondeiate, dar şi ornamente de grădină din lemn, blidare şi căsuţe pentru păsărele.

Meşterul lemnar Nucu Benţa, din Fălticeni, expunea piese de mic mobilier rustic şi obiecte cioplite, iar Stela Lucaci, din Şcheia, oferea spre vânzare diverse piese ornamentale pe suport împletit din nuiele şi sfoară.

Singurii extrajudeţeni prezenţi ieri, până la ora prânzului, erau ceramiştii corundeni Blaziu şi Levente Szasz, cu piesele lor de ceramică decorate specific.

 

Primul act de amploare organizat de cele două instituţii culturale sucevene    

În spaţiul de la parterul Centrului pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene, alături de standul meşterului cioplitor Florin Cramariuc, preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Bucovina, participau la târg Silvia Schipor din Rădăuţi (îmbrăcăminte croşetată şi împletită pentru copii - botoşei, tichiuţe, căciuliţe, pălărioare) şi Geanina Sauciuc din Gemenea, comuna Stulpicani (ouă încondeiate şi podoabe din ceramică).

Alături de Vera Andronic, din Mănăstirea Humorului, care etala costume populare, se aflau Paraschiva Dumitrescu şi Nicoleta Cazac, din Rădăuţi, cu ouă încondeiate şi podoabe din mărgele, dar şi Ecaterina Saghin din Vatra Moldoviţei (ouă încondeiate) şi Rodica Buşcu din Vatra Dornei, cu icoane pictate pe sticlă.

Aşa cum a subliniat Vasile Ilie, directorul Centrului pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene, la târg au fost invitaţi să participe şi meşteri populari din alte judeţe.

Viorel Varvaroi, responsabil cu creaţia meşterilor populari din cadrul Centrului Cultural Bucovina, a precizat că acesta este primul act de amploare organizat de cele două instituţii culturale sucevene.   

Târgul va fi deschis oficial duminică, la ora 14.00, în prezenţa primarului Ion Lungu, a autorităţilor sucevene şi a delegaţiilor străine invitate la Zilele Sucevei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Târgul meşterilor populari.
 Vizualizări articol: 2546 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Târgul meşterilor populari5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei