Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 61 (5268)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Ce-am avut şi ce-am pierdut”

Un nou spectacol marca Tudor Gheorghe, care a ridat publicul sucevean în picioare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Maestrul Tudor Gheorghe a reuşit şi la recitalul de miercuri seară, de la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, să ridice publicul în picioare. De această dată, artistul a adus un omagiu civilizaţiei rurale româneşti - „Ce-am avut şi ce-am pierdut” - bazându-se pe operele poetului şi dramaturgului Marin Sorescu.

Chiar la începutul spectacolului, Tudor Gheorghe a spus că spiritualitatea satului românesc este cel mai bine reliefată de scriitorul Ion Creangă, în Moldova, şi de Marin Sorescu, în Oltenia, reprezentativă fiind cartea „La lilieci”.  Artistul a fost acompaniat de un taraf autentic format din Virgil Iordache – vioară, Floricel Gheorghe - ţambal, Liviu Preda – violă, care în Transilvania este numită braci, şi Ionel Feraru – contrabas.

 

„Sufletul ţăranului român s-a alterat”

În cele aproape două ore de spectacol, maestrul Tudor Gheorghe, cu mult şarm, le-a prezentat sucevenilor o suită de cântece, inspirate din opera lui Marin Sorescu, piese pline de umor, dar şi de durere. „Sufletul ţăranului român s-a alterat”, a spus, la un moment dat, Tudor Gheorghe, completând că şi muzica s-a deteriorat în ultimii ani. El a exemplificat prin cântece că în vremea comunistă „muzica era de mare rafinament, dar versurile erau proaste”. Nu a uitat să prezinte, prin muzică şi poezie, „propaganda deşuetă” din mai multe zone ale ţării româneşti, în perioada comunistă. „Ce-am avut şi ce-am pierdut”, după cum a afirmat Tudor Gheorghe pe scena suceveană, este un spectacol care are menirea de a readuce în faţa românilor valorile civilizaţiei rurale.

 

Marin Sorescu: „Tudor Gheorghe îmi confirmă bănuiala că poezia românească - populară şi cultă - poate mişca munţii”

În 1988, Marin Sorescu spunea despre Tudor Gheorghe: „De fiecare dată când îl ascult - şi asta se întâmplă des - Tudor Gheorghe îmi confirmă bănuiala că poezia românească - populară şi cultă - poate mişca munţii. (...) Problema mea, inhalând prin toţi porii melodia fiinţei sale, este cum să-mi stăpânesc o lacrimă de dragoste, admiraţie şi mândrie că poate exista acest fenomen pe care, vorba lui Grigore Vieru, îmi e mai uşor să-l pup.”

Spectacolul dedicat marelui poet Marin Sorescu a fost apreciat de publicul din Suceava, care a venit în număr mare să-l răsplătească pe artistul Tudor Gheorghe cu flori şi aplauze îndelungi, la scenă deschisă. Maestrul va ajunge cu spectacolul „Ce-am avut şi ce-am pierdut” în mai multe oraşe din ţară, într-un turneu naţional. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un nou spectacol marca Tudor Gheorghe, care a ridat publicul sucevean în picioare.
 Vizualizări articol: 1615 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Un nou spectacol marca Tudor Gheorghe, care a ridat publicul sucevean în picioare5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Erata trimis de
(15 mar 2013, 13:29:32
Ridicathappy

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei