Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 128 (5335)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie de grafică

Radu Bercea - Mărturii din infernul concentraţionar comunist pe simeze băimărene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Artistul plastic humorean Radu Bercea, autorul unor serii de lucrări grafice care ilustrează infernul concentraţionar românesc, deportările şi suferinţele din închisorile comuniste, a expus cu câteva zile în urmă, în cadrul unei manifestări organizate sub egida Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR), pe simeze băimărene.

 

Lucrări din ciclurile „Memoria retinei gulagului românesc” şi „Deportaţii - Via Dolorosa”

Expoziţia, etalată la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, reuneşte lucrări din ciclurile „Memoria retinei gulagului românesc” şi „Deportaţii - Via Dolorosa”, serii tematice aflate, parţial, în colecţiile AFDPR, pe care artistul le-a completat cu câteva lucrări noi, prezentate acum în premieră.

Evenimentul, găzduit de biblioteca băimăreană, la propunerea preşedintelui AFDPR, Octav Bjoza, coautor alături de artistul plastic humorean al unor albume care prezintă, în imagini reconstituite grafic, sistemul concentraţionar românesc în anii comunismului (sistem căruia atât Radu Bercea cât şi Octav Bjoza, foşti deţinuţi politici, i-au supravieţuit), s-a înscris totodată pe agenda de activităţi a Casei de Cultură din Gura Humorului, prin participarea directorului acestei instituţii, prof. Constantin Logigan.

 

Albumul de artă „Bucovina mărturisită”, în fondul de carte al bibliotecii băimărene

Prezentată de Octav Bjoza, de directorul Bibliotecii „Petru Dulfu”, prof. dr. Teodor Ardelean, şi de prof. Constantin Logigan, expoziţia (în cadrul căreia Radu Bercea a rememorat momente tragice din anii petrecuţi în închisorile şi coloniile penitenciare de muncă de la Luciu-Giurgeni, Cireşu, Grădina, Strâmba, Salcia...) a fost vizionată cu interes de publicul băimărean.

Cu acest prilej, Radu Bercea a prezentat şi recentul său album de artă intitulat „Bucovina mărturisită”, album lansat la sfârşitul lunii ianuarie la Muzeul Bucovinei, cu ocazia vernisării expoziţiei „Vrednici de Bucovina”, în cadrul căreia artistului i s-a decernat Premiul „Opera Omnia”. Albumul, pe care Radu Bercea l-a oferit în dar lui Octav Bjoza şi prof. dr. Teodor Ardelean, a intrat şi în fondul de carte al bibliotecii băimărene. Expoziţia rămâne la Baia Mare până la jumătatea lunii iunie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Radu Bercea - Mărturii din infernul concentraţionar comunist pe simeze băimărene.
 Vizualizări articol: 1012 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Radu Bercea - Mărturii din infernul concentraţionar comunist pe simeze băimărene5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei