Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 137 (5344)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

La Rădăşeni

Dialog tată-fiu prin intermediul cărţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sâmbătă, 15 iunie, Şcoala Gimnazială „Ion Lovinescu” din Rădăşeni a găzduit lansarea cărţii „Poveşti din Lumea Dealului. Istorisite lui Şerban de către tatăl său”, publicată sub semnătura lui Daniel Şandru, la Editura Institutul European Iaşi. Este ocarte care are la bază copilăria fiului autorului, Şerban, şi în care ilustraţiile profesoarei Stela Timişan prezintă „necuvântătoarele”, dar şi membrii familiei şi prietenii lui Şerban.

Este o carte a real-fantasticului scrisă în urma unor experienţe de viaţă ale autorului, ale fiului său şi ale celorlalte personaje la Rădăşeni, în care lumea fantasticului nu mai are limite temporale sau spaţiale, putând funcţiona în mintea şi sufletul cititorului.

Prieteni ai autorului sau iubitori de carte, foşti colegi de şcoală, cadre didactice, rude şi oameni de cultură din Fălticeni şi Rădăşeni au dorit să fie alături de Daniel Şandru la această lansare.

 

Poveşti captivante pentru copii şi maturi, completate cu imaginile personajelor

După ce prof. Dumitru Axinte a prezentat însemnătatea satului Rădăşeni pentru cultura şi istoria românească, prof. univ. dr. Doru Tompea, rectorul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, i-a introdus pe cei prezenţi în „acest mic tratat despre copilărie” a lui Daniel Şandru, precizând că această carte, care abordează universul fascinant al copilăriei, se adresează în aceeaşi măsură copiilor şi maturilor.

Profesorul Emil Munteanu, de la Colegiul Naţional de Arte „Octav Băncilă” din Iaşi, s-a referit la seriozitatea lui Daniel Şandru, care în cartea „Poveşti din Lumea Dealului. Istorisite lui Şerban de către tatăl său” este altfel decât cea cu care ne-a obişnuit politologul, publicistul, conferenţiarul universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, Daniel Şandru. „În <Poveşti din Lumea Dealului> am găsit o seriozitate a cuvintelor completată cu savoarea imaginilor. În felul acesta dealul devine o poveste, iar Rădăşeniul începe să marcheze un loc important în literatura pentru copii”, a spus profesorul Emil Munteanu.

 

Cartea unui tată care instituie un dialog în planul poveştilor

„Poveşti din Lumea Dealului. Istorisite lui Şerban de către tatăl său” este cartea unui tată care instituie un dialog în planul poveştilor, iar „cheia de lectură” a acestei cărţi a fost „găsită” de prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă, Decanul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi.

„Tot ce este în cele 76 de pagini ale cărţii se întâmplă aici, în Rădăşeni, cu personaje în carne, oase şi spirit prezente aici în sală, dar în acelaşi timp cu multe ghilimele, dihănii admiratoare ale personajelor şi înainte de toate ale autorului şi ale Adinei, <soţia mea şi mama lui Şerban>, cum scrie Daniel”, a spus prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă.

Nicu Gavriluţă a mai precizat că aceasta nu este o carte a noastră, a oamenilor, ci a animalelor, a păsărilor, a lumii dintre dealuri, iar conf. univ. dr. Sorin Bocancea, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, a considerat cartea ca fiind una de învăţături pe care Daniel i le dă lui Şerban, dar îi transferă şi unele obsesii pe care tatăl le are.

În cuvântul său, Daniel Şandru a spus că ajungând la Rădăşeni această carte, poveştile au ajuns la ele acasă.

„Este o carte pe care am scris-o într-o săptămână la Rădăşeni, în casa bunicilor, după ce m-am întors de la o bursă postdoctorală în Bulgaria. Fiind departe de muza mea, Adina şi Şerban fiind la Iaşi, m-am pomenit că sunt marcat de melancolie şi am început să scriu această carte de poveşti, cu toate că venisem cu alte gânduri: să mă odihnesc şi să scriu o carte de ştiinţe politice. După o apariţie editorială a mea, fiul meu, Şerban, răsfoind cartea, mi-a spus că nu înţelege nimic din ce e scris acolo. Atunci i-am promis că voi scrie o carte în care îi voi povesti copilăria. E cartea la care ţin cel mai mult şi pe care o dedic soţiei mele, Adina, şi băiatului meu”, a spus Daniel Şandru. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dialog tată-fiu prin intermediul cărţii.
 Vizualizări articol: 1948 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Dialog tată-fiu prin intermediul cărţii5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei