Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 86 (5293)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

Manifestări dedicate Monicăi Lovinescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Scriitoarea Doina Jela a primit Premiul Naţional “Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca”, ediţia 2012, în cadrul manifestărilor de comemorare a cinci ani de la plecarea dintre noi a scriitoarei Monica Lovinescu, care au avut loc recent la Fălticeni.

Reprezentanţi ai Primăriei Fălticeni, ai instituţiilor culturale locale şi ai Bibliotecii Bucovinei s-au numărat printre cei prezenţi la serviciul religios oficiat de preoţii Bogdan şi Neculai Apostol în Biserica Parohiei Grădini şi la cripta Lovineştilor.

A urmat o întâlnire de suflet cu oamenii de cultură din urbea de pe Şomuz la  „Galeria Oamenilor de Seamă” de pe Strada Sucevei, o clădire donată de Horia şi Vasile Lovinescu. După popasul la Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, au avut loc festivităţile de înmânare a Premiului Naţional “Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca”, ediţia 2012, scriitoarei Doina Jela.

 

Premiul Naţional „Monica Lovinescu”

Acest premiu a fost iniţiat de scriitoarea Angela Furtună, în anul 2009, în cadrul Programului Internaţional “Zilele Monica Lovinescu”, creat de aceasta în 2007-2008 şi care are loc anual sub egida Consiliului Judeţean Suceava – Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera”.

Premiile acordate anual sunt validate de un juriu româno-francezo-american, de personalităţi culturale şi academice, prezidat de acad. Basarab Nicolescu (Paris şi Cluj), scriitorul şi criticul Gheorghe Grigurcu (Tg. Jiu),  prof. Dennis Deletant  (Georgetown University), prof. Vladimir Tismăneanu (Maryland University), scriitorul şi criticul Tudorel Urian (Bucureşti) şi scriitorul şi criticul Ioan Moldovan (Oradea).

La manifestările de la Muzeul „Ion Irimescu” au participat alături de scriitoarea Doina Jela, scriitoarea Angela Furtună şi primarul Fălticeniului, Cătălin Coman, scriitorul şi eseistul Cassian Maria Spiridon, preşedintele Institutului Cultural Român – filiala Moldova şi preşedinte al Uniunii Scriitorilor, filiala Iaşi, Marius Chelaru - vicepreşedinte ICR, poetul Nicolae Ţzone, directorul Editurii Vinea, Gabriel Cărăbuş - directorul Bibliotecii “I.G. Sbiera”, cercetătorul nonagenar Eugen Dimitriu, scriitorul şi artistul plastic Constantin Severin, Cezar Petru Căilean, director de Marketing la Alexandria Librării, scriitorul Alexa Paşcu, cadre didactice din municipiul Fălticeni.

Înainte de decernarea premiului şi cuvântul invitaţilor, cei prezenţi au putut audia un fragment din înregistrarea unui dialog pe care Doina Jela l-a purtat cu Monica Lovinescu în 2007.

Doina Jela a precizat: „Acest premiu înseamnă cea mai importantă distincţie pe care aş fi putut să o primesc. Pentru sufletul meu este recunoaşterea cea mai emoţionantă, cea mai îmbucurătoare, pentru că i-am fost aproape Monicăi Lovinescu, mi-a fost aproape, am învăţat multe de la ea, a făcut multe pentru mine. Cred că am cunoscut-o foarte bine pe Monica Lovinescu pentru că am avut privilegiul să stau foarte mult în preajma ei, pentru că  m-a iubit. Ea care nu se apropia de foarte multă lume, deşi foarte multă lume a iubit-o pe ea. Cred că am avut un foarte mare privilegiu, a fost o sărbătoare a vieţii mele tot timpul pe care l-am petrecut în preajma ei”.

 

Lansări de carte

Manifestările de la Fălticeni au mai inclus şi lansarea recentei opere de cercetare “Monica Lovinescu. Est-etica, Vol. I, Geneze”, Editura Vinea, Bucureşti, 2012, scoasă sub egida Bibliotecii Bucovinei, de scriitoarea Angela Furtună şi prezentată de Doina Jela. A mai fost prezentată publicului fălticenean cartea “Cazul Nichita Dumitru – Încercare de reconstituire a unui proces comunist”, purtând semnătura scriitoarei Doina Jela, şi cartea „Viaţa cealaltă şi moartea cealaltă”, Nicolae Tzone.

Monica Lovinescu a fost fiica criticului literar Eugen Lovinescu şi a profesoarei Ecaterina Lovinescu Bălăcioiu şi verişoara prozatorului Anton Holban, a scriitorului Vasile Lovinescu şi a dramaturgului Horia Lovinescu. A fost căsătorită cu poetul, publicistul şi omul de radio Virgil Ierunca. Din anul 1951 şi până în 1974, a colaborat la emisiunea în limba română a Radiodifuziunii Franceze, precum şi la redacţia centrală a emisiunilor pentru Europa răsăriteană. Începând din 1962, a colaborat la Radio Europa Liberă, unde avea două emisiuni săptămânale: “Actualitatea culturală românească” şi “Teze şi Antiteze la Paris”. A încetat din viaţă la 20 aprilie 2008, la vârsta de 85 de ani, urna funerară fiind depusă în cavoul familiei din Cimitirul Grădini – Fălticeni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Manifestări dedicate Monicăi Lovinescu.
 Vizualizări articol: 919 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Manifestări dedicate Monicăi Lovinescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei