Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 64 (5271)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Fascinaţie şi destin

Nu ştia nimic despre România, iar acum promovează imaginea Bucovinei în regiunea Schwaben

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Andrea Rüthel, managerul cultural IFA (Institut für Auslandsbeziehungen - Institutul pentru Relaţii Externe) Stuttgart, care activează, din toamna anului trecut, în cadrul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) - Forumul Regional Bucovina, spune că Bucovina este cea mai frumoasă regiune pe care a văzut-o până acum.

 

Andrea Rüthel este convinsă că prezenţa sa la Suceava ţine de propriul destin

Andrea Rüthel este convinsă că prezenţa sa la Suceava, în această calitate de reprezentant IFA Stuttgart, ţine de propriul său destin.

Cu numai câţiva ani în urmă, aşa cum mărturiseşte ea, nu ştia mai nimic despre România. Rezonanţa României în Germania consta doar în câteva şabloane legate de sărăcie şi de ţigani.

Întâmplarea a făcut ca Andrea Rüthel, care a urmat studii de comunicare şi media, să facă o vizită în partea de nord a Bucovinei, la Cernăuţi, în Ucraina, de unde, printr-un sinuos concurs de împrejurări, a ajuns şi la Suceava, în România.

A făcut autostopul şi a traversat Bucovina şi Maramureşul şi a fost fascinată de peisaj, de mănăstirile şi bisericile din zonă, de ospitalitatea oamenilor şi s-a reîntors în Germania cu o devoratoare dorinţă de a reveni.

 

A aplicat pentru calitatea de manager cultural IFA şi dorinţa sa de a reveni la Suceava s-a împlinit

Interesul său pentru România şi dorinţa de a ajunge din nou în locurile care au impresionat-o profund şi-a găsit materializarea atunci când i s-a oferit posibilitatea de a face parte din colectivul redacţional al ziarului Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumanien (ADZR), publicaţia minorităţii germane din România, editată la Bucureşti, unicul cotidian de limbă germană din Europa de Est.

Ca jurnalist la ADZR (care din anul 2006 este finanţat de FDGR) Andrea Rüthel a intrat în relaţie şi cu mulţi suceveni. Dar, probabil, tot destinul a fost cel care i-a trasat calea.

A aflat că IFA Stuttgart (care funcţionează ca o structură de mediere a politicii culturale externe a statului german) nu mai avea, în acel moment, un reprezentant în cadrul FDGR - Forumul Regional Bucovina, a aplicat pentru calitatea de manager cultural şi dorinţa sa de a reveni la Suceava s-a împlinit.

 

Şi-a făcut un blog prin care a activat interesul tinerilor suceveni

Andrea Rüthel a venit la Suceava în septembrie 2012 şi şi-a început activitatea contactând partenerii cu care au conlucrat doi dintre antecesorii săi care au desfăşurat programe concrete, Nicole Rieskamp (Frohling) şi Werner Wegendt.

Primul lucru pe care l-a făcut a fost să caute voluntari în rândul tinerilor pentru catalogarea şi organizarea bibliotecii din cadrul Forumului Regional Bucovina, bibliotecă de carte germană care cuprinde cca. 6.000 de titluri şi care, din păcate, nu era suficient promovată.

Şi-a făcut un blog (meinsuceava.wordpress.com) prin care a activat interesul tinerilor suceveni, cu precădere al celor care studiază limba germană la Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.

În câteva luni, cu preocupare şi energie, Andrea Rüthel a reuşit să le atragă atenţia şi să-i antreneze într-o serie de activităţi pe care le-a promovat pe blogul menţionat.

 

„Mi-am propus să fac publicitate Bucovinei, să creez punţi de legătură între tinerii din Suceava şi cei din regiunea Schwaben

Pasiunea sa pentru muzică (în Germania a avut o formaţie de muzică etno) a impulsionat formarea trupei Onix, trupă de liceeni care a susţinut deja un prim concert la Muzeul Bucovinei, instituţia muzeală suceveană fiind unul dintre partenerii constanţi ai FDGR - Forumul Democrat Bucovina.

Agenda sa de preocupări, dincolo de cursul de conversaţie în limba germană pe care-l ţine săptămânal pentru copii şi tineret, ţinteşte către o mai bună promovare a Bucovinei în regiunea Schwaben, regiune cu administraţia căreia Consiliul Judeţean Suceava are un parteneriat din anul 1997.

„Mi-am propus să valorific potenţialul din această zonă - spune ea - să fac publicitate Bucovinei şi să creez punţi de legătură între tinerii din judeţul Suceava şi cei din regiunea Schwaben”.

 

Preocupată de o serie de proiecte care vizează promovarea Bucovinei

Andrea Rüthel este preocupată de o serie de proiecte care vizează promovarea Bucovinei, cum ar fi organizarea unei expoziţii de fotografie, a unui workshop radio, dar şi realizarea unor filme documentare care, după părerea ei, ar constitui cea mai bună modalitate de prezentare a Bucovinei în Germania.

În prezent, atenţia sa este concentrată asupra Olimpiadei Naţionale de Limba Germană Maternă, care se va desfăşura la Suceava în zilele de 1 - 5 aprilie a.c., şi organizarea primei ediţii a unui festival literar internaţional bilingv, care încearcă, pentru prima dată, să conecteze publicul specific, tradiţional, al unor instituţii cu cel al altora şi să sublinieze capacităţile şi oferta culturală a fiecăreia dintre ele pentru o mai bună relaţionare şi colaborare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nu ştia nimic despre România, iar acum promovează imaginea Bucovinei în regiunea Schwaben.
 Vizualizări articol: 1793 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Nu ştia nimic despre România, iar acum promovează imaginea Bucovinei în regiunea Schwaben5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei