Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 124 (5331)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Expoziţie foto-documentară

„Memoria patrimoniului industrial”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Istorie Suceava s-a deschis miercuri şi poate fi vizionată până pe data de 20 iunie expoziţia foto-documentară cu genericul „Memoria patrimoniului industrial”.

 

25 de panouri care prezintă obiective şi instalaţii tehnologice de mare valoare

Expoziţia, realizată în cadrul unui proiect de arheologie industrială finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, prezintă mărturii ale rezultatelor cercetărilor efectuate pe parcursul a doi ani (perioada 2006-2008), în judeţele Iaşi, Vaslui, Bacău şi Suceava, de specialiştii Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” Iaşi, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Iaşi, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani, Muzeul Judeţean de Istorie Vaslui şi Muzeul Bucovinei Suceava.

Pe cele 25 de panouri sunt prezentate obiective şi instalaţii tehnologice de mare valoare existente în aria cercetată, în scopul promovării şi sensibilizării opiniei publice şi a factorilor de decizie pentru salvarea, conservarea şi valorificarea acestora şi stimularea potenţialului turistic.

Referiri cu privire la acest proiect a făcut muzeografa Ioana Coşereanu, cu prilejul deschiderii expoziţiei „Ipostaze tehnice”.

 

Fotografii de arhivă, dar şi imagini la zi (acolo unde mai există mărturii)

Panourile sunt ilustrate cu fotografii de arhivă, dar şi cu imagini la zi (acolo unde mai există mărturii) ale unor obiective industriale din Iaşi (Uzina electrică şi primele centrale care deserveau Teatrul Naţional, Spitalul „Sf. Spiridon”, Palatul Culturii şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Atelierele Nicolina, Băile publice, dar şi Atelierele CFR Paşcani sau Fabrica de cărămidă de la Ciurea) şi din judeţele Vaslui, Bacău, Botoşani şi Suceava.

Din judeţul Vaslui sunt vizate ca obiective de patrimoniu Castelul de apă, Gara Vaslui, precum şi Fabrica de rulmenţi din Bârlad.

Dacă judeţul Bacău are în vizor industria extractivă (Exploatarea minieră Comăneşti), din judeţul Botoşani sunt prezentate informaţii cu privire la Uzina electrică (realizată în anul 1906 după planurile lui Anghel Saligny şi dată în folosinţă în anul 1912).

Planşele referitoare la judeţul Suceava prezintă Uzina de Apă (salvată şi transformată în Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană şi Peisaj), gările Suceava (Burdujeni) şi Suceava Nord (Iţcani), dar şi gările din Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc, precum şi Salina Cacica (la care primul cazan de fierbere a saramurii a intrat în funcţiune din anul 1790).

Foarte interesant este panoul care prezintă podurile de piatră din Moldova, ilustrat cu podurile de la Cârjoaia-Cotnari şi Zlodica (din sec. XV) sau podul de la Cănţălăreşti - Vaslui (din 1636).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Memoria patrimoniului industrial”.
 Vizualizări articol: 791 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Memoria patrimoniului industrial”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei