Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 99 (5306)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tradiţie şi spiritualitate

Ouăle închistrite de femeile huţule, apreciate de sute de oameni, la Moldoviţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

În Duminica Floriilor, Sala de Sport a comunei Moldoviţa a fost însufleţită de sute de vizitatori, care au venit să admire ouăle închistrite de femeile huţule, în cadrul Festivalului Ouălor Încondeiate, ediţia a VII-a. Peste 35 de expozanţi, circa 20 de încondeietori de ouă, adulţi şi copii, zece expozanţi la secţiunea gastronomică şi cinci  la secţiunea artă tradiţională veche au demonstrat, dacă mai era nevoie, că obiceiurile, meşteşugurile vechi, rădăcinile, într-un cuvânt, nu s-au pierdut la Moldoviţa.

„În vatra străveche a încondeietoarelorde ouă - Moldoviţa”, după cum a apreciat, la debutul manifestării, preotul protopop Aurel Goraş, s-au strâns huţuli şi din alte localităţi, precum Vatra Moldoviţei, Paltinu, Brodina, Izvoarele Sucevei, Moldova Suliţa, dar şi încondeietoare din Vama, Câmpulung Moldovenesc, Pojorâta sau Rogojeşti – Botoşani.

 

Tradiţia nu moare, se transmite

Festivalul Ouălor Încondeiate de la Moldoviţa a cuprins mai multe secţiuni: Ouă încondeiate, Artă tradiţională veche, Gastronomie, Cel mai frumos coş de Paşte, Cel mai frumos costum popular şi, pentru prima dată, o secţiune de creaţie literară, proză şi poezie, intitulat „Hristos a Înviat”, pentru elevii din clasele V-VIII.  

Printre expozanţi am întâlnit-o şi pe cea mai mică închistritoare de ouă, Iustina Mahu, în vârstă de 3 ani şi jumătate, care, chiar dacă în atelierul de lucru al bunicii, renumita artistă Lucia Condrea, „mai mult a stricat, decât a încondeiat”, ştie cum să ţină chişiţa şi îi calcă pe urme surorii mai mari, Ioana, care la 9 ani are deja o minicolecţie de ouă închistrite, sub atenta supraveghere a Otiliei Mahu, fiica Luciei Condrea, profesoară de educaţie muzicală la Şcoala „Bogdan Vodă” din Câmpulung Moldovenesc.

 

Moştenire de preţ

Mugurel Balabasciuc, consilierul personal al primarului comunei Moldoviţa, Traian Ilieşi, ne-a spus că speră ca festivalul de la Moldoviţa să continue cu cel puţin încă şapte ediţii şi să adune cât mai mulţi încondeietori din toată Bucovina, în principal huţuli, dar şi încondeietori din alte zone, unde tradiţiile nu s-au pierdut.

Primarul Traian Ilieşi a apreciat faptul că la Moldoviţa şi în împrejurimi „mai sunt oameni care depun eforturi foarte mari pentru a păstra aceste obiceiuri şi tradiţii, primite moştenire de la bunici şi străbunici, care trebuie lăsate şi urmaşilor. Toată lumea aleargă astăzi pentru îmbogăţire, dar îmbăgăţirea pe care o caută mulţi este pe termen scurt. Bogăţia cea mai mare este aceea care o primeşti de la bunici, de la străbuni, pe care poţi să o transmiţi mai departe copiilor, nepoţilor, şi una dintre aceste moşteniri este închistritul ouălor”.

 

Încondeiază de 65 de ani

Am întâlnit-o ca expozant, în cadrul festivalului, pe Aurelia Chimiac, în vârstă de 75 de ani, din Moldoviţa, care ne-a povestit că închistreşte ouă de la 10 ani. „Am fost la toate ediţiile festivalului de până acum, unde am primit şi diplome. Sunt printre cele mai în vârstă închistritoare de ouă din zonă. Pe mine m-a învăţat mama mea, când aveam 10 ani. De atunci, i-am învăţat şi eu pe mulţi să facă acest meşteşug. Au venit şi din alte ţări, din Olanda, Germania, Franţa şi i-am învăţat să închistrească ouă, cu diferite modele geometrice, florale, crucea păştii. Am 50 de modele pe care le fac din cap. Mă bucur că sunt invitată şi pot să mai lucrez, chiar dacă am în spate nişte ani”, ne-a povestit Aurelia Chimiac.

 

Sculptură în lemn

La secţiunea artă tradiţională l-a întâlnit pe Vasile Alboi, din Câmpulung Moldovensc, care a venit la festival cu câteva sculpturi în lemn. Cel mai drag obiect, ne-a spus Vasile Alboi, dintre cele expuse la festival, este un linguroi, pe capătul căruia a sculptat Cina cea de taină. „Aceste lucrări cer multă migală. Am moştenit acest meşteşug de la bunicul din partea mamei. Din sculptură câştig mai puţin, mai mult din gospodărie. Am multe lucrări în expoziţia personală de la Câmpulung”, ne-a spus Vasile Alboi.

 

Dansatori şi iscusiţi bucătari

La secţiunea Gastronomie, tinerii din Moldoviţa, elevi ai Grupului Şcolar „Vasile Cocea”, au fost cei care au atras atenţia cu bucatele expuse. După cum ne-a spus Andreea Rătundu, în vârstă de 14 ani, de la Grupul Şcolar „Vasile Cocea”, membră a Ansamblului „Plai de dor”, produsele au foste realizate de ea şi de colegii ei din ansamblu, toate fiind produse de post.

Pe masa de prezentare a tinerilor dansatori, dar, în acelaşi timp, şi iscusiţi bucătari, s-au aflat sărmăluţe de post, prăjituri de post, tartine cu pastă de icre, păstrăv prăjit, salată de peşte, cozonac de post, pască.  Ansamblul „Plai de dor”, coordonat de profesoara Alina Popa, a susţinut în cadrul festivalului şi un minispectacol, care a cuprins un recital de poezie şi cântece religioase. Alături de tinerii din Ansamblul „Plai de dor”, au încântat publicul cu un program artistic şi preşcolarii de la Grădiniţa Putna, coordonaţi de Doina Iliesi.

 

Oul de pe pască, dus la sfinţit

Pentru că oul are o semnificaţie sacră şi tronează pe pască, atunci când gospodinele pregătesc coşul de Paşte, pentru a fi dus la sfinţit, în noaptea de Înviere, am întâlnit multe persoane, chiar şi localnici, care au venit la festival special pentru a cumpăra ouă închistrite, pe care să le ducă la sfinţit sau să le ofere cadou.

Printre ei am întâlnit-o şi pe Gena Semeniuc, din Moldoviţa, care deşi ştie să încondeieze ouă, timpul nu-i permite. „Ouăle închistrite mi se par foarte frumoase. Este o idee bună să se organizeze un festival, de unde putem şi noi să cumpărăm aceste ouă. Ştiu să încondeiez, dar nu am timp, aşa că am venit să cumpăr ouă pentru coşarca de Paşte, dar şi pentru a face cadou rudelor”, ne-a spus femeia.

Organizatorii acestui festival au fost Primăria şi Consiliul Local Moldoviţa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ouăle închistrite de femeile huţule, apreciate de sute de oameni, la Moldoviţa.
 Vizualizări articol: 2928 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Ouăle închistrite de femeile huţule, apreciate de sute de oameni, la Moldoviţa5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei