Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 101 (5308)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Recunoaşterea valorii

Cei mai iscusiţi încondeietori de ouă, premiaţi la Festivalul de la Moldoviţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

În cadrul Festivalului Ouălor Încondeiate, ediţia a VII-a, desfăşurat în Duminica Floriilor, la Moldoviţa, cei mai buni expozanţi, de la fiecare secţiune, Ouă încondeiate, Artă tradiţională veche, Gastronomie, Cel mai frumos coş de Paşte, Cel mai frumos costum popular, au primit diplome şi aprecieri din partea juriului.

La secţiunea Ouă încondeiate s-au acordat următoarele premii: „Cel mai tânăr participant” - Iustina Mahu, din Moldoviţa, în vârstă de 3 ani şi jumătate; „Cel mai în vârstă participant” - Aurelia Chimiac, din Moldoviţa, în vârstă de 75 de ani; “Premiul special al juriului” - Aurelia Tincuţa Toma, din Vatra Moldoviţei. Premiul presei i-a fost acordat artistei Lucia Condrea, pentru promovarea artei încondeierii ouălor în ţară, dar mai ales în străinătate, şi pentru popularizarea etniei huţule. Premiul de popularitate la această secţiune a fost obţinut de Constantin Moisa, din Ciumârna.

 

Creativitate şi artă contemporană

La secţiunea Artă tradiţională veche, premianţii au fost: Elena Torac, Paul Torac, Paula Torac, din Brodina, care s-au situat pe prima poziţie, Celica Nistor, din Rogojeşti (Botoşani) - premiul al II-lea şi Elisaveta Moroşanu, din satul Demăcuşa, premiul III. Cei mai apreciaţi expozanţi la subsecţiunea

Creativitate au fost Maria Iasinovschi, din Paltinu, premiul I, Melina Haureş, din Suceava, Aurica Aneci, din Paltinu, şi Veronica Loba, din Moldoviţa, premiul al doilea, în timp ce Marcela Irimia, din Moldoviţa, Paraschiva Iasinovschi, din Paltinu, Veronica Irimescu, din Moldoviţa, şi Grupul Polonenka, din Paltinu, s-au poziţionat pe locul al III-lea.

La subsecţiunea Artă contemporană, juriul a acordat următoarele premii: Oltea Balabasciuc, din Moldoviţa, şi Rodica Boiciuc, din Ciumârna, au obţinut premiul I. Pe poziţia a doua au urcat Aurelia şi Darie Vasilena Nesciuc, din Moldoviţa, iar pe locul III s-au situat Ioana Rusaniuc şi Oltea Macovei.

Juriul a mai acordat câteva premii: „Premiu pentru păstrarea folclorului autentic” -  Felicia Oblezniuc, din Molodviţa, “Premiu pentru sculptură în lemn” - Vasile Alboi, din Câmpulung Moldovenesc, şi “Premiul pentru păstrarea şi transmiterea artei tradiţionale” - Elena, Paul şi Paula Torac, din Brodina.

 

Tinere speranţe

Au fost premiaţi şi elevii Şcolii Gimnaziale Molodoviţa, ai Şcolii Ciumârna, coordonaţi de Ilaria Puşcă, ai Grădiniţei Putna şi ai Liceului Tehnologic “Vasile Cocea” din Moldoviţa, care au venit la festival cu ouă încondeiate, expoziţie gastronomică şi coşuri de Paşte. S-au mai remarcat, la secţiunea Artă tradiţională, Maria şi Cristina Ceciuleac, din Moldova Suliţa.

La secţiunea Cel mai frumos coş de Paşte au primit diplome Sebastian Hremaliuc şi Mihaela Moroşan, iar la secţiunea Gastronomie, câştigător a fost desemnat Liceul Tehnologic “Vasile Cocea” Moldoviţa.  

 

Peste 5.000 de exponate, în muzeul Luciei Condrea

Consideraţi oameni ai munţilor, care îşi trăiesc viaţa într-un mod simplu, auster chiar, huţulii şi-au păstrat cu străşnicie tradiţiile, obiceiurile, poveştile. Secole la rând, însă, nu au avut prilejul să îşi arate comorile. Acasă la huţuli, în comuna Moldoviţa, ni se oferă an de an prilejul să descoperim şi să explorăm una dintre cele mai mari comori din zonă, comoară „ascunsă” în ocniţele unui muzeu particular, care poartă numele artistei Lucia Condrea.

În momentul de faţă, după cum ne-a spus artista, după mulţi ani de muncă, spaţiul muzeului pare neîncăpător pentru cele peste 5.000 de exponate: ouă încondeiate, ouă închistrite foarte vechi, adunate de la bătrânii huţuli din satele de munte, ouă aduse de pe toate continentele lumii, pe unde a călătorit artista, şi ouă decorate şi închistrite de Lucia Condrea, cea care s-a luptat şi a reuşit să deschidă, în anul 2008, Muzeul Ouălor Încondeiate din Moldoviţa, emblemă a Bucovinei, dar şi a Europei.

 

„Fiecare lucrare o consider o operă de artă, un sacrificiu, o dăruire, un unicat”

Lucia Condrea ne-a explicat că muzeul este o creaţie proprie, „fiecare lucrare o consider o operă de artă, un sacrificiu, o dăruire, un unicat. În cazul meu, nu doar talentul şi-a pus amprenta, ci şi munca şi perseverenţa au fost liniile directoare în desăvârşire”. Condrea a completat că „cel mai ieftin ou din muzeul meu costă 25 de euro, iar cele la care lucrez mai mult şi sunt făcute cu tehnici speciale pot depăşi 2.000 de euro. De multe ori, dacă aş pune timpul în faţă, n-aş mai lucra nimic. La un ou lucrez de la câteva ore, la o lună şi jumătate”.

La începutul lunii martie, artista Lucia Condrea a primit o Diplomă de merit pentru activitatea desfăşurată în domeniul artei plastice, în cadrul Galei Femeilor de Succes Suceava 2013 – „Performanţă la superlativ”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cei mai iscusiţi încondeietori de ouă, premiaţi la Festivalul de la Moldoviţa.
 Vizualizări articol: 4183 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 13 voturi
Cei mai iscusiţi încondeietori de ouă, premiaţi la Festivalul de la Moldoviţa5.0513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei